10 Citate de Emil Cioran. Despre fumusețe în cuvinte

Citate

3
7709
views

citate de emil cioran alinas.ro

Astăzi am ales să vă încânt cu câteva citate de Emil Cioran, marele filozof și scriitor român.

Trecând prin Rășinari și revăzând casa lui Emil Cioran, mi-am amintit de fragmentul cel mai drag mie, de fragmetul care mi-a răvășit mintea, mi-a furat ore și care m-a urmărit la orice pas. M-am întrebat de ce în nenumărate rânduri ca mai apoi, într-un târziu să pot vedea dincolo de cuvinte, să observ simplitatea lor și să înțeleg tumultul pe care îl transmite Cioran. În cazul în care v-am făcut curioși, vă atașez mai jos fragmentul în cauză.

“Niciodată nu te voi trăda de tot, deşi te-am trădat şi te voi trăda la fiecare pas; Când te-am urât nu te-am putut uita. Te-am blestemat, ca să te suport. Te-am refuzat, ca să te schimbi. Te-am chemat şi n-ai venit, am urlat şi nu mi-ai zâmbit, am fost trist şi nu m-ai mângâiat. Am plâns şi nu mi-ai îndulcit lacrimile. Deşert ai fost rugăminţilor mele. (…) Dar recunoscător îţi este sufletul meu pentru zâmbetul ce l-a văzut doar el şi nimeni altul; recunoscător pentru acea întâlnire, de nimeni aflată; acea întâlnire nu se uită, ci cu credinţa ascunsă în tine răsună în tăcere, înverzeşte pustiuri, îndulceşte lacrimi şi înseninează singurătăţi. Îţi jur că niciodată nu vei cunoaşte marea mea trădare. Jur pe tot ce poate fi mai sfânt: pe zâmbetul tău, că nu mă voi despărţi niciodată de tine.”

Temele care străbat operele lui Emil Cioran sunt sfârșitul civilizației, păcatul originar, problema morții și a suferinței, obsesia absolutului, sensul tragic al istoriei, amenințarea Răului, precum și contingența ființei umane. Cioran a fost atras de ideea sinuciderii ca idee care ajută supraviețuirii. Și știți care este ironia destinului? Faptul că Cioran a devenit celebru tocmai în limba franceză, o limbă a cărei constrângeri o repudiase în tinerețe.

„Să fie oare pentru noi existența un exil și neantul o patrie?”

Continuăm cu câteva citate de Emil Cioran, citate despre singurătate, iubire și durere.

„O lacrimă are întotdeauna rădăcini mai adânci decât un zâmbet.”

 

 „Nu eu sufar, ci lumea suferă în mine.”

 

 Nu poti iubi în același timp cu pasiune o femeie și pe Dumnezeu. O femeie ne poate scăpa de Dumnezeu, precum Dumnezeu ne poate scăpa de toate femeile.”

„Dacă fiecare am plânge în mâna celuilalt și legăturile oamenilor ar fi o căință duioasă!”

„Să iubesc, să am milă, să aştept, să mă desăvârşesc. O scară a monotoniei, când n-ai vrut să fii un dobitoc sub cer şi niciun milog în zarea stearpă a unui oarecare absolut.”

 „Tot mai mult mă conving că oamenii nu-s decât obiecte: bune sau rele. Atât. Şi eu sunt oare mai mult de un obiect trist?”

 „Şi cum ne‑am măsura singurătatea, de nu ne‑am privi-o în ochii pierduţi ai femeii? Căci prin ei, izolarea îşi oferă o privelişte de infinit sieşi.”

 „De fiecare dată când mă chinuie Timpul, îmi spun că unul dintre noi trebuie să sară în aer, că nu e posibil să continuăm la nesfârşit această crâncenă înfruntare…”

 „Fără otrăviri pătimaşe nu apar zorile – răbufniri în finaluri de noapte ale rănilor noastre. – Sângeri? Atunci pândeşte aurora şi soarele se plămădeşte-n tine.”

 „Iubirea rămâne cel mai grav semn de întrebare – şi amanţii victimele imposibilităţii.”

Vouă ce alte citate de Emil Cioran vă plac?

Îți recomand și: 13 citate de Lev Tolstoi – despre viață și realitate

"Scrisul facilitează cristalizarea gândului, iar gândul constituie motivaţia acţiunii." - Colin Turner
DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

  1. Alina, poti, te rog, sa faci o interpretare a fragmentului lui Cioran pe care l-ai scris mai sus? (Niciodată nu te voi trăda de tot…) Eu nu il inteleg in totalitate…

    • Acel fragment se regaseste in Cartea amagirilor in care, intalnim teme precum disperarea, sentimente negative, moarte, regret si haos. Iti voi lasa aici un link catre un articol foarte dragut care explica cu precizie acest citat, fara sa omita nuantele importante. Sper ca ti-am fost de ajutor.
      Articolul il gasesti aici —> http://bit.ly/2jwoVLn

Lasă un răspuns