Interviu Raluca Andreea Chiper

INTERVIU Raluca Andreea Chiper

Raluca Andreea Chiper este talentata autoare care a dat viață personajului Karina din romanul Între pământ și apă (un personaj tare drag mie) și care a reușit să contureze cu emoție o poveste fascinantă.

 

Tânăra autoare are talentul de a se juca într-un mod plăcut cu imaginația cititorului reușind să îl atragă în exercițiul recompunerii, într-o lentă amorțire lăsând impresia că de fapt vizionează un film ci, nicidecum că citește o carte.

Între pământ și apă este romanul care îi ofera o pereche din cele mai frumoase aripi pentru a pășii în această lume minunată a autorilor. Sunt convinsă că Raluca Andreea Chiper nu se va opri aici, ci va continua să ne încânte cu scrieri profunde, ademenitoare și subiecte captivante.

Dacă doriți să vă petreceți după-amiaza în compania unei lecturi bune, vă recomand să includeți pe listă și titlul Între pământ și apă,  pe care îl puteți achiziționa de aici.

Vă spun un secret! În arhiva autoarei Raluca Andreea Chiper mai găsim două romane la fel de captivante, care abordează o temă diferită și anume: vampiri. Seria poartă numele de Sufletele nopții și este disponibil atât Volumul I cât și Volumul II.

În continuare doresc să îi transmit mulțumiri Ralucăi pentru interviul acordat și pentru promptitudinea de care a dat dovadă.

 1. Când nu conturează personaje sau povești, cine este Raluca Andreea Chiper și cu ce se ocupă?

  Raluca Andreea Chiper

Când nu conturează personaje sau poveşti, Raluca Andreea Chiper este mamă, soţie, colegă de serviciu şi şcoală, şi se ocupă cu munca de toate zilele de a-şi îmbunătăţi existenţa ei şi a celor din jur, pentru că, de fiecare dată când fac ceva bine şi frumos, simt că Dumnezeu mă atinge şi îmi dă putere să continui mai departe.

 1. Când ai descoperit pasiunea pentru cărți și citit?

Întotdeauna mi-a plăcut să scriu şi să citesc şi era de ştiut că pasiunea aceasta nu va zăbovi mult într-un ungher ascuns. A ştiut când să se manifeste, adică la vârstă fragedă, când descoperirea şi interesul sunt foarte dezvoltate. Ele se sting pe parcurs din vina noastră, pentru că le evităm, preocupaţi de alte şi alte griji.

 1. Cine te-a impulsionat să îți așterni gândurile pe hârtie?

  În primul rând, vine din interior, din proprie voinţă, apoi intervin tot felul de lucruri care te inspiră şi în cele din urmă, apar şi persoanele care par să aibă mai mult curaj, mai multă ambiţie decât tine. Aşa că, recunosc! Cea care m-a susţinut întotdeauna, a fost şi este în continuare sora mea, Iulia. Oricum, lista persoanelor care insistă să continui cu scrisul e vastă.

 1. Ai o carte preferată care te atrage într-un mod special?

Da. Şi nu este doar una. Fiecare carte e unică în felul ei.

 1. Care erau visele tale când erai doar un copil? Te gândeai că vei ajunge un autor atât de citit?

Când eram copil visam atât posibilul, cât şi imposibilul. Iar acum fac la fel. Încă nu m-am maturizat, orice idee îmi trece prin cap, o transform în vis şi tânjesc după el cu o forţă care mă rupe în bucăţi. Aşa sunt copiii, n-ai ce să le faci. Şi sinceră să fiu, întotdeauna am avut teamă de cititor, mai ales dacă a fost vorba de cartea mea, pentru că de părerea lui atârnă faima ta de scriitor. Pe de altă parte, cititorul e cireaşa de pe tort. Poţi să fii cel mai talentat autor din univers, fără cititori eşti un nimic.

 1. Ce ne poți spune despre colaborarea cu Editura Quantum?

Mă bucur că am dat de editura aceasta şi că am cunoscut oameni frumoşi şi cărţi frumoase datorită ei. Încă nu m-am gândit să schimb editura, deci Quantum va trebui să îmi mai suporte frustrările, copilăriile, insistenţele, pur şi simplu să mă suporte pe mine ca om şi ca autor. Dacă Marina Neagu nu mi-ar fi cerut prietenia pe Facebook, cred că nu aş fi ajuns la Quantum, aşa că ei îi datorez totul.

