Interviu cu Monica Lebădă

 

INTERVIU Monica Lebada

Monica Lebădă este sufletul din spatele unei trilogii captivante, autorul care ne provoacă să urcăm la bordul celei mai fascinante călătorii în lumea necunoscutului.

Primul meu contact cu Monica Lebădă a fost prin intermediul romanului Zbor Întrerupt iar după doar câteva paginii răsfoite ( citite pe nerăsuflate ) am început să-i îndrăgesc stilul, povestea și personajele.

Știți senzația aceea când îți place stilul unui autor și îți dorești să aflii mai multe despre el, despre scrierile sale? Asta mi s-a întâmplat mie cu Monica iar la scurt timp am început și romanul Dincolo de cer pentru că povestea relatată m-a captivat în adevăratul sens al cuvântului.

Dacă doriți să luați parte la o poveste uimitoare, cu drag vă recomand să lecturați Zbor întrerupt, Dincolo de cer și Stele fără galaxii. Vă asigur că o să vă prindă!

Îi mulțumesc Monicăi atât pentru interviul acordat cât și pentru colaborarea frumoasă.

  1. M-am lăsat cuprinsă de Zbor Întrerupt, iar acum continui cu Dincolo de cer (abia aștept să încep și Stele fără galaxii), iar curiozitatea m-a împins să aflu cine este omul din spatele cuvintelor. Cum se descrie Monica Lebădă?

    Monica lebada

Cum se descrie Monica Lebădă? Hmm… 🙂 Monicăi nu-i prea place să se descrie.  Îi place ca ceea ce face să vorbească pentru ea.

 Încercând totuși să răspund la întrebare, scriitoarea Monica Lebădă s-a născut dintr-o cititoare înrăită, din vise și muzică, din ambiție și aventură, din prea multă imaginatie… apoi a crescut odată cu cărțile ei. Iar acum că ele și-au luat zborul în lumea virtuală(www.libris.ro), le lasă pe ele să vorbească pentru ea.

  1. Dacă eliminăm scrisul, ce alte pasiuni îți mai încălzesc sufletul?

Așa cum spuneam mai sus, îmi place foarte mult să citesc. Muuult!  Sunt genul care citește o carte dintr-o suflare. Într-o noapte…o zi, maxim două.

Îmi place să ascult muzică – și nu pot trece peste întrebare fără să amintesc trupa pe care am descoperit-o exact înainte să mă apuc de scris și care, îmi place mie să cred, mi-a dat aripi și inspirație de fiecare dată când nu știam ce trebuie să fac în continuare: MUSE, a căror versuri  călăuzesc romanele mele.

Ador să călătoresc… mult, să înot și mai presus de toate să  beau cafea  alături de persoanele dragi.

  1. Care este părerea ta despre literatura română contemporană?

Se scrie. Se scrie mult. Și mai important se și publică. În ultimul timp caut să citesc autori români. Am citit câteva serii de autori români. Sunt foarte bune, dar voi evita să dau nume. Evident opinia mea poate fi subiectivă pentru că am ales ce am citit, dar sunt sigură că există cititori pentru fiecare autor.

  1. Care este autorul tău preferat din toate timpurile?

Citesc foarte mult. Mi-e greu să spun că am un autor preferat.  Sunt foarte multe cărți pe care după ce le termin mă fac să caut mai multe despre autor. Și totuși… există  un personaj preferat pe care-l ador din adolescență și mă îndrăgostesc de el de fiecare dată când recitesc „La răscruce de vânturi”. Evident mă refer la  Heathcliff . E foarte complex și bine construit, plin de contradicții și frământări lăuntrice… cred că asta o poate pune pe Emily Bronte pe primul loc într-un clasament personal… dacă acesta ar exista.

  1. Trilogia care-ți poartă semnătura a fost publicată la Editura Bibliophil. Cum s-a desfășurat colaborarea cu dânșii?

Am scris Zbor Întrerupt în 2010. Atunci nu existau atât de multe edituri dornice să publice autori români. Să publice cu adevărat, nu doar print-ul. Sau poate nu știam eu…

 Ce pot să-ți spun este că, dacă vrei să-ți publici cartea trebuie să te înarmezi cu o răbdare de fier, să înveți să accepți un refuz, să citești cu calm email-ul în care îți e apreciat romanul, personajele și totuși… răspunsul este nu, sau să nu primești niciun răspuns. Asta am pățit eu la început.

