Recenzie Ultimul Crăciun – Leila Sandra M.

Ultimul Crăciun este un roman sensibil despre dragoste, alegeri, relații toxice și noi începuturi. Un roman despre puterea de a acționa și de a merge mai departe lăsând în urmă tot ceea ce nu-ți face sufletul să vibreze.

Ca să o luăm cu începutul, trebuie să vă spun că pe Sandra am cunoscut-o pentru prima dată prin intermediul romanului I.R.En, romanul său de debut, un fantasy care întrece limitele imaginației. Pentru că mi-a plăcut modul în care conturează povești aparte, am trecut pe listă și Aviatoarea, un alt roman care ne pune la încercare imaginația și gustul pentru aventuri frumoase.

Cât despre Ultimul Crăciun, aflasem de această poveste prin intermediul rețelelor de socializare, aceasta fiind postată pe Wattpad, fără nici un gând din partea autoarei de a o și publica. Recunosc, nu-mi prea place să citesc de pe Wattpad însă, văzând acest titlu și știind cine se află în spatele acestuia, mi-am spus că, imediat ce voi avea puțin timp liber, o voi citi. De ce? Nu doar pentru că îmi place cum scrie Leila Sandra M. ci și pentru că nu mi-o puteam imagina să abordeze un alt gen decât fantasy, deoarece acesta i se potrivește mânușă.

 

În ziua în care am decis să mă pun pe citit, ce credeți? Autoarea anunță că Ultimul Crăciun va fi publicat. Bucurie mare pentru mine așa că, am așteptat cumințică să pot cumpăra cartea :). Evident, nu am prins primul lot tipărit (se pare că s-au vândut ca pâinea caldă) așa că am cumpărat-o imediat ce a reintrat în stoc. Făcând o paranteză, trebuie neapărat să menționez că este prima dată când cumpăr de la Editura Velvet Story și am rămas impresionată. Cartea a fost ambalată tare drăguț și cu atenție, fapt ce m-a făcut să simt că a venit Moșul pentru că da, m-am bucurat ca un copil.

Nu doar serviciile oferite de editură m-au impresionat ci și romanul în sine. Consider că, Leila Sandra M. a demonstrat prin romanul Ultimul Crăciun că se poate mula cu ușurință pe orice gen literar și cu toată sinceritatea îi transmit că aștept cu nerăbdare și alte romane de acest gen.

Sandra a conturat frumos personajul Poema, o tânără naivă care cade în plasa emoțională a lui Ben. Cine este Ben? Un viitor chirurg foarte bogat care, evident, provine dintr-o familie înstărită și când spun înstărită, ei bine… o să descoperiți voi la ce mă refer :).

S-au cunoscut din întâmplare iar Ben a cucerit-o pe Poema cu masca lui de om șarmant, educat, atent și iubitor. Lucrurile păreau să meargă bine până când lui Ben au început să-i scape frânturi din adevăratul EL. Începuse să fie foarte autoritar, agresiv în vorbe și gesturi, asta fără să punem la socoteală faptul că i-a interzis Poemei să se înscrie la facultate ca să poată avea și ea o carieră. La ce-i trebuia ei școală? Doar era el destul de bogat încât să-i ofere orice își dorea. Dar… nimeni nu a întrebat-o pe Poema ce își dorea.

Chiar și așa, cu toate dorințele materiale la picioare, Poema nu își dorea să fie o întreținută așa că, avea un job la un magazin de dulciuri.

Ultimul Crăciun punctează cu duritate relațiile toxice așa cum a ajuns să fie și cea a Poemei. Semne au fost peste tot dar cine să le vadă atunci când iubirea este mai puternică? Poema și-a ignorat instinctele și a mers mai departe. Nici cererea în căsătorie nu a impresionat-o, nu a făcut-o să izbucnească în lacrimi de fericire așa cum ar fi trebuit. Totuși, a mers mai departe.

Nunta a fost aranjată în totalitate de soacra ei. O nuntă fastuoasă așa cum Poema nu își dorea, un tort pe care îl ura, o rochie imensă de care nu avea nevoie și foarte mulți invitați pe care nu îi cunoștea. A acceptat toate acestea din dragoste față de Ben, știind că așa trebuie să fie totul în lumea lui: impunător!

După nuntă, relația lor s-a degradat tot mai rău, Ben devenind violent și de nerecunoscut când punea gura pe băutură și o făcea tot mai des. Poema a căzut într-o prăpastie din care nu putea ieși. Nu avea ajutor, nu avea cui să i se destăinuie deoarece toți cei din jurul ei, fie părinți ori prieteni, considerau că este o mare norocoasă că a pus mâna pe așa un bărbat și că ar trebui pur și simplu să accepte, să nu mai facă mofturi.

Totuși, avea și Poema limitele ei așa că, atunci când l-a prins pe Ben în pat cu Clara, colega ei de la magazinul de dulciuri, și-a împachetat lucrurile, le-a aruncat în micuța ei mașină și a condus în neștire. Nu voia să ajungă undeva anume ci doar să se îndepărteze de orașul care i-a adus multă suferință, de oamenii care nu își făceau timp pentru ea și de tot ceea ce trăise în ultimii ani.

Ajunsă la poalele muntelui, după un drum lung și o pățanie îngrozitoare dintr-o benzinărie din care a fost salvată la timp de un băiat chipeș și cu intenții bune, Poema oprește motorul mașinii, cercetează vizual zona și zărește o căsuță drăguță care se oferea spre închiriat. A sunat propietarul și așa a devenit noua chiriașă din Angels Falls, orășelul în care se oprise fără să-i știe numele.

Nu știa cât timp avea să rămână și încotro își dorea să se îndrepte. Așa, a cunoscut-o pe Ella, propietara casei, o doamna blândă cu sufletul cald. Așa a cunoscut din vorbele dânsei micuțul orășel în care aterizase, o mică parte dintr-un rai cu oameni simpli, calzi și prietenoși. Aici l-a reîntâlnit pe salvatorul ei din benzinărie, chipeșul Will, poate cel mai bun și răbdător om pe care îl întâlnise în viața ei. Un bărbat loial și săritor care s-a oferit să o ajute cu tot ce avea nevoie pentru ca șederea ei să fie cât mai plăcută.

Poema se încredea greu în străini după tot ce pățise dar cumva a simțit că Will era altfel. Will chiar era altfel și i-a dovedit-o prin gesturi, vorbe. Era ca și cum între ei se înfipse un magnet care se încăpățâna să-i apropie oricât refuza Poema acest gând. Pentru o clipă eroina noastră chiar crezuse că a scăpat de trecut, de răni, de toxicitate, de oamenii care nu-i doreau binele. Am spus pentru o clipă căci Ben a găsit-o în micul orășel și a agresat-o atât de tare încât Poema s-a trezit în spital.

Evident, Ultimul Crăciun este un roman mult mai complex decât ceea ce v-am povestit eu însă, dacă vă povesteam totul cu exactitate, povestea și-ar fi pierdut farmecul și voi sunteți cei care trebuie să o descoperiți cu adevărat. Nu v-am povestit nici despre celelalte personaje care întregesc povestea, precum: Arnold, Frank, Felicia, Pamela, etc, personaje care joacă un rol important în dezintegrarea Poemei precum și în salvarea ei. Nu v-am povestit nici despre toate măgăriile lui Ben însă, veți înțelege de ce când o să parcurgeți această poveste și tot atunci veți descoperi roului lui Will. Reușeste acesta să-i salveze sufletul Poemei? Dar Poema, reușește să scape de coșmarul Ben?

Cât despre semnificația titlului, Ultimul Crăciun, eu am perceput această alegere ca pe o eliberare, ca pe un pas înainte, două cuvinte care separă trecutul de prezent, răul de bine.

Romanul este foarte ușor de citit deci îl încadrez în categoria cu lecturi pentru relaxare. Însă, chiar dacă se parcurge ușor, are un impact destul de mare căci povestea Poemei poate să fie povestea ta. Autoarea trage un semnal de alarmă și noi, ca cititori, putem desprinde cu ușurință învățături din această poveste.

În concluzie, vă recomand cu căldură Ultimul Crăciun, un roman care se potrivește de minune cu anotimpul friguros dar care, poate fi citit în orice sezon deoarece învățăturile din această poveste sunt foarte importante.

Citiți și voi românește!

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns