Gaudeamus 2018 și cele mai vândute cărți

gaudeamus 2018 alinas.ro

Îndrăgitul Târg Internațional de Carte – GAUDEAMUS a ajuns la ediția cu numărul 25 iar la finalul acestuia au fost înregistrate cifre de vânzări care au depăşit evenimentele anterioare de acest gen.

Standurile amenajate la Romexpo au fost populate de către cititorii înrăiți și nu numai, iar editurile prezente au încântat prin cele mai bune și delicioase titluri. Așadar, să vedem care au fost statisticile anului 2018 și implicit cele mai vândute cărți.

GAUDEAMUS 2018 – Cele mai vândute cărți

  1. Editura Humanitas

orice om îi este teamă

Orice om îi este teamă – Un partid, doi ani şi trei premieri – Radu Paraschivescu

Editura Humanitas a anunţat că a înregistrat aproximativ 1.400 de exemplare vândute din acest volumul recent lansat așadar, această carte a devenit un Bestseller GAUDEAMUS.

Autorul, Radu Paraschivescu, își prezintă carte ca pe un părăstas al României după doi ani de guvernare PSD, o amendă simbolică pentru partidul care mai are puţin şi îşi îngenunchează ţara. Dar nu numai. În acelaşi timp este și un instrument care măsoară trei decenii de speranţe înşelate şi de iluzii pierdute.

Scurt fragment: „Îşi bat joc de tine. Te fură, te învârt pe degete, te mint. Îţi castrează legile şi-ţi râd în nas. Te fac să-ţi fie ruşine să scoţi buletinul în aeroporturile lumii. Te tratează cu dispreţ şi, când li se pare c-ar fi nevoie, cu gaze. Te duc cu preşul promisiunilor. Te cred naiv, manipulabil, neinformat. De doi ani. Săptămână de săptămână, zi de zi, ceas de ceas. Trăieşti într-o ţară aflată în pragul cleptocraţiei, într-o democratură condusă de condamnaţi penal, de impostori şi de analfabeţi. Suporţi zilnic ruşinea de-a avea miniştri care nu ştiu să scrie şi să vorbească nici măcar în limba lor. Te revolţi şi îţi strigi disperarea în pieţe. Iar uneori încerci să scapi de sufocare râzând. Măcar câteva minute sau o oră.”

♦ De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi de Lucian Boia este al doilea titlu care a înregistrat vânzări foarte mari. În această carte istoricul român începe analiza de la Dacia antică continuând cu mitul unirii celor trei țări române sub conducerea lui Mihai Viteazul.

Concluzia este că această carte ar trebui parcursă de fiecare român și nu numai căci este o „poveste” care va dăinui mulți ani de cum în colo…

„România nu arată deloc bine: e afectată de mari întârzieri și de mari dereglări. Toate acestea, adunate, ar putea genera un amestec exploziv, de natură să pună în pericol inclusiv construcția națională. La 100 de ani de la Marea Unire, avem datoria să ne reparăm țara.”

Pe lângă cele două titluri care au fost primele pe lista de vânzări ale editurii, trebuie să mai menționez și Aşteptând o altă omenire de Gabriel LiiceanuDouă eseuri despre Paradis, de H.R.Patapievici și Transparență, primul roman scris de sibianul Radu Vancu.

Humanitas Fiction

tatuatorul de la auschwitz

Tatuatorul de la Auschwitz – Morris Heather


Și la categoria Humanitas Fiction / cărți de ficţiune străină editate de Humanitas au fost câteva titluri care s-au vândut în cantități mari.

 

Tatuatorul de la Auschwitz a fost cel mai vândut titlu din această categorie, devansând noul roman al lui Paulo Coelho (Hippie). Morris ne tulbiră cu o lectură care se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albastrui tatuate pe brațele prizonierilor, femei și bărbați deopotrivă. Astfel, ni-l prezintă pe Lale, un tânăr evreu slovac căruia i se oferă ocazia de a fi Tatowierer la Auschwitz. În acel moment, Lale înțelege că aceasta poate fi șansa lui de a supraviețui chiar dacă trebuie să-și înțepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte ca pe o dureroasă profanare. De la masa la care lucrează, nici nu i se permite să ridice capul spre cei al căror destin îl pecetluiește însă, într-o zi reușește să surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl află în cele din urmă.

Pont: Această carte a fost tradusă în peste 35 de țări și este în curs de adaptare TV.

