Carte vs. Film. Top 6 Cărți ecranizate

Top 6 Cărți Ecranizate alinas.ro

În ultimul timp am observat că tot mai mulți iubitori de lectură caută informații despre cărți ecranizate. Așadar, am decis să abordez puțin acest subiect dar și alcătuiesc un top al cărților care și-au găsit un loc pe marile ecrane.

Carte sau film? Dacă e să ma întrebați pe mine, le prefer pe ambele dar în următoarea ordine: carte, apoi film. Știu că prima alegere (cartea) necesită mai mult timp decât vizionarea unui film însă, îmi oferă posibilitatea de a-mi imagina personajele, locurile și chiar anumite acțiuni, pe când un film îmi cam îndepărtează latura creativă oferindu-mi toate detaliile. Și atunci, cu imaginația cine se mai joacă? Pentru că mie îmi place să o fac…

Nu știu cum sunteți voi, dar mie mi s-a mai întâmplat ca după vizionarea unui film al cărui acțiune și personaje îmi sunt cunoscute din carte, să rămân puțin dezamăgită căci găsesc mari diferențe între cele două versiuni. Știu că este un lucru normal căci nici un regizor nu poate transpune la perfecțiune mintea autorului sau există anumite elemente care nu au putut fi introduse în film însă, acest lucru nu îmi diminuează dezamăgirea. Desigur, am vizionat și filme care mi s-au părut mai bune decat lectura iar asta se întâmplă atunci când carte respectivă nu reușește să îmi transmită emoțiile propuse sau, poate nu reușesc eu să le ating în acel moment.

În altă ordine de idei, asta nu înseamnă ca nu îmi plac filmele. Vizitez destul de des sala de cinema a orașului și mereu îmi place să am companie căci acest lucru îmi oferă posibilitatea dezbaterii subiectului dar și să aflu alte păreri despre filmul respectiv.

O să închiei aici cu vrobăria și o să vă las să parcurgeți topul în liniște însă, nu înainte de a menționa că cele 6 cărți/ecranizări pe care le-am ales nu reprezintă un top al celor mai bune ci doar un top personal pe care doresc să îl împărtășesc cu voi. Sunt convinsă că există și alte titluri care merită atât citite cât și vizionate și tocmai de accea, recomandările voastre sunt importante pentru mine.

Top 6 Cărți Ecranizate

Citite și Vizionate

  1. Nerve. Adevăr sau provocare – Jeanne Ryan

Prima carte din topul meu este Nerve căci m-a captivat atât cartea cât și filmul. Jeanne Ryan a ales un subiect interesant care punctează atât riscul expunerii vieții personale în mediul online cât și o parte din puterea negativă a internetului. Desigur, prima dată am citit cartea iar mai apoi am vizionat filmul care, spre surprinerea mea nu a fost o dezamăgire.

Emma Roberts si Dave Franco s-au transpus foarte bine în personajele lui Jeanne și au redat esența care se revarsă din fiecare pagină a cărții. Filmul a redat în detaliu fiecare motivație obsesivă a personajelor, temerile lor precum și dorința sufocantă de a câștiga cursa nebună cu orice preț.

Așadar, dacă nu ați citit cartea și aveți poftă de un joc care să vă pună limitele psihice la încercare, vă recomand să parcurgeți Nerve sau să vizionați filmul. Pregatiți-vă de o cursă plină de tentații și de probe periculoase.

“Jocul nu se termină decât atunci când spunem noi că se termină.”


2. Marele Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Din topul cărți ecranizate face parte si Marele Gatsby, o carte pe care nu ar trebui să o ocoliți. Și spun asta deoarece este una dintre cele mai tulburătoare povești de dragoste din întreaga literatură a sec. XX-lea. Acest roman a devenit o capodoperă (1925) și, până în ziua de astăzi este considerat al doilea mare roman scris în limba engleză (după Ulise de James Joyce).

Marele Gatsby se citește ușor, cu posibilități multiple de imaginație deoarece scenele pe care ni le oferă Fitzgerald se digeră lent, oferindu-ne un timp de gândire sau de analiză. Toate personajele sale sunt oarecum trecute în colțul negativului pentru că acestea fug mereu după bani și avuție, considerând bogăția unicul motiv de a trăi. Personajele participă la petreceri mărețe, fastuase, jazz-ul este nelipsit precum și îmbrăcămintea ireproșabilă care este un fel de carte de vizită a statutului.

Vă recomand să citiți acest roman și să vizualizați totul cât mai frumos, după care să vizionați și filmul căci este la fel de interesant. Recunosc că nu am fost atrasă și de ecranizare (vorbesc despre cea din anul 1974) însă, am recuperat cu cea din 2013 în care DiCaprio a jucat rolul principal.


3. Harry Potter – J. K. Rowling

Desigur, nu o puteam uita pe J. K. Rowling cu al său Harry Potter în acest top cu cărți ecranizate.

Harry Potter este o serie foarte populară în întreaga lume, o serie care ne deschide porțile fantasticului întâlnind vrăjitori, monștrii și magicieni. Punctul central al poveștii îl reprezintă conflictul dintre Harry și întunecatul vrăjitor Voldemort, care i-a ucis pe părinții lui Harry în misiunea sa de a cuceri lumea vrăjitoriei.

