Dispariția lui Daniel Tate este primul meu contact cu imaginația lui Cristin Terril care, nu știu dacă m-a bulversat sau m-a șocat.
Această carte oferită de Libris a fost exact ceea ce trebuie, ceea ce nu mai citisem de mult: o lectură care să mă impresioneze, care să mă țină în alertă și pe care mi-aș dori tare mult să o văd ecranizată.
Nici nu știu ce aș putea povesti în această recenzie ca să nu risipesc misterul deoarece fiecare părticică este esențială și fiecare acțiune are ca urmare o alta, menită să dezvăluie enigma.
Încep prin a vă spune că în primele pagini l-am cunoscut pe băiatul fără nume care, metaforic vorbind, și-a luat viața. După ce a înfăptuit „crima”, s-a îngropat în zăpada cenușie, murdară. Băiatul, sătul de hoinărit străzile, apelează la o mică înșelătorie și se auto-internează într-un centru de asistență socială. El a învățat că tăcerea aduce și anumite câștiguri așa că, încearcă să fie tăcut și să se bucure până mai poate de patul cald din centru.
Băiatul se descrie ca un mincinos priceput și nu de multe ori a reușit să inducă lumea în eroare și chiar să înșele. Însă, când este oarecum amenințat că va fi internat într-un centru pentru boli mintale, decide că este timpul să vorbească (după o evadare nereușită) și astfel, se dă drept Daniel Tate, un băiețel care a dispărut în urmă cu 6 ani.
Daniel Tate provine dintr-o familie bogată, cu mulți frați, o mamă care obișnuiește să bea și un tată care este la închisoare. Desigur, băiatul nostru nu știe chiar întreaga poveste iar atunci când decide să îi fure identitate nici nu îi trece prin cap cât de mult va degenera totul.
„Mi se păruse un plan bun. Nu aveam de unde să știu în ce mă băgam. Lucrurile nu ar fi trebuit să ajungă atât de departe. Începusem să simt fizic durerea inimii care-mi bătea cu putere.”
Mincinos perfecționist, băiatul pune în aplicare un plan genial, gândindu-se la fiecare detaliu și la fiecare declarație pe care o va face. Mărturisind polițiștilor că este Danny, băiețelul dispărut și relatând povestioara din perspectiva omului traumatizat, acesta este crezut și în scurt timp își fac apariția doi membri ai familiei, fratele Patrick și sora Lex. Influenți și bogați, celor doi nu le-a fost greu să grăbescă toate demersurile pentru a-l duce pe Daniel în California de urgență. Ei bine, la asta nu se aștepta băiatul nostru. Și nici la faptul că presupusa lui familie a refuzat testul de paternitate. E adevărat că în 6 ani un băiețel se schimbă dar totuși, cât de mult se poate schimba și cât de disperată să fie întreaga familie încât să îl recunoască ca fiind unul de-a lor?
Una peste alta, familia falsă îl primește cu bucurie însă pe parcurs Danny își dă seama că mama îl evită (este mereu plecată) și unul dintre frați îl suspectează. Oricum, planul inițial a fost să își ia tălpășița cât mai repede dar când a văzut locuința impunătoare și modul de viață al familiei Tate, a decis să mai rămână o vreme și se bucure de familia pe care nu a avut-o niciodată. Pentru că finalurile fericite sunt rare, agenții FBI își bagă nasul în acest caz cu intenția de a-i prinde pe cei care l-au răpit pe băiat în urmă cu 6 ani. Doar că… dispariția lui Daniel Tate nu este legată de o răpire așa cum ne lasă autoarea să credem inițial iar lucrurile degenerează atât de mult încât fiecare descoperire ne va uimi. A fost o crimă sau doar o întâmplare nefericită? Cine sunt vinovații și unde este adevăratul Daniel Tate? Ei bine, toate acestea trebuie să le aflați singuri citind această carte surprinzătoare.
„La viața mea, păcălisem destui oameni ai legii, fără să am vreodată emoții, dar acum miza era mult mai mare. Dacă nu puteam să fiu Danny Tate pentru ei, aveam să schimb vila asta pe-o celulă de închisoare.”
Cât despre final, ei bine, acesta m-a șocat mai tare decât restul poveștii. Nu l-am putut anticipa și nici nu m-aș fi gândit că lucrurile aveau să ia o asemenea întorsătură. Când am ajuns la ultima filă mai voiam, căutam pagini extra și nu le găseam. Și am mai vrut să schimb finalul sau măcar să știu care este numele eroului nostru…
Dispariția lui Daniel Tate este o carte altfel, absolut genială, o idee originală. Dispariția lui Daniel Tate este o lectură intensă care nu ne dă voie să ne plictisim, care ne ține în alertă și ne face să o parcurgem pe nerăsuflate.
Cristin Terrill este un dar, o autoare care știe cum să păstreze suspansul până la ultima filă și care știe cum să abordeze diferite teme într-o singură poveste, oferind un echilibru esențial și foarte rar întâlnit. Romanul nu are capitole dar se parcurge frumos. Personajele, multe la număr, se bucură de un tipar aparte, au o viață și idei proprii de parcă le-a găsit undeva, în realitate.
Dispariția lui Daniel Tate este romanul care se încadrează cu brio în categoria AȘA DA! și tare mult mi-ar plăcea să mai descopăr astfel de lecturi. Dacă cunoașteți un titlu care să spună o poveste asemănătoare și să fie la fel de captivantă, aștept pontul vostru 🙂
Lectură Plăcută!
Pare foarte interesantă. O voi lua și eu.
Abia astept parerea ta! Sunt convinsa ca te va captiva 😀