3 cărți memorabile de Charles Bukowski

Charles Bukowski alinas.ro

Dacă renunț să scriu, sunt un om mort. Și doar atunci renunț: când mor. – Charles Bukowski

Charles Bukowski, născut Heinrich Karl Bukowski, a fost un mare poet, nuvelist și romancier de origine germană care a scris șase romane, cărți de proză scurtă, câteva zeci de volume de poeme, scenarii și cărți de non-ficțiune.

Pe Charles Bukowski îl cunoaștem drept unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX care a publicat peste 60 de cărți. Temele pe care le abordează în scrierile sale sunt despre relațiile dintre bărbați și femei, despre intimitate, alcool, dependențe și păturile sociale americane. Fiecare propoziție pe care a așternut-o pe hârtie ca mai apoi să fie publicată, a fost influențată de mediul social, financiar și cultural din Los Angeles. Operele lui Bukowski relatează viața obișnuită a americanilor înstăriți, traiectoria și aspirațiile lor.

Charles, autorul prolific, a avut parte de o viață interesantă pe care a știut să o exploateze din plin astfel încât, acesta a devenit sursă de inspirație. Bagajul pe care îl purta era și este impresionant și desigur, nu putea să nu atragă bârfe.

Cu toate acestea, operele sale sunt nemuritoare și reprezintă acel gen de lectură pe care merită să o savurezi din plin. Citindu-l pe Bukowski vei avea șansa să călătorești în timp, să analizezi vremuri apuse, gânduri, obiceiuri.

3 cărți memorabile de Charles Bukowski 

Femei – Charles Bukowski

Femei este unul dintre cele mai cunoscute romane a lui Bukowski, un roman autobiografic atât de viu și totodată atât de revoltător încât, la finalul scrierii rămâi întrebându-te despre existență, despre lucruri știute și neștiute.

Romanul Femei ni-l aduce în prim plan pe Henry Chinaski ( alter ego-ul autorului, pe care îl descoperim în mai multe scrierei de ale sale ), un personaj măcinat de gândul ratării. Henry, fost funcționar poștal, se transformă în scriitor, este dependent de sex, de femei si de alcool.

„Și uită-mă pe mine. Peste o sută de kile, mereu rătăcit și confuz, picioare scurte, bust de maimuță, fără gât și cu un cap prea mare, nepieptănat, așteptând-o pe ea.”

Pentru Henry, toate femeile sunt „curviștine” pe care le ademenește ajungând să se culce cu ele oriunde, oricând și indiferet de situație. Dacă decideți să citiți această carte, vă avertizez că veți găsi un limbaj licențios, dur și fără menajamente.

“Bukowski n-a pretins niciodată că ar fi altceva decât ceea ce este și așa a și scris – o proză minunată, onestă, chiar dacă uneori vulgară. Scrisul său, care pornește din vintre, dezvăluie cititorului acele fațete ale lumii rar întâlnite în literatură.” (David Loftus) 

Dragoste la 17,50 $ – Charles Bukowski

Dragoste la 17,50 $ este considerata cea mai buna antologie de povestiri a lui Bukowski deoarece în această scriere concentreaza în textele sale întregul univers sordid, cinic și atât de uman al autorului American.

Majoritatea textelor sunt din perspectiva protagonistului Henry Chinaski ( alter ego-ul autorului ) despre lumea pe care acesta a cunoscut-o destul de bine: o Americă a periferiilor, săracă, degradată și coruptă. O lume înțesată de alcoolici, târfe, vagabonzi și ratati. Mereu prezente sunt sexul, alcoolul și violența precum și prieteniile superficiale bazate pe interese.

„Sexul era ceva colateral. Lumea nu era făcută pentru îndrăgostiți, nu va fi niciodată așa.

Pe cât de vulgar, pe atât de liber, Henry este un personaj simpatic pe care nu ai cum să nu îl îndrăgești, așa nemernic cum se descrie. Toate acestea sunt posibile datorită lui Bukowski care scrie fără compromisuri, care spune lucrurilor pe nume cu o franchețe nemaiîntâlnită.

„…și fix atunci mi-am dat seama că toată lumea suferă neîncetat, inclusiv cei care pretind că nu. Mie asta mi s-a părut o descoperire majoră.

„Bukowski a scris despre bărbați și femei striviți ca niște doze de bere călcate în picioare, despre dârzenie, furie, dor, sex și, înainte de orice, despre el însuși.” (The Washington Post)

Povești despre nebunia obișnuită – Charles Bukowski

Charles Bukowski

Prin această scriere, Bukowski ne demonstrează încă o data cât este de controversat și de revoltat împotriva modelelor și a tiparelor, dorind să comunice o altfel de viziune.

Povești despre nebunia obișnuită este despre panorama vieții din ghetourile și mahalalele din Los Angeles, despre o lume pe care autorul o prezintă cu farmec, măiestrie și umor sec. Printre rânduri descoperim tâlhari, violatori, nebuni, jefuitori și alcoolici care trăiesc într-o lume a lor.

Personaj al propriei lumi, poet, parior la curse, alcoolic și afemeiat, un tată iubitor care își întreține familia din jafuri, o nunta zen ușor caraghioasă, o pătură vie, care vrea să-l sugrume pe Bukowski în somn, un viol ambiguu, ucigași psihopați, poeți răutăcioși și adesea ridicoli. Toate istorisirile și toate personajele construiesc un univers aparte, în care cultura înaltă și cultura populară, muzica clasică, prostituatele, poezia și cursele de cai ajung să coexiste firesc, într-o succesiune de scene de viață autentică.

Citește și: 4 Cărți de Lev Tolstoi pe care trebuie să le citești

Dacă încă nu ai făcut cunoștință cu esența lui Charles Bukowski, îți recomand să îți completezi lista de lecturi cu câteva dintre scrierile sale. Nu ai cum să nu-i îndrăgești stilul, umorul,sarcasmul și sinceritatea.

Vă doresc Lectură Plăcută orice ați citi! 

14 COMENTARII

Lasă un răspuns