 Am ajuns să colaborez cu Editura Bibliophil printr-o întâmplare fericită, iar rezultatul îl puteți vedea: Zbor Întrerupt se afla la a treia ediție, Dincolo de cer la a doua, seria fiind încheiată de Stele fără galaxii tot cu ei. Cel mai mult am apreciat faptul că au fost deschiși la toate sugestile mele(legate de print),  la fel cum am fost și eu la ale lor legate de text. Au venit de fiecare dată cu idei noi  și mai mult, cu soluții! Sunt o firmă care dincolo de a publica se ocupă și de softuri pentru biblioteci… deci cărțile sunt viața lor.

Și nu pot să trec peste întrebare fără a le mulțumi că au avut încredere în mine!

  1. Zbor Întrerupt se bucură de o narațiune bine punctată cât și de emoții adolescentine captivante. Pentru povestea relatată ai avut o sursă de inspirație, ai pornit de la un vis sau totul este rezultatul imaginației?

Am spus că scriitoare Monica Lebădă s-a născut dintr-un vis…  de fapt Zbor întrerupt s-a născut dintr-un vis. Un vis care m-a bântuit o perioadă, un vis care a prins conturul realității atunci când am început să lucrez la roman, un vis pe care l-am exploatat în fiecare volum din trilogie. Însă un lucru e sigur: totul e ficțiune! 

  1. Am aflat că primii critici ai cărții Zbor Întrerupt au fost chiar proprii elevi. Cum au gustat adolescenții povestea și care a fost reacția lor?

Mda… întrebarea asta îmi răscolește multe amintiri frumoase.

 Când m-am apucat de scris nu am facut-o ca să public. Pur și simplu am făcut-o! Când am terminat-o, am dat-o la prieteni, cunoscuți  și necunoscuți – conta foarte mult pentru mine ca feedback-ul să vină de la persoane care nu mă cunosc personal. Reacții?  Uimire, aprecieri,  încurajări. Și totuși… nu eram încă sigură pe mine. Așa că am riscat. Ce poate fi mai bun decât un răspuns sincer și brutal de la adolescenți? O prietenă, profesoară de română, a dat manuscrisul  printat mai multor elevi de liceu, fete și baieți, fără a li se spune autorul, cerându-li-se opinia scrisă. Cât mai sinceră. Nu cred că are rost să mai descriu reacția lor. După ce cartea a fost publicată, una din fete mi-a mărturisit că i-a plăcut atât de mult încât, deși știa că nu are voie, după ce a citit manuscrisul, l-a xeroxat, l-a citi și mama ei, apoi l-a pus în bibliotecă, convinsă că în viitor va avea și carte lângă el.

  1. După cât timp de la apariția primei cărți, ai simțit că este timpul pentru următoarea?

De fapt am început Dincolo de cer înainte să apară  primul volum printat. Erau idei, frânturi de puzzel care lipseau din Zbor Întrerupt, foarte puțin din ceea ce este acum cel de-al doilea roman din serie, dar am făcut-o. Când simți că trebuie să scri, scri! Cu riscul de a șterge totul a doua zi.

  1. S-a schimbat ceva în viața ta după ce frumoasa trilogie a văzut lumina tiparului? Cum ai descrie această experiență?

Nu cred că viața mea s-a schimbat după apariția cărților, însă sper că ceva s-a schimbat în viața cititorilor. De fiecare dată când cineva îmi spunea că a citit cărțile, că i se par… wow, imediat după întrebarea ”Când apare următorul volum?” venea: ”Ce altceva-mi recomanzi să citesc?” sau ”Tu ce citești?”. Nu puțini au fost, care mi-au scris pe facebook din țară și din Republica Moldova că, după ce au citit Zbor Întrerupt, s-au molipsit de ”microbul” cititului. Și personal cred că asta e cea mai mare realizare a mea.

  1. Până acum ne-ai dezvăluit povești frumoase, povești care te prind. Ai în plan noi proiecte pentru viitor?

Planuri? După cum spuneam la început prefer să las faptele să vorbească pentru mine. Chiar dacă asta se va întâmpla într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat.

  1. Un gând pentru noi, cititorii care ne aventurăm împreună cu “nebunii aerului”.

Deschideți-vă aripile imaginației! Zburați! Dincolo de cer! Dar rămâneți mereu în galaxia cărților! E cea mai minunată galaxie din câte există în acest univers!

Mulțumesc din nou Monica! Sfatul tău e demn de urmat căci cărțile sunt într-adevăr cea mai minunată galaxie. Numai gânduri bune și cât mai multe realizări.

Lasă un răspuns