Recenzie Poate astăzi nu omor pe nimeni – Randa Ghazy

Poate astăzi nu omor pe nimeni este titlul prin intermediul căruia Randa Ghazy ne oferă o lectură delicioasă și plină de umor.

Când am ales să citesc Poate astăzi nu omor pe nimeni era o seară de luni iar eu aveam poftă de o comedie bună. După 30 de minute de căutări m-am lăsat păgubașă căci nu găseam nimic atât de bun precum voiam iar pe Adam Sendler îl știu pe de rost. Pe noptieră zăcea Randa Ghazy cu al său titlu și, știind că are o doză de umor, am decis ca ea să fie comedia mea.

Bună alegere mi-am zis la final. Să o citesc nu a durat mai mult decât vizionarea unui film fără reclame și recunosc că m-a distrat mult. A avut umor cât cuprinde și situații comice în care a știut cum să ascundă tragicul tradițiilor musulmane.

-Pentru tine ce e o nebunie?

-Să-mi doresc ceva.

-Să-ți dorești ceva?

-Da.

-Și de ce?

-Pentru că ceea ce-ți dorești te distruge.

Poate astăzi nu omor pe nimeni ne anunță încă de la început că paginile sale sublinează micile povestiri ale unei tinere musulmane care, în mod surprinzător, nu e teroristă. Tânăra musulmană este Jasmine, are 23 de ani și trăiește la Milano. Deoarece a fost crescută într-o țară capitalistă, mentalitatea ei s-a mulat după ceilalți cetățeni. Așadar, Jasmine este puțin rebelă și mereu gata să se revolte împotriva sistemului dar mai ales împotriva unei căsătorii aranjate.

O pot numi pe Jasmine un paradox pentru că arată respect față de regulile impuse de religie însă refuză să le aplice. Este foarte impulsivă și uneori negativistă iar când află că prietena ei cea mai bună, Amira, urmează să se arunce într-o căsătorie aranjată, se simte trădată și explodează asemenea unui vulcan.

Acțiunea cărții este alertă iar sarcasmul și ironia sunt la ele acasă. Randa Ghazy a reușit să dea viață unui personaj interesant căci tânăra Jasmina este o combinație plăcută între copilărie și maturitate, razboi și pace. În mare parte, toate rândurile cărții sunt menite descoperirii de sine, a acceptării dar și a expunerii vieții musulmane într-un mod mai puțin dur față de alte cărți. Și afirm acest lucru deoarece atunci când am citit descrierea cârții, oarecum m-am gândit la Leila – Măritată cu forța de Marie Therese Cuny care, pentru mine a fost o lectură atât de dură încât am simțit revoltă. Una peste alta, m-am bucurat de umorul cărții și de starea de bine pe care mi-a indus-o.

În concluzie, vă recomand Poate astăzi nu omor pe nimeni și vă asigur că povestirile tinerei musulmane sunt mult mai picante decât v-am povestit eu până acum.

Poate astăzi nu omor pe nimeni – Citate

„Dorinţele sunt fragile. Trebuie apărate. Mereu.” 

„Mickey Mouse e prietenul lui Minnie și, după cum știm toți, a înșelat-o cu Goofy și cu Pluto pentru că, în realitate, e homosexual.”

„După legea lui Murphy, până îl găseşti pe Făt-Frumos, trebuie să săruţi multe broaşte. După mine, să fii cine eşti e al naibii de complicat. Mai ales pentru mine.”

Lectură Plăcută!

4 COMENTARII

Lasă un răspuns