Luna Decembrie este și luna cadourilor așadar, această listă este puțin mai bogată față de celelalte și îmi rezerv dreptul de a mai adăuga câteva titluri chiar și după terminarea acestui articol (încă mai am timp, nu?).
Cărțile despre care vă voi povesti în rândurile următoare sunt “captura” mea de Black Friday și lecturi pe care vreau neapărat să le savurez în această lună. Dacă ești în căutarea unor cărți specifice acestei perioade, te invit să arunci o privire peste lista pregatită pentru Moș Crăciun, și pe care o găsești AICI.
To Read List
-
Dacă aș rămâne – Gayle Forman
Dacă aș rămâne este un roman scris cu sensibilitate și redă o poveste incredibilă pe care o ascultăm din perspectiva Miei, o adolescentă de 17 ani.
Mia este violoncelistă si duce o viață normală alături de familia ei până într-o zi când, din pricina unui accident de mașină, aceasta intră în moarte clincă. Părinții și fratele său mor iar trupul Miei rămâne inert, însă unele simțuri se încăpățânează să nu o părăsească. Mia vede și aude tot ce se petrece în jurul său iar acest lucru sublinează începutul unui război interior, precum și alegerea de a rămâne sau de a pleca.
“Romanul este scris la persoana întâi, iar Mia evocă evenimente din viața sa, descrie ceea ce vede și aude în spital, deși nu poate simți nimic și este din ce în ce mai slăbită. Dragostea pentru cei rămași în viață și pentru Adam și pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânăra o face la final.”
Această scriere este inspirată de o tragedie reală și atinge teme importante precum viața, moartea și schimbările care intervin în mod neașteptat.
-
Fulgi de iubire – John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle
Fulgi de iubire este o carte scrisă de trei autori și adună în filele sale povești cuprinse de zăpadă, persoane binevoitoare, căldura sărbătorilor și aventuri din Ajun.
Această scriere este cu și pentru adolescenți, punctând cu măiestrie teme specifice, drame, ironie, dragoste, dar și mult umor.
Scurt fragment:
„Poate că voi nu ați căzut niciodată în apă. Uitaţi ce se întâmplă:
1. E rece. Atât de rece, încât Departamentul de Recunoaştere şi Reglare a Temperaturii din creierul tău primeşte rapoartele şi spune: „Nu mă pot descurca cu asta. Am plecat”. Pune plăcuța cu SUNT LA MASĂ şi transmite toate responsabilităţile către…
2. Departamentul de Durere şi Procesare, care primeşte toate aceste bolboroseli de neînţeles de la departamentul de temperatură. „Asta nu e treaba noastră”, spune el. Aşa că începe să apese la nimereală pe nişte butoane, umplându-te de senzaţii ciudate şi neplăcute, după care sună la…
-
Croitorul de pe Strada Mare – Giuseppe Bonaviri
Romanul lui Giuseppe este alcătuit din trei părți, traduse prin trei puncte de vedere asupra aceleiași întâmplări.
Pietro Scire este protagonistul și totodată un croitor care în lungile luni ale iernii, când nu e nimic de făcut, se hotărăște să scrie câteva rânduri despre lumea sa. O frântură din viața la țară, însuflețită de o imaginație febrilă care știe să dea suflet, verb și mister naturii însăși, sentimentelor și obiectelor.
“O poveste care porneşte de la semnificaţiile particulare către un sens profund şi emblematic, dilatând realismul faptelor banale într-o dimensiune fascinantă, arhaică şi universală, aceea a mitului. Cu romanul Croitorul de pe Strada Mare, Giuseppe Bonaviri inaugurează, în 1954, un parcurs narativ şi liric care îl va purta de-a lungul anilor spre o minunată şi intensă poetică a cuvântului, a cuvântului «celestial», sacru element purificator al fiinţei umane pierdută în nenumărate universuri reale, fantastice, onirice.”
