Interviu Alina Șerban

Interviu Alina Serban alinas.ro

Alina Șerban este o tânără pasionată de fotografie și de scris în aceeași măsură iar dovada este prima sa carte publicată, și anume: Ziua în care am învățat să zbor.

Dincolo de coperta cărții, conversând cu Alina Șerban, am descoperit o persoană sensibilă și caldă, care adăpostește un suflet frumos plin de culoare. Alina este ambițioasă și plină de pasiune pe care o așterne cu ușurință în tot ceea ce face.

Pentru mine, Ziua în care am învățat să zbor a fost o lectură ușoară și plăcută deoarece cuvintele erau așezate exact așa cum trebuie iar firul poveștii a decurs lin, firesc.

Mulțumesc Alina pentru interviu, pentru răspunsurile prompte și pentru conversația plăcută.

  1. Cum o descri pe Alina Șerban, sufletul din spatele scrisului?

    Alina Șerban

Excentrică, sociabilă, dar selectivă în acest sens, visătoare și foarte ambițioasă.

  1. Când nu ai un creion în mână sau nu te afli în preajma tastaturii, care sunt activitățile care îți bucură inima?

Fotografia e principala activitate cu care îmi umplu timpul. Ori, dacă nu mă ocup cu asta, atunci desenez.

  1. Care este autorul tău preferat și totodată cel pe care l-ai reciti oricând cu plăcere?

John Steinbeck.

  1. Care gen literar te atrage cel mai mult și de ce?

Ficțiunea realistă îmi place cel mai mult. Cred că și realismul magic.

  1. A existat cineva în viața ta care să te determine să scrii sau totul a venit de la sine?

Nu a existat cineva anume, dar aș putea spuen că mama a avut un rol important în chestia asta. Când eram în clasa a IV-a nu aveam niciun fel de talent sau înclinație către scris așa că aveam nevoie de mult ajutor pentru a scrie compuneri. Mama mă ajuta foarte mult și îmi spunea că sigur pot și eu doar că nu vreau. În clasa a VII-a am descoperit că puteam să scriu singură compuneri, ba chiar poezii, îmi trebuia doar un fel de imbold.

  1. Care este părerea ta despre literatura română? Crezi că se află într-o continuă creștere sau se află încă la stadiul de stagnare?

Cred că literatura română contemporană înregistrează o creștere viziblă, din păcate nu atât de sesizabilă în editurile și librăriile mari. Sunt mulți autori, unii mai buni decât alții și în fiecare an numerele se îngroașă, dar foarte puțini dintre ei ajung la public și rămân în atenția lui.

  1. Mi-a făcut plăcere să cunosc lumea lui Oskar. Care au fost sursele tale de inspirație atunci când ai conturat această poveste?

Am avut o grămadă de surse, dar le-aș putea numi pe cele principale. Ar fi cam așa: filmele Pianistul, Detachment și Lista lui Schindler, actorii Adrien Brody și Liam Neeson și anii 40-50.

  1. De ce ai ales să intrii în pielea unui personaj masculin ( care este și naratorul poveștii ), în locul unui personaj feminin?

Mi s-a părut mult mai firesc să narez dintr-o perspectivă masculină, însă nu știu de ce. Nararea din punctul de vedere al unei femei mi se pare mai dificilă deși sunt femeie.

  1. Cât timp ți-a luat să găsești titlul potrivit pentru romanul tău?

Cred că în jur de două luni. Nu mai rețin de unde mi-a venit idea. Cred că pur și simplu într-o seară mi s-a părut că asta era o idee bună și am mers înainte.

  1. Scrierea ta este bogată în personaje iar în fiecare am descoperit o personalitate unică. Iată și întrebarea: Ai știut de la început ce calități sau defecte să atribui fiecăruia sau le-ai conturat pe parcurs?

Le-am conturat pe parcurs. De fapt, la început, personajele mele erau diferite și mult mai puține. Familia Kaufmann a existat încă de la primele schițe ale romanului, însă nu eram sigură cine sunt și ce poveste au.

  1. Pe lângă seria Ziua în care am învățat să zbor, ai în plan și alte proiecte?

Sigur că da. De fapt, în teorie, am gândit deja în jur de patru proiecte noi însă trebuie să văd pe care îl voi contura primul.

  1. Un gând pentru cititori!

Îmi doresc pentru cititorii mei și numai, să aibă curajul să își urmeze visurile. Să nu lase pe nimeni să le decidă viitorul.

Sper din suflet ca gândul tău să ajungă la câți mai mulți cititori și nu numai. Îți doresc să pășești la fel de frumos în această lume uimitoare și pe viitor!

Dacă încă nu ați reușit să lecturați Ziua în care am învățat să zbor, primul roman semnat Alina Șerban, vă reamintesc că această carte se poate achiziționa de la Libris și de la Elefant.

P.S: Recenzia cărții o găsiți aici.

Lasă un răspuns