Ce citim de Halloween? 5 Cărți înfricoșătoare pe care nu le poți rata

cărți înfricoșătoare alinas.ro

Pentru că se apropie Halloween-ul m-am gândit că nu ar strica câteva recomandări de cărți înfricoșătoare care se potrivesc cu această sărbătoare.

Chiar dacă Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, a fost preluată și răspândită în întreaga lume.  E cert că noi nu facem așa mare tam tam precum americanii, însă ne-am putea obișnui cu asta, nu?

Dacă nu aveți de gând să vă costumați și să umblați cu celebrul Trick or Treat, puteți să vă așezați confortabil pe canapea și să intrați în atmosfera Halloweenu-lui citind cărți care vă pot transmite fiori pe șira spinării, cărți care vă poartă în povești mai înfricoșătoare decât oricare costum.

Top 5 Cărți Înfricoșătoare

  1. Cimitirul animalelor – Stephen King

Cu toții știm că Stephen King este un bun jongler al literaturii horror însă, ceea ce m-a făcut să aleg această carte este mica descriere care tronează pe spatele acesteia și care sună cam așa: “Ar putea Stephen King să scrie o poveste care să-l sperie chiar și pe el însuși? Să-l sperie într-un asemenea hal încât să-i fie frică să o scrie până la sfârșit? Cimitirul animalelor pare să fie chiar această poveste.”

Stephen ne vorbește despre Louise Creed, un medic tânăr care are o familie frumoasă și un chef de viață care depășește limitele. Totul se schimbă după ce se mută într-un oraș mic din statul Maine, unde lucruri bizare ies la suprafață.

Chiar dacă vecinul Jud îl informează pe Louise despre pericolele care îl pândesc, acesta este în continuare expus și împreună cu soția și cei doi copii (plus motanul) trec printr-o serie de întâmplări ciudate.

Alte cărți înfricoșătoare de Stephen King găsiți AICI.

Tu, cititorule, ești atât de înspăimântat, încât nu ai dori să continui lectura, dar cartea nu poate fi lăsată din mână. Și nu poți să renunți pentru că este vorba despre tine, despre secretele tale bine ascunse!

  1. Frankenstein Mary Shelley

Vă vine să credeți că această carte a fost scrisă în anul 1818? Pe atunci Mary Shelley avea 19 ani și o gândire…nici nu știu cum să o numesc. Pătrunzătoare?

Tot ce vă pot spune este că filele acestei cărți ne aduce în prim plan un fel de joacă de-a Dumnezeu. De joc se bucură Victor Frankenstein, creatorul monstrului care, după ce reușește să-i dea viață făpturii, se înspăimântă atât de tare încât îl reneagă. Monstrul, fiind alungat, dă naștere unui lanț de crime și scene negre care sădesc în Victor sentimentul de vinovăție. Cu toate astea, creatorul nu este capabil să își asume responsabilitatea faptelor ci decide să-și plângă soarta.

Înspăimântătoare este construcția care definește monstrul (bucăți de cadavre) dar și esența care ne impresionează: drama creaturii (aceea de a căuta o ființă omenească care să îl accepte așa cum este). Monstrul începe să ucidă și nu poate fi oprit decât de creatorul său.

Eu încă sunt impresionată de cum a luat naștere această poveste, de cum s-a păstrat peste ani, dar și de viziunea autoarei care s-a “născut” într-o vreme în care cunoștințele erau destul de limitate.

  1. Acluofobia: Zece povestiri macabre – Flavius Ardelean

Flavius Ardelean este autorul care și-a creat propriul stil de a reda povești cu tente negre și pentru că o face atât de bine, a rămas fidel stilului horror (până acum). Acluofobia este o proză care excelează, o fantezie macabră care te tine prizonier între filele întunecate provocând groză.

Se pare că Flavius Ardelean studiază lumi alternative pe care le adună într-un singur volum, lăsându-ne să gustăm dintr-un viitor negru, din gânduri vinovate și dintr-o lume cu fantasme și proiecții.

Prea multe nu vă pot povesti din acest volum deoarece aș strica oarecum farmecul deci, tot ce pot face este să vă îndemn la lectură. Pentru mine un lucru este clar: Cauți cărți înfricoșătoare? Macabre? Te poți opri la Acluofobia.

“Deodată i se păru că tot mai multe respirații se scurgeau prin întuneric către ea. Își simți inima lovind în tâmple. Vlad… Ștefan… unde sunteți? Cineva gemea în întuneric. Alții respirau. Gemeau și respirau.”

  1. Exorcistul – William Peter Blatty

Să nu îmi spuneți că nu ați auzit de Exorcistul că nu vă cred! Măcar filmul trebuia să-l fi văzut. Și dacă l-ați vizionat, trebuie neapărat să încercați și cartea care este cu mult mai scarry decât ecranizarea (datorită descrierilor mai complexe).

Exorcistul a fost publicat pentru prima dată în 1971 și este unul dintre cele mai controversate romane, devenind un fenomen literar. A stat timp de 57 de săptămâni pe lista de bestselleruri din New York Times, dintre care 17 pe locul 1.

Această scriere a fost inspirată de un caz real de posesie demonică din anii 1940, având-o în prim-plan pe Regan, fiica de 11 ani a unei actriţe din Washington, DC. Un mic grup de oameni hotărăsc că trebuie s-o salveze pe fetiţă de la această soartă cumplită, iar drama care rezultă de aici este palpitantă şi îngrozitoare.

La doar doi ani de la publicarea cărţii, Exorcistul a fost ecranizat, filmul bucurându-se de un real succes.

  1. Masca morții roșii și alte povestiri – E.A.Poe

„Poe își alege, de regulă, cea mai neobișnuită realitate, își plasează eroul în cea mai inedită situație, fizică sau psihologică, iar apoi descrie starea lăuntrică a acestui personaj cu o rară acuitate și cu un remarcabil realism. Mai mult, există o trăsătură în întregime a lui Poe, una care îl deosebește de oricare alt scriitor, anume vigoarea imaginației sale.” – F.M. Dostoievski

Masca morții roșii a fost publicată pentru prima oară în Romania în anul 1989 și descrie perioada de criză a Europei, perioadă în care ciuma bântuia ținuturile și reducea populația. E.A.Poe ne dezvăluie o sete macabră și o fascinație regăsită în moarte. Cuvintele sale sunt dure, scrisul lui apasă, răscolește. Să-l citești pe Poe este o adevărată aventură.

„Edgar Poe e subjugat, asemenea cuceritorilor și filosofilor, de dorința irepresibilă a unității; la el spiritualul se combină cu fizicul. S-ar putea spune că Poe caută să aplice literaturii procesele filosofiei, iar filosofiei metodele algebrei. În această constantă ascensiune către infinit, uneori îți poți pierde respirația.” – Charles Baudelaire

Aici se încheie recomandările mele de cărți înfricoșătoare. Dacă aveți și alte sugestii, aștept să mi le împărtășiți printr-un comentariu.

Vă doresc Lectură Plăcută orice ați citi!

Lasă un răspuns