Recenzie El a ales – Florina Sanda Cojocaru

El a ales este încă un roman foarte bine pus la punct de către autoarea Florina Sanda Cojocaru.

Cu ceva timp în urmă am citit El a ales și am rămas profund impresionată de povestea care “trăiește” printre file. Și aici, la fel ca în romanul Elsa, am regăsit stilul duios al autoarei de a așeza cuvintele direct în suflet.

Florina Sanda Cojocaru ne povestește despre Andreea, o fată brunetă, cârlionțată și cu ochi frumoși. Tânăra este elevă în ultimul an de liceu și provine dintr-o familie modestă, fără posibilități prea mari. Mama acesteia este o femeie simplă care muncește de dimineața până seara pentru câțiva bănuți cu care speră să ofere un trai cât de cât decent familiei. Tatăl Andreei este un bețiv care nu contribuie cu nimic în gospodărie, ba mai mult, de câte ori are ocazia îi aplică soției bătăi zdravene.

Andreea nu trece singură prin acest calvar ci împreună cu frățiorul ei mai mic, Dan ( poreclit Puștiu’ ), un băiețel isteț și frumos. Din cauza situației în care se află întreaga familie, Dan încearcă să își ajute mama ocupându-se de mici “afaceri” ilegale sau care nu își au locul. Din această cauză, eroina romanului, Andreea, își dorește cu ardoare să progreseze, își permite să viseze la o lume mai bună, o lume lipsită de griji. Aceasta își caută locul neîncetat.

“Trăia clipa care i se oferea pentru că viitorul era departe, chiar foarte departe…”

Tot aici, facem cunoștință și cu Alex, băiatul care îi fură inima Andreei. Alex întâmpină probleme destul de serioase pe parcursul romanului, probleme care reușesc să îi schimbe percepția asupra multor lucruri. Andreea la rândul ei, trece prin diferite încercări, dar se menține la liman și devine mamă și tată pentru Dan.

“Marea ei taină era dragostea ce o purta pentru Alex. Îl iubea mult, conștientă fiind că acesta nu a avut ochi niciodată pentru ea. Părinții ei, sărăcia, chiar și Dan, o îndepărtau și mai mult de Alex. Va dansa, ei bine, va face orice pentru a-și îndeplini visul.”

Florina Sanda Cojocaru reușește să strecoare multe emoții în sufletul cititorului. Ceea ce face ea se numește răvășire, cutremur, trăiri intense și experiențe dureroase.

El a ales este despre încercările la care te supune viața, despre boli care condamnă, uragane care doboară dar și despre soarele care se ascunde în noi, speranță și încredere, într-un cuvânt: Citești și Trăiești!

Acțiunea filelor este foarte complexă, personajele sunt modelate realist iar emoțiile reflectă oglinda oricărui suflet. Așa cum am afirmat și în recenzia romanului Elsa, nu îmi permit să ofer prea multe detalii legate de această poveste deoarece scrierile doamnei Cojocaru trebuie simțite, nu dezvăluite.

În concluzie, vă recomand cu drag să vă pierdeți printre aceste rânduri iar dacă vă sunt pe plac, puteți citi continuarea cărții în volumul 2 : Scrisori către îngeri.

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns