Interviu cu Florina Sanda Cojocaru

Florina Sanda Cojocaru a devenit unul dintre autorii mei de suflet datorită scrierilor sale care m-au captivat și m-au cuprins din prima clipă.

Doamna Cojocaru este acel gen de autor care reușește să-ți pătrundă în suflet și să lase o amprentă emoțională în fiecare frază așternută pe hârtie. Pentru mine, acest aspect este precum un punct culminant în care reușești să te înalți singur, citind.

Dacă încă nu ați trăit prin prisma personajelor create de Florina Sanda Cojocaru, vă îndemn cu toată inima să parcurgeți romanele Elsa, El a ales și Scrisori către îngeri.

În continuare, doresc să îi mulțumesc doamnei Florina Sanda Cojocaru pentru interviul acordat și să îi transmit toate gândurile mele bune.

 

  1. Cine este Florina Sanda Cojocaru?

Florina Sanda Cojocaru este un om cu bune şi rele laolaltă, uneori nesigur, alteori hotărât, atent la detalii, iubind viaţa cu toate aspectele sale, capabil să asculte păsurile celorlalţi, încercând să înţeleagă povestea ascunsă în spatele cuvintelor, emotiv, discret, un om oarecare într-o mulţime de oameni.

  1. Dacă excludem scrisul, ce pasiuni vă mai rămân?

Dacă exclud scrisul, îmi rămâne să citesc şi să ascult muzică. Ceea ce mă nemulţumeşte, este puţinul timp liber pe care îl dedic acestor pasiuni.

  1. De ce ați ales editura PIM si cum s-a desfășurat colaborarea cu dânșii?

Am ales editura PIM la îndemnul unui poet din Botoşani care colaborase în trecut cu aceasta. Nu aş schimba-o nicicum. Când ajung  la Pim (asta se întâmplă rar, atunci când aduc cu mine documentul următoarei cărţi şi sunt ajutată la editarea copertei), mă simt de acolo.

  1. Cum vi s-a schimbat viața după publicarea celor trei romane?

Aş putea spune că în bine, într-o oarecare măsură, în sensul că am cunoscut oameni şi poveştile lor de viaţă, mulţi dintre ei devenindu-mi prieteni. Nu puţini au fost cei care au spus că se regăsesc în scrierile mele. Toate aceste lucruri mi-au dat încrederea că sunt pe drumul bun şi că scrierea mea nu este în zadar. Am dăruit şi am primit emoţii. Sunt aceeaşi asistentă medicală dintr-un oraş din Moldova, aceeaşi soţie şi aceeaşi mamă, doar că găsesc mai multă înţelegere din partea familiei în ceea ce priveşte timpul dedicat scrisului.

  1. Scriitorii imprimă bucăți din propriul suflet în fiecare scriere. Cât din Elsa sunteți dumneavoastră?

În fiecare carte pe care am scris-o, am lăsat părţi din mine. De Elsa mă simt mai apropiată. ,,Elsa e un cumul al experienţelor de viaţă al mai multor femei care au ajuns într-un punct.” Sunt vorbele unui prieten virtual, dar care exprimă de fapt, esenţa cărţii.

  1. După cum stiți deja, am fost “hipnotizată” de Elsa până la ultima filă. Vă gândiți să ne oferiți nouă, cititorilor, o continuare a romanului?

Mi-a fost greu să găsesc personajul masculin care să se ridice la nivelul emoţional al lui Doc. Da, lucrez la o continuare a romanului. Probabil că se va numi „Tăcerile ei”.

  1. Dintre cele trei romane, cel mai mult m-a atras coperta Elsei deoarece și personajul Elsa avea o cameră foto (primită în dar) cu ajutorul căreia surprindea chipuri, peisaje. Întrebarea este: tânăra imortalizată pe copertă este un șablon al Elsei?

Tânăra de pe copertă este fata unei bune prietene. Mi-a atras atenţia expresivitatea feţei şi da, am văzut în ea acea Elsa din carte, Elsa gândurilor mele.

  1. Am aflat că sunteți îndrăgostită și de poezie. Ce poeți români citiți cu plăcere?

Nu am o ordine anume, dar citesc zilnic din Rodian Drăgoi, Octavian Soviany, George Mihalcea, Darie Lăzărescu, etc. Lista este cu mult mai lungă.

  1. Nu doar citiți poezie, ci o și scrieti. Am avut plăcerea să citesc câteva versuri, și dați-mi voie să vă felicit pentru că rândurile dvs. transmit multă emoție. Așadar, tare mult aș vrea să știu dacă ați publicat și poezie sau dacă aveți de gând să o faceți.

Am publicat în 2013, două cărţi de poezie, cu ajutorul unui înger (o prietenă virtuală care a crezut în ceea ce scriam). Este vorba despre volumele de versuri: „Vise de scrum” şi  „Poveste de suflet”. Lucrez la un nou volum de versuri. Se va numi „Nebunia lui Ili”. Nu ştiu şi când va fi gata. Probabil că atunci când voi considera că sunt cu adevărat pregătită. Orice nouă carte trebuie să arate o evoluţie a celui care scrie.

  1. Până acum am discutat mai mult despre Elsa. Celelalte doua romane ( El a ales și Scrisori către îngeri ) sunt la fel de captivante și părerea mea este că fiecare cuvânt așternut merită citit. Povestea relatată în cuprinsul lor este pură ficțiune sau se regăsesc fragmente din propriile trăiri?

Mereu pornesc de la realităţi imediate. Există apoi documentarea şi ca liant al întâmplărilor: ficţiunea.

  1. Cum conturați personajele cărora le dați viață? Aveți un șablon prestabilit sau totul vine natural pe parcursul scrierii?

Personajele capătă contur în imaginaţia mea, se hrănesc cu visele şi iluziile mele, apoi cu cele ale oamenilor cu care intru în contact. La un moment dat, devin independente, au personalitate, aş spune că îşi scriu singuri povestea, eu doar îi ajut, atât.

  1. Cred că v-am spus în nenumărate rânduri că scrierile dvs.transmit și sunt asemenea unui pansament pentru suflet. Din această cauză, sper din suflet să nu vă opriți aici. Aveți și alte proiecte pentru viitor?

Pe moment, lucrez la continuarea Elsei. Nu mă voi opri aici, doar că este nevoie de pauză între personajele care au prins viaţă şi cele care zac într-un colţ de suflet, în aşteptare.

  1. Aștept cu nerăbdare să-i aflu continuarea Elsei. Sunt convinsă că va fi o scriere la fel de cutremurătoare. Până atunci…un gând pentru cititori?

Vă mulțumesc că îmi sunteți!

Și noi vă mulțumim pentru tot ceea ce aduceți la viață!

 

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns