13 Citate de Lev Tolstoi – despre viață și realitate

Citate de Lev Tolstoi alinas.ro

Pentru astăzi am ales citate de Lev Tolstoi. De ce? Pentru că este un scriitor de seama din timpul perioadei cunoscute ca „vârsta de aur” a literaturii ruse.

Operele lui Tolstoi au avut și mereu vor avea un impact deosebit în fața cititorilor, a iubitorilor de lectură și de frumos. Printre altele, Lev Tolstoi a fost un om plin de contradicții iar Vladimir Nabokov, cercetând operele sale, a observat că pe scriitorul nostru l-a atras două mari teme, și anume: viața și moartea, care au fost reexaminate în fiecare scriere nouă.

Despre Lev Tolstoi aflați mai multe aruncând o privire pe Wikipedia iar dacă doriți să treceți în revistă operele sale, vă recomand articolul 4 Cărți de Lev Tolstoi pe care trebuie să le citești.

13 Citate de Lev Tolstoi

 1. Toate familiile fericite seamănă una cu cealaltă, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei.  – este prima propoziție care deschide romanul “Anna Karenina” dar și cea mai faimoasă din carte.
 2. E ca şi cum am muri atunci când nu reuşim să-i facem pe alţii să trăiască.

 3. Orice reformă impusă prin violenţă nu va îndrepta răul: înţelepciunea nu are nevoie de violenţă.

 4. Arta nu este, aşa cum cred filosofii, o manifestare a ideii de frumuseţe sau divinitate, nici expresia emoţiilor individuale sau producerea unor obiecte care să provoace plăcere, ci un mijloc de a-i uni pe oameni într-o comunitate a ideilor şi sentimentelor.

   

  Lev Tolstoi

 5. Viaţa poate avea un alt scop decât fericirea, bucuria. Doar acest scop – bucuria – este total demn de viaţă. Renunţarea, crucea, sacrificiul vieţii; totul pentru bucurie.

 6. Viaţa nu e în mişcare, ci palpitantă, freamătă în fiecare fiinţă. Faptul că mie mi se pare că viaţa se deplasează în timp este o iluzie. Viaţa doar se manifestă tot mai mult şi mai mult în timp. Soarele nu se deplasează în timp ce norii care îl acopereau îl descoperă din nou.

 7. Dragostea înseamnă preferinţa exclusivă pentru un bărbat sau o femeie în defavoarea tuturor celorlalţi.

 8. O căsătorie trebuie să rezulte, în primul rând, din afecţiune, din dragoste, dacă vreţi, iar când există această dragoste, numai în acest caz, căsătoria reprezintă, să zicem, ceva sfânt. În al doilea rând, orice căsătorie care nu are la bază un ataşament firesc, dragostea, dacă vreţi, nu conţine nimic care să oblige din punct de vedere moral.

 9. Cât e totul de misterios pentru oamenii bătrâni şi cât e de limpede totul pentru copii!

 10. Robia femeii este atât de veche, încăt, adesea, nu suntem în stare să înţelegem prăpastia legală care o desparte de noi.

 11. Dacă pe noi nu ne urmăreşte nimeni ca o umbră, asta nu înseamnă că avem dreptul să condamnăm pe alţii.

 12. Nu mă gândesc la desfătările din care n-am gustat în tinereţe, ci mă gândesc la acel bine, pe care nu l-am dăruit şi la acel rău, pe care l-am făcut celor care azi nu mai sunt…

 13. În dragostea dintre un bărbat şi o femeie este întotdeauna o clipă când această dragoste ajunge la apogeul ei, când nu are nimic conştient, nimic cugetat şi nici senzual.

 Care citate de Lev Tolstoi sunt preferatele voastre?

2 COMENTARII

 1. Primele patru citate îmi plac. Am ajuns aici pe site, fiindcă urmăresc un film despre Tolstoi și doream să aflu câteva citate. Mă interesează modul de gândire al unor oameni importanți din trecut care au fost constrânși la un mod de viață, după reguli impuse de biserică, mai ales. Cât de mult poate semăna cu Charles Darwin!

Lasă un răspuns