Opera lui Bonaviri continuă să fie deosebit de apreciată în întreaga lume, fapt ilustrat de frecventele reeditări şi traduceri în numeroase limbi, inclusiv în limba română.
-
Legendele șefului de gară – Adrian Petru Stepan
Cu ceva timp în urmă am descoperit cartea lui Adrian Petru Stepan și cuprinsă de curiozitate am căutat cât mai multe detalii despre ea. Ei bine, am găsit o recenzie foarte frumoasă care ma convins că această carte merită citită.
Tot din acea recenzie am aflat că Legendele șefului de gară pictează cu eleganță diferite situații și trăiri, lectura reușind să captiveze în totalitate chiar dacă are doar 125 de pagini.
Un șef de gară ne povestește despre viața lui, precum și despre pasiunea sa, trenurile. Filele imortalizează momente frumose, relații, mult optimism, copilărie din belșug și aventuri.
„Trenul meu pleacă vineri la prânz. Și se întoarce doar duminica. Gara e tot acolo?”
“În lumea asta nu e nimic alb sau negru. Nici măcar gri, fiindcă nimeni nu poate trăi într-un orizont cenușiu…”
-
Insomnii – Irina Binder
Aici trișez puțin căci această carte nu este o „captură” de Black Friday. Am achiziționat Insomniile Irinei (la precomandă) cu un an în urmă și, rușine sau nu, cartea s-a odihnit în bibliotecă până acum.
Cred că este o lectură ușoară și o consider potrivită pentru această perioadă, așadar am decis să o rasfoiesc puțin. Tot ce știu până acum despre această carte este faptul că printre file se ascund diferite titluri sugestive, precum și diferite îndemnuri spre noutate, diversitate și arta de a trăi frumos.
Dacă cartea nu mă dezamăgește și mă prinde cât de cât, promit să revin cu o recenzie dar, până atunci, vă las câteva citate ca să vă faceți o idee despre conținut.
„Vino! Te provoc să mă cunoști. Nu promit că sunt cea mai bună sau mai rea decât ți-ai imaginat…Doar că sunt mai profundă de atât.”
„Dacă nu-i vezi lacrimile unui om, nu înseamnă că acesta nu plânge pe ascuns în sufletul său.”
„Șterge-ți lacrimile, adună-ți forțele și ieși dintre cei patru pereți. Iartă-i pe aceia care te-au rănit cândva, desprinde-te de trecut și nu mai irosi timp din viața ta.”
-
Clara și penumbra – Jose Carlos Somoza
Ultima carte din To Read List-ul meu pentru luna Decembrie poartă amprenta lui de Jose Carlos Somoza și am ales-o deoarece stilul autorului m-a cucerit de la Zig Zag.
Somoza crează cu lejeritate intrigi și situații pline de suspans iar această carte cu siguranță nu face excepție. Clara și penumbra este o altă dovadă surprinzătoare a modului în care autorul ridică puterea genului horror.
Scurtă descriere:
“Arta înseamnă putere. Arta înseamnă bani. Anul 2006. Ne aflăm în perioada școlii hiperdramatice. Nimeni nu mai pictează pe pânze, tablourile prind viață, sunt persoane în carne și oase. Profesia de model (pânză) este extrem de dură și necesită un antrenament și un tratament adecvat, căci expunerea poate dura ore întregi și presupune imobilizarea expresiei pe care pictorul dorește să o imprime. Dar și riscurile, și beneficiile sunt pe măsură…iată o lume fascinantă și înspăimântătoare în același timp, unde ființele umane sunt exploatate sexual, unde, sub pretextul artei, se săvârșesc crime îngrozitoare și acte de sadism.”
Pe voi ce lecturi vă așteaptă în luna Decembrie? Dacă încă nu v-ați apucat de listă, vă recomand să prindeți cele mai bune oferte din librăriile online care anunță un Crăciun ca la carte! Prețuri bune găsim la Libris, Elefant, eMAG, Cărturești, Nemira, Bookcity, Cartepedia și Books-Express.
Vă doresc Lectură Plăcută orice ați citi!