Următoarele locuri în topul celor mai vândute cărți la GAUDEAMUS 2018 (Humanitas Fiction) aparțin titlurilor:

♦ Scara lui Iakov de Ludmilei Uliţkaia

♦ Copilul lui Noe de Eric-Emanuel Schmitt

♦ Suspine tandre de Yōko Ogawa

2. Editura Nemira 


O zi de decembrie – Josie Silver


Și această editură a fost prezentă la GAUDEAMUS 2018 și a expus pe stand noutăţi editoriale de ficţiune străină, ficţiune românească, non-ficţiune şi cărţi cadou pentru copii.

Această carte din colecţia Damen Tango a fost una dintre cele mai căutate și pe bună dreptate deoarece se apropia Crăciunul iar această lectură este perfectă pentru nopţile lungi de iarnă.

O zi de decembrie este o poveste construită din dorințe neîmplinite, sentimente pătimașe și emoții aproape palpabile. Aici o întâlnim pe Laurie care este convinsă că dragostea la prima vedere e un mit învechit. Dar, într-o zi de decembrie prinsă într-o ninsoare puternică, zărește din autobuz un bărbat și știe imediat că l-a găsit pe EL. Așa ajunge personajul nostru să își petreacă un an de zile căutându-l prin toate cafenelele din Londra. Evident, nu îl găsește însă îl reîntâlnește la o petrecere de Crăciun.

„Chiar dacă ninge ca-n povești, nu suntem în Narnia. Suntem la Londra, în viața reală, unde inimile sunt frânte, învinețite, rupte, și totuși reușesc să bată mai departe.”

♦ Câteva motive să iubeşti viaţa de Matt Haig este încă un titlu care s-a vândut bine deoarece lectura  cuprinde o depresie suferită la 24 de ani, transformându-se într-o carte inspiraţională despre calea prin care un om s-a întors de pe marginea prăpastiei.

3. Grupul Editorial Trei


Liliacul – Jo Nesbø

Grupul Editorial Trei s-a prezentat la GAUDEAMUS 2018 cu peste 700 de titluri cu reduceri între 15% şi 30%.

Liliacul a fost cel mai vândut titlu al editurii, fiind primul volum din seria Harry Hole. Sunday Times afirmă că acest volum este un debut de serie excepțional iar Scottish Express spune că Nesbø este un scriitor foarte înzestrat, care știe să construiască o poveste.

Deoarece nu am citit această carte (încă) și nu cunosc prea multe detalii despre subiect, o să atașez mai jos clasica descriere.

Inspectorul criminalist Harry Hole de la Poliția din Oslo este detașat la Sydney ca să-i asiste pe omologii săi australieni în rezolvarea unui caz de crimă. Harry e liber să le ofere ajutor, însă a primit instrucțiuni clare să se țină departe de necazuri. Victima — o norvegiană de douazeci și trei de ani — este o mică celebritate în țara ei.
Nefiind genul care să stea deoparte, Harry se împrietenește cu unul dintre detectivii însărcinați cu investigarea cazului și cu unul dintre martori, implicându-se tot mai mult în găsirea ucigașului. Împreună, cei trei descoperă că uciderea tinerei face parte dintr-un șir de cazuri neelucidate, tiparul crimelor indicând că autorul ar fi un psihopat care acționează în toată țara. Pe măsură ce se apropie tot mai mult de criminal, Harry începe să se teamă că nimeni nu este în siguranță, cu atât mai puțin cei implicați în rezolvarea cazului.
Oare îl vor prinde pe ucigaș înainte să facă o nouă victimă?

Alte cărți care au fost în centru atenției sunt:

♦ Lumina unui nou început de Agnès Martin Lugand (colecţia Fiction Connection, Editura Trei)
♦ Zilele abandonului de Elena Ferrante (colecţia Literary Fiction, Editura Pandora M)
♦ O fată ca ea de Marc Levy (serie de autor, Editura Trei)

Un apartament la Paris – Guillaume Musso


Acest roman a fost în fruntea cifrelor de vânzări și îngheagă un thriller romantic, plin de emoții și de aventuri iar bonusul constă în răsturnările de situații.
 