Am început să citesc Harry Potter când eram în școala generală iar pentru asta trebuie să îi mulțumesc colegei mele, Indra, care mi-a și deschis apetitul pentru citit. Tot ce se întâmpla în paginile lui Rowling era absolut fantastic (pentru vârsta mea) și mi-a dat ocazia să mă joc atât de frumos cu imaginația. Câțiva ani mai târziu, ne-am uitat împreună și la filmele Harry Potter care m-au impresionat la fel de mult.

Se pare că aceste cărți care i-au mărit conturile autoarei continuă să creeze o nebunie în rândul cititorilor și trebuie să recunoaștem că imaginația ei a urmat un drum frumos. În concluzie, recomand aceste cărți atât adulților căt și celor mici, precum și ecranizările acestora.


4. Dacă aș rămâne – Gayle Forman

Dacă aș rămâne este una dintre acele cărți a cărei ecranizare mi s-a părut mult mai bună.

Descrierea cărții, titlul și coperta m-au convins că trebuie să o citesc însă, când am ajuns la final, nu am simțit toate acele emoții despre care am citit. Lectura mi s-a părut incompletă și puțin cam grăbită. Am avut senzația că stările acelea puternice nu au fost punctate suficient și că personajul principal, Mia, nu prea conștientiza în ce situație se află.

Deși am apreciat subiectul pe care l-a ales autoare și multe alte aspecte (despre care am vorbit în recenzie), carte nu a reușit să mă emoționeze. În schimb, filmul mi-a transmis mai multe, am observat laturi umane care, pentru mine în carte erau fie pierdute fie ascunse bine.

La acest titlu, din punctul meu de vedere, v-aș recomanda filmul însă, sunt tare curioasă dacă cei care au citit cartea au avut aceleași impresii ca și mine.


5. Eu sunt Malala – Malala Yousafzai 

Am citit această carte imediat după Un băiat pe lista lui Schindler. Două lecturi profunde, două lecturi între care trebuia să fac o mică pauză căci ambele îți pătrund în fiecare atom, dezvăluindu-ți emoții dure.

Eu sunt Malala este povestea tinerei care a îndrăznit să protesteze, care a refuzat sa tacă luptând pentru dreptul ei la educație. La 15 ani, Malala aproape că a plătit cu viața această nesupunere deoarece în autobuzul care o aducea acasă de la școală, a fost împușcată în cap.

Eu sunt Malala este o poveste care impresionează, care te face să plângi și care atinge cele mai sensibile puncte. Eroina noastră, o fată simplă, a reușit să schimbe lumea, a îndrăznit să vorbească și să se afirme. Malala nu este doar un simbol al protestelor pașnice, ci și cea mai tânără persoană nominalizată vreodata la Premiul Nobel pentru Pace.

Vă recomand să citiți această carte dar și să urmăriți documentarul căci ambele versiuni sunt la fel de bune și la fel de profunde.


6. Castelul de sticlă – Jeannette Walls

Castelul de sticlă s-a menținut în Bestseller New York Times timp de opt ani și ne spune povestea adevărată și tulburătoare a unei familii nonconformiste. Soții Walls își cresc cei patru copii învățâdu-i să nu se teamă de nimic, să gândească liber, să se debaraseze de reguli inutile și să fie independenți. Însă, toate acestea vin cu un preț destul de mare, cel al unei vieți de nomazi.

Jeannette Walls a transpus totul foarte frumos, boem, emoționant, reușind să captiveze cititorul dar și să sădească anumite întrebari în sufletul său. Duritatea unor rânduri se răsfrâng asupra cititorului, acestea reprezentând o materializare deosebită a relațiilor părinte-copil. Acest roman autobiografic te sfâșie pe alocuri în timp ce te poate construi din nou.

„Șocantă, tristă, melancolică, această carte minunat scrisă descrie cu sinceritate, dar și cu o surprinzătoare afecțune, relațiile cu părinții și tăria legăturilor unei familii, la bine și la rău.“American Library Association

Ecranizarea acestei cărți a fost una dintre cele mai așteptate din anul 2017 iar eu vă recomand atât cartea cât și filmul.


Acest Top 6 Cărți Ecranizate este doar o mică parte din selecția mea la care mai adaug Flori pentru Algernon, Schindler’s List, The notebook, Hoțul de cărți, Anna Karenina, Die Hard, The Godfather, Băiatul cu pijamale în dungi și multe altele despre care probabil o să vă povestesc în alt articol.

Voi ce preferați cartea sau filmul?

P.S: Dacă aveți recomandări de cărți ecranizate, nu ezitați să le împărtășiți cu mine.

Lectură Plăcută sau Vizionare Plăcută?

 

6 COMENTARII

  1. Dacă aș rămâne am citit mai întâi cartea și apoi am văzut filmul. Mi-au plăcut ambele! Deși cartea a fost mai bună: am trăit emoțiile, am simțit-o altfel decât filmul. Pentru mine, cartea a fost mai buna!

  2. Depinde de situatie. De obicei imi place mult mai mult cartea decat ecranizarea, cu toate acestea sunt filme care mi-au placut: cele cu Harry Potter, trilogia Stapanul inelelor dar si trilogia Hobbitul, Un barbat pe nume Ove. Nu sunt o mare cinefila, recunosc.

Lasă un răspuns