 1. Pe lângă Între pământ și apă, în portofoliul tău artistic se mai regăsesc două volume: Sufletele nopții. Când au luat naștere și care este povestea lor?

Primul volum din Sufletele nopţii a apărut pentru prima dată în anul 2011 într-un format de 596 de pagini, cu titlul Rasa mea? Vampir! Apoi a apărut varianta nouă, ediţie revizuită, cu titlul actual, în 2014, respectiv 2015. În volumele acestea am abordat tema vampirismului, a strigoismului, pentru că întotdeauna am fost fascinată de poveştile acestea. Este vorba de prima mea carte publicată, aşa că ţin enorm de mult la ea.

 1. Între pământ și apă este un roman emoționant care dezvăluie o iubire interzisă. Scrierea ta este pură ficțiune sau există urme ale realității apropiate, a unor povești reale din care te-ai inspirat?

Auzisem mai demult o bârfă despre doi amanţi şi m-a fascinat o asemenea poveste. M-am tot gândit că între astfel de personaje, fie ele reale, trebuie să existe mai mult decât o simplă atracţie, că uneori poţi întâlni o iubire adevărată, sinceră şi profundă pe alt drum faţă de cel pe care ţi l-ai croit. Atunci au început să apară cu duiumul cazuri despre amanţi cu relaţii de ani de zile, aşa că mi s-a părut un subiect bun pentru o carte. La urma urmei, cine ştie ce e în inimile lor? Eu una nu îi condamn. Ceea ce găsiţi în realitate, este Cazinoul din Constanţa. Sinceră să fiu, nu l-am văzut niciodată, dar asta nu m-a împiedicat să îl descriu. Apoi, peisajele, toate sunt inspirate din locurile în care eu trăiesc, sunt locurile copilăriei mele. Ele nu au legătură cu Constanţa sau cu Oradea, ci mai degrabă cu Mureşul.

 1. Karina este un personaj unic, sensibil și blând. Cât de mult se aseamană personajul căruia i-ai dat viață cu Raluca Andreea Chiper?

Destul de mult, pentru că a fost creat după mine, ca imagine interioară, altfel nu aveam cum să descriu stările ei, pentru că ştiu ce simt eu, dar ce simte cel de lângă mine… doar intuiesc şi probabil nu mi-ar fi ieşit la fel de bine. Îmi place tot ce este sensibil şi naiv, chiar dacă îi admir şi îi susţin pe cei cu personalitate, hotărâţi, impunători. Chiar şi un suflet sensibil este hotărât, în felul lui.

 1. Pentru că povestea ta este despre o talentată balerină, nu pot să nu te întreb dacă te-ai simțit cândva atrasă de arta baletului?

Întotdeauna m-am simţit atrasă de balet. Când eram mică mă credeam balerină şi abia aşteptam să îngheţe valea din satul bunicilor ca să dansez, să alunec, să fac pe balerina. Din păcate nu am avut ocazia să practic baletul în adevăratul sens al cuvântului.

 1. Ai în plan noi proiecte pentru viitor? Sper să ne încânți cu cât mai multe povești captivante.

Da, lucrez deja la o serie fantasy şi sunt foarte emoţionată fiindcă acesta este stilul meu, aceasta este tema care mă atrage.

 1. Un gând pentru cititori!

Numai ei ştiu câte ore îşi pierd citind, răpesc din timpul lor ca să descopere poveştile inventate de autori… Ei sunt florile care alcătuiesc grădina. Imaginează-ţi! Cum ar fi o gradină fără flori?

Gândurile tale sunt sclipiri adevărate venite din suflet. Îți doresc mult succesc în continuare!

4 COMENTARII

 1. Felicitări pentru interviu! Frumoase întrebări, răspunsuri pe măsura. Mă bucur ca ne-au permis sa cunoaștem puțin omul, nu doar autorul!
  Raluca, inspirație multă!

Lasă un răspuns