Unul dintre noi minte de Karen M. McManus este romanul care m-a captivat de la prima filă până la ultima.
Am parcurs această carte în urmă cu ceva timp însă, din cauza complexității sale, am amânat recenzia căci nu m-am putut hotărâ ce anume să vă dezvălui și ce să nu, astfel încât să nu risipesc misterul. Nu spun că acum știu pe deplin ce fac însă continui să scriu. Ceva bun tot trebuie să iasă.
Revenind la Unul dintre noi minte, trebuie să vă dezvălui că povestea nu este închegată cu clișeu ci din potrivă. Autoarea ne surprinde la fiecare pagină, ne lasă să credem că am descoperit tot adevărul, ca mai apoi să schimbe cărțile, poveștile, acțiunea, astfel încât cititorul să se afunde într-o ceață mult mai densă.
Karen M. McManus ne prezintă povestea a cinci tineri care nu au nimic în comun în afară de faptul că se află în același timp în sala de detenție, pedepsiți din același motiv. Cei cinci se află la detenție din pricina unei înscenări iar punctul culminant este bifat de moartea unuia dintre elevi, Simon, adolescent pe care toată lumea îl urăște (într-un fel sau alul) din pricina unei aplicații care îi aparține. Simon obișnuia să scrie în Despre Asta toate bârfele din liceu, răutăți și lucruri rușinoase care, până la urmă erau adevărate.
Viața celorlalți patru elevi este dată peste cap deoarece sunt considerați suspecți și ajung până în punctul în care sunt nevoiți să apeleze la avocați și să se ascundă de presă. Scandalul iscat este uriaș iar în urma lui tot mai multe secrete ies din ascunzătoare. Mai mult decât atât, a doua zi după moartea lui Simon, apare pe aplicația lui tot felul de picanterii despre cei patru elevi cu care a împărțit detenția.
Evident, suspecții se evită între ei, fiecare în parte bănuindu-i pe ceilalți până când au decis să facă un front comun pentru a afla cine este adevăratul vinovat. Pe parcursul acestei investigații, autoarea are grijă ca cititorul să bănuiască fiecare personaj, să își schimbe părerea de câteva ori ca mai apoi, să îl bănuiască din nou. Și, ținând cont că este un roman de debut, am rămas fără cuvinte.
„Timp de două săptămâni am fost chestionată şi testată, bârfită pe la colţuri şi judecată. A trebuit să mă prefac uneori că nu înţeleg întrebările pe care mi le-au pus poliţia şi profesorii despre moartea lui Simon, şi le-am văzut expresiile încruntate când încercau să citească printre rânduri.”
Înainte de a încheia recenzia, trebuie să vă prezint și personajele rămase în viață căci poate vă vor convinge să nu ratați această lectură.
Încep cu Bronwyn, personajul meu preferat, o adolescentă silitoare care își dorește să urmeze Yale ca și părinții săi. Bronwyn face tot posibilul să își facă părinții mândri și devine o tocilară pentru propriul viitor. Chiar și așa, acest personaj surprinde cu replici acide și o gândire dezghețată. În schimb, Addy este fata populară, o mică prințesă mofturoasă care cade în plasa iubitului său, ajungând să fie tratată ca o marionetă. Jake (iubitul) are și el un rol în această poveste, diabolic aș spune dar asta vă las pe voi să descoperiți. Urmează Cooper care este vedeta liceului, face parte din echipa de baseball a școlii, are o iubită mișto și obișnuiește să fie un tip foarte calculat. Cum îl va afecta acest cerc al crimei? Tot voi trebuie să descoperiți.
Ultimul dar nu cel din urmă este Nate, un elev problemă, fost delicvent, eliberat condiționat. Nate a fost părăsit de o mamă drogată și silit să locuiască într-o casă dărăpănată cu un tată bețiv. Din prezentare clar nu poate primi o bilă albă dar trebuie să mă credeți că personajul Nate este extraordinar.
Unul dintre noi minte este ca un labirint al emoțiilor și al suspiciunilor, acțiunea și gândirea personajelor fiind exploatată și prezentată detaliat. Aș putea spune că întreaga poveste este un jos psihologic, o aventură care necesită gândire și antrenament iar din această cauză cu greu mai poate fi lăsată această carte din mână.
Personajele sunt complexe, fiecare având propria istorie în spate, un mod diferit de a gândi și de a trăi viața însă, cu toate acestea, din pricina circumstanțelor fiecare ajunge să se schimbe și să devină o versiune mai bună.
În concluzie, recomand Unul dintre noi minte, o lectură antrenantă care ne răpește pentru câteva ore într-o lume cu adolescenți, probleme, rezolvări și prietenie. Totuși, cine este criminalul?
Lectură Plăcută!