Cine sunteți dumneavoastră și ce căutați la mine în casă?, întreabă o voce misterioasă. „Exact aceeași întrebare voiam să vă pun și eu”, i se răspunde cu furie. Dintr-o întâmplare inexplicabilă, Madeleine și Gaspard au închiriat același apartament în Paris. Madeleine lucrase în brigada criminalistică din Manchester, apoi la New York. Locuiese și la Paris o vreme, iar aici se întorcea de fiecare dată când simțea nevoia să își oblojească rănile. Gaspard, un scriitor în căutarea inspirației, obișnuia să petreacă anual o lună în capitala Franței pentru a scrie o nouă piesă de teatru. Al treilea personaj principal al romanului este chiar apartamentul din arondismentul 6 în care s-au întâlnit Madeleine și Gaspard. Clădirea se afla pe aleea Jeanne-Hebuterne, o fundătură închisă cu o poartă metalică situată chiar în fața restaurantului Chez Dumonet. Deasupra porții tronează o inscripție din fier forjat: „Cursum Perficio“ – „Călătoria mea s-a sfârșit” –, totodată denumirea ultimei case în care a locuit Marilyn Monroe. De dincolo de poartă se ivește casa-atelier din anii 1920, perfect restaurată. Acest spațiu care i-a aparținut celebrului pictor Sean Lorenz este de-a dreptul seducător.

Povestea mea – Michelle Obama

Citând propria declarație a lui Michele Obama: ”Procesul de scriere al acestei cărți a fost pentru mine unul revelator și plin de însemnătate. În răstimpul până la publicarea cărții Becoming în toamna aceasta, sper că și voi vă veți gândi la propriile povești, și am încredere că asta vă va ajuta să deveniți orice doriți. Poveștile voastre sunt cele pe care le aveți acum și pe care le veți avea mereu și sunt poveștile pe care trebuie să vi le asumați.”
 
Una peste alta, Povestea mea a fost lansată concomitent în peste 28 de țări și este o operă de o reflexivitate profundă, scrisă într-un stil fermecător. Michelle descrie experiențele care au format-o începând de la copilăria sa din partea de sud a orașului Chicago până la anii petrecuți la cea mai vestită adresă din lume.
Michelle ne dezvăluie detalii intime, impresii din viața de familie prezidențială, precum și adevăruri din culisele vieții sale.
 
Scurt fragment: „Nu era genul amator de baruri și poate ar fi trebuit să îmi dau seama de asta mai devreme. Lumea mea era plină de oameni încrezători și care munceau din greu, obsedați de propria ascensiune socială. Aveau mașini noi, își cumpărau primele apartamente și le plăcea să vorbească despre asta la un pahar de martini, după serviciu. Barack era mai mulțumit să petreacă o seară singur, citind despre politicile de gospodărie urbană. În cariera lui de până atunci petrecuse săptămâni și luni în șir ascultându-i pe oamenii săraci care îi descriau problemele lor. Insistența lui pentru speranță și potențial de mobilitate venea, după cum am ajuns să înțeleg, dintr-un loc cu totul diferit și deloc ușor accesibil.”

Editura Polirom

21 de lecţii pentru secolul XXI

21 de lecţii pentru secolul XXI – Yuval Noah Harari

Nu-i de mirare că cea mai vândută carte tradusă la Editura Polirom aparține lui Harari. Această carte este ultima publicată și cea care l-a propulsat și mai mult spre succes, fiind lansată în Statele Unite și Marea Britanie în luna august a acestui an iar la nici o lună distanță a apărut și în librăriile din România.
 
Istoricul israelian are o viziune globală și știe cum să surprindă problemele cu care ne confruntăm, pericolul tehnologiilor scăpate de sub control, precum și alte clarități.
 
În introducerea cărții sale, Harari spune următoarele:
 
 
„În calitate de istoric, nu le pot oferi oamenilor mâncare sau haine – dar pot încerca să le ofer puțină claritate, contribuind astfel la echilibrarea condițiilor globale de joc. Iar dacă asta ajută chiar și câțiva oameni în plus să se alăture dezbaterii cu privire la viitorul speciei noastre, eu mi-am făcut treaba”. 21 de lecții pentru secolul XXI nu reprezintă în fapt chiar niște lecții – în sensul clasic al cuvântului – ci mai degrabă o invitație la dezbatere. Spre deosebire de volumele precedente, această carte se concentrează exclusiv asupra „agendei globale” prezente: „Ce se întâmplă chiar acum? La ce anume ar trebui să fim atenți? Ce ar trebui să-i învățăm pe copiii noștri? (…) S-a întors Dumnezeu? Este iminent un nou război mondial?”

Restul cărților prezentate și totodată cele mai bine vândute titluri de la Târgul de carte GAUDEAMUS 2018, se pot achiziționa din următoarele librării online LibrisCărtureștiElefant sau eMAG.

20 COMENTARII

  1. Nu am ajuns la târg, însă tocmai am adăugat două cărți pe lista de dorințe: Un apartament la Paris – Guillaume Musso și Povestea mea – Michelle Obama. Musso este unul dintre scriitorii mei preferați. Pe Michelle Obama am admirat-o întotdeauna, așadar este musai să-i citesc și cartea. 🙂

Lasă un răspuns