4 Cărți de Lev Tolstoi pe care trebuie să le citești

LEV TOLSTOI

Lev Tolstoi este unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii și face parte din acea perioadă cunoscută ca “vârsta de aur a literaturii ruse”.

Titanul literaturii s-a manifestat atât ca dramaturg, eseist, scriitor, precum și ca reformator în domeniul educației.  Tolstoi alături de Dostoievski formează doi exponenți foarte importanți ai literaturii ruse, mai ales a celei din sec. XIX-lea. Ambii au remarcat și au înțeles unul altuia măreția, talentul. Ba mai mult, Dostoievski a citit și și-a arătat aprecierea față de romanul lui Tolstoi, “Anna Karenina”, roman care l-a influențat mult în scrierea “Fratilor Karamazov”.

„E o operă de artă perfectă, o carte absolut deosebită de cele ce se publică în Europa.” – F.M. Dostoievski, despre Anna Karenina.

Dacă ești în căutarea unei lecturi bune, nemuritoare, călătoare în timp, îți recomand să răsfoiești câteva pagini cu gândurile lui Tolstoi. O simplă răsfoire este suficientă ca mai apoi, să nu mai vrei să lași cartea din mână.

Învierea – Lev Tolstoi

Lev Tolstoi

Învierea este ultimul roman scris de Tolstoi. Autorul a lucrat la el cu întreruperi timp de un deceniu întreg. Povestea relatată este inspirată de un caz real din epocă, un fapt despre care autorul a aflat în anul 1887. Printre rânduri găsim nedreptate, corupție, impocrizie din partea bisericii și degradare morală.

Nu vă dezvălui mai multe căci am găsit o recenzie frumoasa pe CityFemme, unde ni se recomandă această lectură. Gândurile frumoase le puteți citi aici.

Fragment din roman :  “Sentimentul acela de triumf al înnoirii si de bucurie, pe care îl încercase după proces și după prima întâlnire cu Katiusa, dispăruse complet și, după ultima întâlnire, îi luase locul o spaimă, chiar o repulsie față de ea. Hotărâse că nu o va lăsa și că nu-și va schimba hotărârea de a se căsători cu ea, numai să vrea ea acest lucru, dar îi venea greu și era chinuit.”

Război și pace – Lev Tolstoi

razboi si pace

Război și pace este unul dintre cele mai ample și mai complexe romane din literatura universală, o capodoperă cu un profund caracter, într-un cuvânt: cel mai remarcabil și cel mai mare roman scris vreodată.

Moștenirea ce ne-a lăsat-o autorul, este un roman istorico-psihologic care urmărește evenimentele războiului din 1812 astfel, aducându-ne la cunoștință valoroase informații istorice despre cum a fost schimbată soarta Europei. Printre file găsim familii aristocrate rusești, înfrângerea lui Napoleon precum și fotografii pe care ni le putem recompune în minte, despre câmpul de luptă de la Austerlitz și Borodino.

Dacă încă nu ai citit Război și pace, este timpul să te pierzi printre rândurile sale.

Anna Karenina – Lev Tolstoi

anna karenina

Anna Karenina este un roman foarte popular, o poveste complexă cu multe personaje și înfățișează tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. Romanul ne uimește cu vieți pline de patimi și îndoieli, cu impocrizia înaltei societăți și cu degradarea familiei.

Personajul Anna Karenina este o femeie frumoasă, interesantă dar în același timp contradictorie. Aceasta este căsătorită cu Alexei Karenin și formează o familie fericită și împlinită până la apariția lui Vronski. Anna se îndrăgostește de Vronski iar Alexei află de infidelitatea acesteia. Soțul înșelat acceptă relația soției dorindu-și să pară o familie fericită din exterior, însă planurile Annei sunt altele.

Impresionanta poveste careia Tolstoi îi dă viață, a fost ecranizată în 2013 dar cu toate acestea, vă recomand să citiți cartea înainte să vizionați filmul.

Sonata Kreutzer – Lev Tolstoi

Tolstoi

Nuvela Sonata Kreutzer aduce în prim plan povestea unei gelozii care se sfârșește prin crimă. Scrierea a fost interzisă la vremea publicării deoarece face parte dintr-un ciclu care critică instituțiile statului, biserica, cultura, morala vremurilor, civilizația și întregul mod de viață al claselor “înalte”.

Descriere : Moartea lui Ivan Ilici își poartă personajul prin spaimele de dinaintea trecerii „dincolo“. Aflat la apogeul carierei, Ivan Ilici suferă un accident banal. Încetul cu încetul, urmările acestui accident, o vagă durere într-o parte, un gust rău în gură, încep să-l chinuie. Doctorii nu reușesc să-i aline suferința și, mai ales, să dea de cap misterioasei boli care-i macină viața. În cele din urmă va muri împăcat, cu gândul ca suferința există atât timp cât există teamă. Când teama a disparut, „s-a sfârșit cu moartea. Nu mai este“.

12 COMENTARII

Lasă un răspuns