Recenzie Elsa – Florina Sanda Cojocaru

Elsa

Elsa este un roman răvășitor, o scriere care te lasă fără puteri reușind să îți injecteze un amalgam de stări, emoții, gânduri și întrebări.

Am aflat de autoarea Florina Sanda Cojocaru prin intermediul unei postări de pe Facebook, în care își promova cele trei romane publicate. În scurt timp, romanele ( El a ales, Scrisori către îngeri și Elsa ) au ajuns și la mine. Mulțumesc autoarei atât pentru cărți cât și pentru gândurile bune.

Cărțile le-am primit în apropierea Crăciunului și am devorat la propriu romanul Elsa într-o singură noapte din mini-concediul avut. Regret că nu am reușit să scriu până acum despre această carte însă, am simțit că am mare nevoie să treacă un timp de “vindecare” până să mă apuc de scris. Da. Ați citit bine. Un timp de “vindecare” pentru că Elsa m-a răvășit complet reușind să mă târască prin mii de stări.

Dintre cele trei romane ale doamnei Cojocaru am ales să citesc întai Elsa datorită citatului plin de suflet care se odihnea pe coperta cărții: “Pentru că nu te-am trăit, nu ți-am fost, pentru că nu m-ai lăsat, pentru puținul și preaplinul din noi.”

Nu a trebuit decât să răsfoiesc primele pagini ca mai apoi să nu mai pot lăsa cartea din mână. Povestea ascunsă printre file a reușit să mă transpună în sufletul fiecărui personaj și să îmi transmită mult mai multe decât cuvintele o pot face.

“Mă numesc Elsa și locuiesc într-o casă mare,cu pereții albi ca hârtia, perfect drepți, mobilier făcut la comandă și covoare scumpe, o cacao cu lapte, cu fir lung, în care talpa piciorului se poate ascunde ușor. Și praful.”

Partea frumoasă din copilăria Elsei se agață de amintirea unui câmp plin de flori și de rochia cu maci a mamei. Perioada adolescenței nu este una foarte ușoară pentru tânăra noastră deoarece este nevoită să înfrunte multe greutăți care cad fără voie pe umerii ei firavi. În această perioadă Elsa îl cunoaște pe Doc, medicul care o tratează și care o învață că în viață trebuie să lupți indiferent de situație. Acesta a reușit să-i demonstreze Elsei că ea este o persoană puternică și suficient de matură ca să poată înfrunta orice.  Ba mai mult, în timpul tratamentului Doc îi dă Elsei tema de a scrie de sute de ori citatul lui F.Nietzsche ( “Cine are un scop în viață poate suporta aproape orice.” ), temă menită să o ghideze în momentele mai puțin plăcute.

Elsa îl vede pe Doc ( pe numele său real Cezar ) ca pe un tată, prieten, frate, însa ajunge să se îndrăgostească nebunește de el chiar dacă conștientizează că este o dragoste interzisă. Iubirea Elsei este puternică și pregatită să înfrunte orice. Doc, la rândul lui se îndrăgostește și el de Elsa, însă nu este atât de curajos încât să afirme asta de la început și cu atât mai puțin să înfrunte lumea și gurile rele.

Nu știu exact nici ce și nici cât vreau să vă povestesc din romanul Florinei Sanda Cojocaru pentru că pentru mine a fost și este o carte atât de specială încat consider că fiecare dintre voi merită să simtă în rând cu autoarea, citindu-i rândurile. Nu pot povesti detaliat romanul. Ar fi ca și cum v-aș lua dreptul de la o gură de aer. Așadar, mă opresc aici însă, vă recomand cu toată inima să parcurgeți aceasta carte care reușește să răscolească toate simțurile.

Cartea poate fi comandată de aici , prin mesaj privat iar dacă doriți să aflați mai multe despre autoare, vă recomand să cititi Interviu cu Florina Sanda Cojocaru.

Citate preferate:

“Te privesc minute în șir ca și cum nimic nu m-ar mai sătura de tine.”

“Ce simt eu e o forma de iubire care acoperă uneori sărăcia cuvintelor tale.”

“Dacă Doc nu ar fi existat, ar fi trebuit să-l inventez.”

“Iubesc în tine tot ce nu îmi ești, tot ce puteai să îmi fii, tot ce mi-ai fost.”

Gânduri pentru Florina Sanda Cojocaru:

Pentru că scrierile dvs. ating suflete, vă doresc un zbor cât mai înalt în acest domeniu și sper ca pe viitor să aveți parte de promovarea pe care o meritați.

Cât despre Elsa, v-aș ruga să îi oferiți linistea de care are atâta nevoie și nouă, cititorilor, o viață de “după Elsa.”

Cu stimă și respect,

Alina S.

2 COMENTARII

  1. Am primit și eu , minunata carte „Ferestrele întunericului”.
    Nu ai cum să nu te regăsești în ceea ce a scris dumneaei.
    Nici nu vreau sa ma grăbesc să o citesc ci doar sa savurez fiecare pagina.

Lasă un răspuns