Recenzie Eu împotriva mea – Daniel Botea

Eu împotriva mea este un roman surprinzător și captivant, “dotat” cu tot ceea ce îi trebuie pentru ca tu, cititorule, să îl îndrăgești încă de la prima filă.

Eu împotriva mea este un altfel de roman. Începutul este total neobișnuit dar care reflectă perfect elemente ale realității noastre. Dacă și voi ați văzut frați de ai noștri, români, care se bat pe tigăi la reducere, cadre medicale care țin neapărat să își termine cafeaua înainte de a se ocupa de pacientul care își târăște apendicele după el sau vânzători de iluzii, înseamnă că veți înțelege perfect ceea ce Daniel dorește să transmită prin intermediul scrierii sale.

Că tot vorbeam de început, acesta sună așa: “BANI! GRATIS! REDUCERI! DEGEABA! MOCA!” și este modalitatea autorului de a atrage atenția într-o lume în care, aceste cuvinte au devenit un fel de scop pentru anumiți indivizi.

Daniel Botea este acel gen de autor foarte direct care spune lucrurilor pe nume și nu încearcă să înghesuie în mințile noastre detalii obositoare sau lipsite de semnificații. Subiectul romanului este unul cât se poate de interesant și promite ca, pe parcursul filelor să ne atragă tot mai mult în “capcană”.

“Îmi displac scriitorii care încep ceva în genul: “Simțeam că este o dimineață specială” ( cu ce organ senzorial?… ).”

În primul volum din Eu împotriva mea, facem cunoștință cu tânărul Leinad, un student la psihologie care nu a avut ocazia să își cunoască părinții. Acesta a crescut într-un orfelinat și chiar dacă pare uitat de soartă, este probabil cel mai descurcăreț personaj cu care am avut contact. Cel mai bun prieten al său ( și singurul ) este Diu iar relația celor doi este conturată atât de frumos, presărată cu ironii și umor, încât nu ai cum să nu-i îndrăgești.

“- Alo! Dormi?

-Nu, Diu! Vorbești cu robotul!

-Unde ești?

-Unde aș putea să fiu când mă suni pe fix, măi, geniule?

-În cameră?

-Bravo, Sherlock!”

 

Ironiile și umorul fantastic nu sunt prezente doar în relația celor doi, ci ne însoțesc pe tot parcursul lecturii. Lui Leinad i s-a atribuit inteligența descurcărețului și capacitatea de a face față oricărei situații dar nu oricum, ci cu mult haz și tupeu, acompaniate de replici spumoase.

“Mi se administrează două palme, de parcă aş funcţiona pe principiul televizoarelor cu tub.”

Maniera lui Daniel Botea de a prezenta anumite aspecte ale vieții este una directă, fără ocolișuri, reușind să puncteze cu precizie ceea ce dorește să transmită. Personal, apreciez scrierea sa lină, abordarea, precum și temele existente în roman, teme pe care le introduce atât de subtil și atat de “la locul lor” încât nu ai impresia pentru nici o secundă că deviază de la subiect. NU O FACE!

“Eram în stare de comă, deoarece Karma făcuse în așa fel, încât să fiu la rândul meu vinovat pentru că altcineva dăduse peste mine și mă lovisem cu capul de o bordură nouă. Nouă deoarece au fost alegeri și mereu se înlocuiesc în perioada cu pricina.”

Adevărata acțiune începe în momentul în care Leinad își pierde telefonul, un “gadget” atât de vechi încât personajul nostru bănuiește că vânătorii de antichități sunt pe urmele lui. De aici intră în scena Carla, o “piticanie blondă” care îi găsește întâmplător telefonul și il înapoiază. Între cei doi se leagă o prietenie strânsă și benefică atât pentru Carla ( care simte din nou că trăiește ), cât și pentru Leinad ( care dezvoltă noi sentimente ).

Încă nu v-am spus despre Stick, nu? Ei bine, aceasta este ultima informație pe care o scoateți de la mine căci trebuie neapărat să citiți cartea! Stick-ul USB este “vinovatul” acestei povești. Micul obiect ajunge în mâinile lui Leinad care decide să verifice informațiile stocate în memoria acestuia. Nici nu vă puteți imagina ce se ascunde acolo. O serie de informații incredibile care declanșează viitoarele aventuri ale lui Leinad, situații comice, urmăriri și șantaje.

Citește și: Interviu cu Daniel Botea.

Dacă aveți o zi proastă și credeți că nimic nu vă poate binedispune sau pur și simplu vă doriți o lectură pe cinste, vă recomand cu cea mai mare încrederea să vă lăsați pe mâna lui Daniel prin intermediul romanului Eu împotriva mea.

Și dacă tot nu v-am convins, vă las câteva citate care scot în evidență umorul prezent în fiecare pagină.

“Ca şi cum te-ai mira că odată cu bigamia primeşti şi cea de-a doua soacră.”

“Ai mei m-au dorit la fel de mult cum e dorită România în spaţiul Schengen.”

“O expresie ce mi se potriveşte precum o manea la opera.”

“Sunt plin de idei ca pensionarii de bani.”

Caută cea mai bună ofertă! Cartea este disponibiă la Libris și Elefant.

Lectură Plăcută!

2 COMENTARII

Lasă un răspuns