Recenzie Lolita – Vladimir Nabokov

 

Pe Lolita a lui Vladimir Nabokov am introdus-o în To Read List-ul meu ( luna aprilie ) și pot spune că a fost o alegere inspirată.

Despre Lolita am auzit vorbindu-se mult în ultima vreme așa că, curiozitatea mea a luat-o la galop. Am citit rapid o recenzie și am decis că e timpul să pătrund mai adânc printre paginile acestei cărți.

Lolita a fost o carte interzisă, respinsă de editori din cauza subiectului său șocant însă, mai târziu a devenit un roman clasic al secolului XX. Aici se vorbește despre pasiunea morbidă a unui  bărbat matur, pentru o fetiță de 12 ani.

Aveți dreptate! Acest subiect incită, intrigă și lasă semne de întrebare dar, până la urmă, asta înseamnă o carte bună nu? Vladimir a abordat acest subiect într-un stil surprinzător deoarece personajul Humber Humbert ( pedofilul ) este conturat cu o oarecare finețe ci nu este prezentat precum un monstru așa cum ne-am fi așteptat. Pe parcursul scrierii nu găsim un limbaj vulgar sau scene “murdare”. În roman sunt explicate trăirile interioare a lui Humbert ( care este și naratorul cărții ), un om care are o slăbiciune dar și o atracție destul de puternică pentru fetițe.

Personajul nostru are în vizor o tânără de numai 12 ani ( Dolores Haze ) iar singura modalitate de a se apropia de fetiță este să se căsătorească cu mama acesteia. Mama fetiței moare la scurt timp astfel încât drumul lui Humbert este liber iar scrierea lui Nabokov pătrunde până în “aventurile unui pedofil”.

“Apropo: m-am întrebat adesea ce se întâmplă mai târziu cu nimfetele. Nu cumva în această lume forjată din încrucișarea cauzelor și efectelor, palpitul pe care l-am furat de la ele le-a afectat viitorul? Nimfeta! Fusese a mea și n-a aflat niciodată. Perfect. Dar fapta mea nu va avea repercursiuni mai târziu? Nu i-am influențat oare soarta implicându-i imaginea în voluptățile mele? Iată un izvor de mari și groaznice interogații.”

Legătura dintre Dolores, poreclită Lo, și Humbert Humbert este una perversă, menită să depășească anumite limite. Cei doi se stabilesc într-un alt oraș unde Lo este înscrisă la școală. Tânăra începe să se simtă atrasă de băieții care au aceași vârstă cu ea iar Humbert se simte neputincios, încolțit.

Cum reușește Lo să scape din strânsoarea lui Humbert? Ei bine, asta vă las să descoperiți singuri deoarece această carte reprezintă o lectură care merită toată atenția.

Înainte să închei recenzia trebuie să vă spun că dacă sunteți o persoană plină de prejudecăți nu vă recomand această lectură. Dacă gândirea vă este lipsită de orice “pată” nu pot decât să vă doresc Lectură Plăcută!

Cartea a stat la baza a două celebre ecranizări, prima în regia lui Stanley Kubrik, cu James Mason în rolul principal, a doua sub bagheta regizorală a lui Adrian Lyne, cu Jeremy Irons în rolul lui Humbert Humbert.

Lasă un răspuns