Astăzi am ales să vorbesc despre romane polițiste scrise de autori români deoarece în ultima perioadă acest gen m-a atras tot mai mult.
Pe meleagurile țării noastre “zac” foarte multe talente, oameni care sunt capabili să redea povești adevărate, menite să ne țină în suspans. Acești oameni talentați, scriitori desăvârșiți, sunt cei care au o conexiune diferită atât cu penița cât și cu foaia de lucru. Și dacă nu i-ați descoperit până acum, îi vom descoperi împreună. Cât despre cei care iubesc romanele polițiste, nici nu mă îndoiesc că nu cunosc autorii pe care îi voi aminti în acest articol.
Pe lângă numele pe care le voi introduce în acest top, așteaptă cuminți și alți scriitori care se vor citiți. Totul e să vă doriți să parcurgeți o lectură bună, antrenantă, plină de mister, iar mai apoi, să căutați prin biblioteci.
Citiți românește căci aveți ce!
Așadar, aceste romane polițiste scrise de autori români pe care le-am ales pentru astăzi, sunt romane care au reușit să mă captiveze chiar și la cel mai mic amănunt, romane pline de suspans completate de o acțiune alertă.
Romane polițiste scrise de autori români
Atac în bibliotecă – George Arion
Atac în bibliotecă – George Arion
George Arion este poet, scriitor, publicist, eseist, libretist și prozator. Scrierile acestuia au fost apreciate atât de publicul larg cât și de cronicari datorită savorii limbajului și a ironiei fine. George Arion este și autorul textului care a stat la baza unui serial destul de cunoscut în anii 2000, și anume: Detectiv fără voie.
Recomandarea mea este Atac în bibliotecă, o scriere care relatează povestea unui jurnalist. Personajul nostru, jurnalistul, se bucură de interviul unei celebre violoniste, Mihaela Comnoiu, însă, bucuria lui nu durează mult căci imediat după eveniment se trezește implicat într-o situație limită.
Andrei Mladin (jurnalistul) descoperă un cadavru în propria bibliotecă iar de frica miliției, decide să investigheze chiar el cazul, devenind un fel de detectiv. Pe parcurs descoperă conspirația care s-a creat în jurul lui iar istețimea cu care este înzestrat și umorul de calitate, îl ajută să elucideze cazul.
Lista cărților scrise de George Arion o găsiți aici.
“Acum mă vor înșfăca și mă vor duce într-un loc în care prietenii îmi vor trimite chiftele cu praștia. Parcă aud pe coridoarele unui bulău: aduceți așternuturi curate! Azi ne vine un oaspete de seamă: Andrei Mladin, spaima populației care a trecut de 60 de ani!”
După romanul Atac în bibliotecă s-a realizat un film în anul 1992. Mai repede nu a fost posibil deoarece scenariul din 1985 a fost respins de cenzura comunistă.
Rodica Ojog-Brașoveanu supranumită Agatha Christie de România, a publicat primul său roman la insistențele soțului ei. Mai târziu, a renunțat la carieră și s-a dedicat scrisului, publicând 35 de romane.
Recomandarea mea este Un blestem cu domiciliu stabil ( unul dintre acele romane polițiste scrise de autori români care echivalează cu deliciul ) dar vă invit cu drag să încercați și seria Remember Melania.
Prin intermediul acestui roman îl cunoaștem pe Dumitru Mihuț, un om șters și banal, un profesor ieșit la pensie a cărui viață nu este ieșită in comun. Viața lui se schimbă și oarecum se umple de acține când intră în posesia unei moșteniri neașteptate.
Romanul este plin de personaje delicioase și de o goană nebună după comoară. Cum care comoară? Aaa nu știi? Ei bine, asta va trebui să descoperi tu, cititorule!
Lista cărților scrise de Rodica Ojog-Brașoveanu o găsiți aici.
Trădări, crimă, minciuni și acte de caritate, toate în romanul Un blestem cu domiciliu stabil.
Oana Stoica s-a apucat de scris din clasa a-V-a iar la vârsta de 16 ani scria versuri fiind inspirată de operele lui Bacovia și ale lui Minulescu. Cel mai mare succes l-a dobândit prin intermediul romanelor polițiste care sunt construite pentru a transmite întru-un mod aparte și pentru a ne oferi doza optimă de suspans.
Recomandarea mea este romanul Indicii anatomice, primul volum din seria Iolanda Stireanu.
Personajul principal este chiar Iolanda, un inspector la criminalistică căreia i se cere ajutorul în cazul unei crime. Acțiunea se petrece în Satu-Mare, un oraș liniștit aparent, în care se descoperă o pereche de ochi și un bilet.
Criminalista, o fire rece și introvertită, reușește, doar cu ajutorul calculatorului și al ziaristei Crina Dunca, să înteleagă de unde trebuie pornită investigația. Cu ajutorul colegilor, aduce fiecare suspect la ea în apartament, reușind, astfel, să deznoade ițele unei afaceri tenebroase.
“Pe voi nu vă enervează mobilele? Ce simplu era cu câțiva ani în urmă, te enervai și trânteai telefonul. Chiar dacă celălalt nu era impresionat, o jumătate de oră tot îi țiuia timpanul.”
Despre acest roman nu o să vă povestesc prea multe aici deoarece v-am pregatit o recenzie completă iar despre Tessa Nadir puteți afla mai multe citind interviul pe care mi l-a acordat.
P.S: Recenzia o găsiți aici.
P.P.S: Interviul cu Tessa Nadir este aici.
Scurtă descriere pentru recomandarea mea:
Sânge și flori de portocal a fost romanul care m-a făcut să îmi doresc să gust mai mult din ceea ce numim romane polițiste. Tessa a conturat cu mare atenție o poveste incredibilă despre un Ucigaș cu Mască care are plăcerea de a omorâ tinere care urmează să se căsătorească.
În paginile romanului găsim foarte multă acțiune, complexitate, mister și suspans. Ba mai mult, Tessa ne oferă și o doză potrivită de dragoste pentru a completa frumusețea romanului.
Doritori de romane polițiste scrise de autori români? Atunci trebuie neapărat să încercați Sânge și flori de portocal.
Îți recomand și ”La miezul nopții va cădea o stea” de Theodor Constantin – pe mine m-a ținut prinsă în acțiune de la început până la sfârșit, iar personajul principal e foarte carismatic 🙂
Multumesc pentru recomandare! Cu siguranta voi incerca. Chiar nu stiam acest roman.
Si in cazul meu tot Rodica e in top. „Cianura pentru un suras” m-a facut sa rad cu pofta povestindu-i actiunea. De George Arion am citit doar „Fortareata nebunilor” care m-a placut mai ales pentru detaliile din jurul mortii lui Eminescu. Pe ceilalti doi autori inca nu i-am „cunoscut”, dar pot sa iti recomand si cartile lui Bogdan Hrib (tot romane politiste) sau ale Monicai Ramirez. Lecturi placute!
Multumesc pentru recomandari Elenis! Despre scrierile Monicai am auzit si chiar ma gandeam sa incerc. Cat despre Bogdan, habar nu aveam. Clar il trec pe lista. Dar mai intai, mi-am propus sa incerc tot ce se poate de Rodica. Chiar ii ador stilul si stiu ca are o lista mare in spate.
Si eu vreau sa mai citesc si alte romane de-ale dumneaei!
Caut pe net și tot nu găsesc! Erau 2 autori ai unor romane polițiste cu mult umor. Cum îi cheamă, știe cineva?