Citate de Antoine de Saint-Exupery

Citate de Antoine de Saint-Exupery

Antoine de Saint-Exupery, pe numele său întreg Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupery, este un cunoscut romancier, eseist și reporter francez. Fost aviator căzut pe frontul antifascist, Antoine a ajuns cunoscut datorită povestirii „Micul Prinț (Le Petit Prince), care a fost una dintre cele mai răspândite cărți din lumea întreagă și tradusă în aproximativ 110 limbi.

Chiar dacă a trăit numai 44 de ani, Antoine de Saint-Exupery a lăsat în urmă un bagaj literar de care trebuie să ne amintim mereu. În primele sale romane („Curierul de sud”, „Zbor de noapte”) ne ilustrează experiența de aviator, ajungând să descre situații periculoase. Filosofia e viață împregnată de umanism o descrie în următoarele romane, și anume, „Pământul oamenilor” și „Pilot de război”.

Antoine de Saint-Exupery a continuat să scrie și alte opere care au devenit celebre iar notițele sale (scrise cu ocazia misiunilor de luptă din timpul războiului) au fost reunite și publicate sub titlul „Citadela” în 1948.

 

În continuare, vă atașez câteva citate de Antoine de Saint-Exupery, citate care au rămas la fel de vii ca acum câșiva ani și care vor data mult timp de acum în colo.

10 Citate de Antoine de Saint-Exupery

„Un scop fără un plan este doar o dorință.”

„Dacă vrei să înţelegi cuvântul fericire, trebuie să-l înţelegi ca răsplată, şi nu ca scop.”

„Dacă muncim numai pentru bunurile materiale, ne clădim singuri temniţa.”

„Orice progres al omului constă în a descoperi, una după alta, că întrebările lui n-au sens.”

„Nu pui temelia libertății atunci când îi împuști pe cei ce gândesc altfel decât tine.”

„Limpede nu poți să vezi decât cu inima. Ochii nu pot pătrunde în miezul lucrurilor.”

“Nu am să încerc să te divid pentru a te cunoaşte. Tu nu eşti nici acest act, nici celălalt, nici suma lor. Nici acest cuvânt, nici celălalt, nici suma lor. Nu te voi judeca nici după aceste cuvinte, nici după aceste acte. Ci voi judeca actele şi cuvintele după tine. Îţi voi cere, în schimb, să mă asculţi. Nu am ce face cu prietenul care nu mă cunoaşte şi-mi cere explicaţii. Nu am putere să mă transpun în neputincioasă zarvă a cuvintelor.”   – Citadela

“Durerea unui singur ins face cât durerea lumii întregi, iar Dragostea pentru o singură femeie trage în balanţă mai mult decât Calea Lactee cu toate stelele ei.”

“Florile sunt atât de ciudate, dar eram prea mic ca să ştiu cum s-o iubesc.” – Micul Prinț

“Tăcere a inimii. Tăcere a simţurilor. Tăcere a cuvintelor lăuntrice, căci e bine să regăseşti Providenţa, care e şi tăcere în eternitate.”

Vezi și: 10 Citate de Emil Cioran. Despre frumusețe în cuvinte

Lasă un răspuns