Interviu Daniel Botea

Interviu Daniel Botea

Daniel Botea este autorul romanului Eu împotriva mea, roman care reușește să te captiveze încă de la primele pagini, dar și să te facă să îți dorești cât mai multe scrieri din partea autorului.

Cum îl văd eu pe Daniel Botea? Genial! Fără nici o exagerare. Dacă vă întrebați de ce, acum vine și răspunsul…Daniel îmbină într-un mod frumos utilul cu plăcutul, strecurând în romanul său situații des întâlnite în viața de zi cu zi și presărându-le cu umor de calitate, umor care atrage și prinde. Nici nu mă mir că preferatul său este Frédéric Dard.

Dincolo de scrierile sale, Daniel este  foarte sociabil, flexibil, degajat, prietenos și….plin de umor ( nu se putea altfel! ).

E timpul să îi mulțumesc nu? Păi, Daniel, chiar îți mulțumesc pentru interviul acordat dar și pentru ocazia de a citi o lectură atât de plăcută!

„Sunt dezamăgit de faptul că trăiesc într-o lume în care sunt admiși (majoritari) la studii doar cei care își permit să plătească diploma, nu și cei care sunt capabili să o obțină.”

 

 1. Cine este Daniel Botea? Chiar dacă vreau să știu cât mai multe, accept și cele 2-3 lucruri pe care dorești tu să le știm.

  Daniel Botea

Păi stai să aflu eu mai întâi și apoi îți spun și tie 🙂 Nu am descoperit întru totul cine este dar știu că puținii prieteni pe care îi are, îl consideră „un puști ambițios”. ( dar crește el! 🙂 ). Mie îmi place să cred că știu ce vreau și mă pot motiva pentru asta, deci mă cataloghez a fi hotărât și determinat. Pe lângă asta, mă consider a fi sociabil și direct, de aceea mă împrietenesc ușor cu oamenii dar puțini îmi rămân alături pe perioade mai lungi de timp. Altceva.. aștept să descopăr si eu 😛 .

 1. Când nu scrii sau citești, ce alte lucruri faci cu plăcere?

Sportul e clar în top. Îmi place mișcarea și efortul fizic, de altfel îmi place și șahul și muzica. ( nu cânt! Nu vrei pedeapsa asta 🙂 ). Și un secret: când nu mă vede nimeni sau atunci când fac curat mai și dansez :)).

 1. Care este autorul tău preferat din toate timpurile și de ce?

Am un singur autor pe locul 1, 2 și 3: Frédéric Dard. Aici nu încape niciun de ce: când auzi despre „comisarul San Antonio” nu mai e nevoie de altceva. Încă nu am reușit să citesc toată seria de peste 200 de cărți căci nu sunt toate traduse încă, dar sper că nu voi fi nevoit să învăț franceza pentru asta :). Are tipul ăsta un umor atât de fin și de nesimțit în același timp, deci îl ador! Pe locul 4 sunt colegii mei de la editură pe care îi susțin și ale căror scrieri mi-au plăcut, deși nu sunt neapărat genul meu de lectură.

 1. Cum au reacționat prietenii/familia când au aflat de intenția ta de a scrie o carte?

Nu au aflat niciodată intenția, ci doar fapta :P. Nu sunt genul care să se laude cu ceea ce face sau să vorbească înainte de a acționa.

 1. Știu că te-ai apucat de scris în ideea de a reuși să stârnești interesul prietenilor/colegilor tăi, pentru lectură. Crezi că ți-ai atins scopul?

Eu spun că da, deoarece cei vizați au început să citească și alte cărți, nu doar cartea scrisă de mine :P.

 1. Pentru mine, Eu împotriva mea a fost pe rând: comedie, acțiune, suspans, plăcere. Într-un cuvânt: o adevărată și deosebită lectură. Acum vine și întrebarea.. De cât timp ai avut nevoie pentru a da viață acestei povești?

Am scris cartea într-un semestru, dar nu a fost vorba despre o muncă continuă și asiduă cu un program fix. Nu poți să îți iei o foaie și să spui „să vină inspirația” și ea chiar să vină. Scriam pe bucăți de foi, pe caiete la cursuri, în ciorne la telefon și pe orice se putea scrie atunci când aveam câte o idee, apoi le-am pus cap la cap și a ieșit ceea ce tu ai numit „ comedie, acțiune, suspans, plăcere”.

 1. Leinad este un personaj conturat frumos și cu foarte mare precizie ( deja îi duc dorul ). Cât de mult seamană Daniel Botea cu personajul principal al cărții?

Ups! Îți spun doar că în viața reală am fost mai norocos decât personajul, dar parte din gândire și din personalitate a împrumutat-o de la mine.

 1. În ultimul timp am început să apreciez tot mai mult Editura Quantum datorită scrierilor frumoase pe care le promovează. Cum s-a desfășurat colaborarea ta cu Editura și de ce ai ales Quantum?

O prietenă bună (Mili de la Literatura pe tocuri) mi-a recomandat editura și mi-a spus că sunt oameni serioși și selectivi. Întradevăr, nu iese o carte de la ei fără ca echipa editorială să nu o fi șlefuit în detaliu și nu intră orice la editat.

 1. Cred că Leinad face pereche buna cu Ana din Nu te împiedica de mine, te implor, deoarece umorul celor două personaje este de-a dreptul criminal. Așadar, nu mă pot abține să nu te întreb același lucru ca pe Georgiana Vâju: Umorul și sarcasmul fac parte din viața lui Daniel Botea sau pur și simplu le-ai presărat asupra lui Leinad pentru a da un plus de savoare acțiunii?

În unele momente, dacă nu aș fi avut sarcasm și ironie cred că aș fi avut și eu nevoie de doctori, doar că în alt mod 😀 Ce să zic, sunt un neserios :)).

 1. Cu aproximație, când vom putea gusta noi, cititorii, din următorul volum al seriei?

Asta este o întrebare la care m-ai prins fără răspuns. Editura își organizează munca și proiectele. Volumul este la editat, dar nu cunosc o  dată exactă. Mi s-a spus că vara aceasta, deci sper să ai cu ce îți umple timpul pe drumul către mare :P.

 1. În agenda ta se regăsesc și alte proiecte literare pentru viitorul apropiat? ( spune DA, un DA pe bune 🙂 ).

E un mare DA. Dar, cum am spus, nu vreau să vorbesc înainte de a acționa. Vreau să pregătesc ceva frumos și dedic timp pentru a ieși foarte bine. Lucrez la ceva diferit ca gen dar aproape în același stil. Deci nu pierzi umorul :).

 1. Un gând pentru cititori!

Mulțumesc celor care mă susțin și sper să le ofer lecturi bune și zâmbete în zilele mai puțin plăcute!

Sunt sigură că scrierile tale vor aduce multe zâmbete! Îți doresc numai zile pline de inspirație și succes pe toate planurile!

Dacă încă nu ați răsfoit romanul lui Daniel Botea, Eu împotriva mea, vă reamintesc că acesta se poate achiziționa de aici.

 

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns