Zilele trecute am avut onoarea să fiu invitată la lansarea Revistei Salve a Colegiului Tehnic Independența Sibiu și nu pot decât să mă bucur că am reușit să dau curs acestei invitații.
Nostalgia mi-a inundat tot trupul când m-am văzut din nou în fața clădirii care, în perioada adolescenței mi-a fost casă, stâncă și susținere. M-am bucurat să revăd chipuri atât de cunoscute, oameni calzi și prietenoși ( exact așa cum mi aminteam ) care s-au implicat mai mult decât cerea “programa” în dezvoltarea fiecărui elev care le-a trecut pragul. Și cel mai mult m-am bucurat că acei oameni calzi au rămas de neclintit, cu chipurile întinerite și cu o implicare în “desagă” care depășește limitele unui dascăl.
“Am fost trecut și prezent într-o singură zi.”
Revista Salve se bucură de un concept și un format nou, de pagini mai bogate, povești minunate, diplome care fac cinste și nu în ultimul rând, de o echipă minunată care muncește pentru a dezvolta noi proiecte menite să pună bazele unui viitor frumos.
Pe parcursul acestui articol voi sublinia câteva aspecte importante ale revistei, precum și cuprinsul acesteia în care regăsim: dezvoltare personală, știință și tehnologie, educație, proiecte, cultură generală, sport, creație literară, timp liber, absolvenți ( locul meu special ) și discipline școlare.
Reamintesc cu mândrie că Zilele Independenței au ajuns la ediția XXV și reprezintă zile pline de activități, concursuri și învățături. Revista Salve este marcată de Cuvântul Înainte adus de Prof. Mirela Hanea ( Director al Colegiului ).
“Ești la Independența, fii Independent!”
“Cui nu îi place adolescența? Se spune că este partea cea mai grea din viață dar și cea mai frumoasă. Este plină de neliniști, de întrebări care își caută răspunsuri. (…) Toate zilele, în care mergi la liceu, sunt aproape identice. Fiecare zi începe la o cafea cu colegii, în loc sa mergi la prima oră. Vine profesorul de servici sau directorul și te „poftește” la oră, iar profesorul te apostrofează pentru întârziere. Tu, continui cu somnul de voie din timpul orelor de franceză sau cu ascultatul muzicii la căști în orele de biologie. Lucrurile se schimbă total atunci când ai ore specifice profilului tău, atunci, toată atenția se îndreaptă spre vorbele spuse de profesor. “ – Mirela Hanea, un Director altfel, o persoană deschisă, plină de înțelegere și pasiune pentru ceea ce face.
Prof. Dr. Ștefan Firu ( Inspector Școlar General ) mi-a încălzit sufletul cu următoarea afirmație, pentru că îmi iubesc orașul: “Sibiul e construit livresc şi mozaic de identităţi şi realitate existenţială. Pentru mine, Sibiul înseamnă mândria de a aparţine unui colţ de lume, înseamnă oameni care s-au instalat (unii mai durabil, alţii mai trecător în memoria şi sufletul meu).”
Simți cine ești? este un articol prezentat de Prof.Doc. Cosmin Chelcea, un om minunat care mereu își rupe din timpul său pentru a fi alături de elevi, pentru a le oferi o vorbă bună, un sfat și pentru a-i pregăti în călătoria care le “bate la ușă”. Înarmat cu multe proiecte de viitor și activități, Cosmin Chelcea este un om cald, blând și mereu cu zâmbetul pe buze.
Scrie întotdeauna IUBIRE cu “ I ” mare
„Iubirea” este însăşi esenţa tuturor lucrurilor, este energia care mişcă lumea. Din „Iubire” suntem concepuţi, cu „Iubire” suntem înzestraţi şi prin „Iubire” putem deveni. Din „Iubire” vine bucuria, cu „Iubire” se clădesc familii, se unesc popoare, se risipesc dogme, se vindecă suflete şi răni ale trecutului, prezentului şi viitorului.” – Cosmin Chelcea (Revista Salve)
Tot aici, a luat viață un proiect frumos, un proiect demn de aplaudat. Este vorba despre repornirea Mocăniței, Voluntar la Mocănița.
Pe parcursursul anului trecut, începând cu luna februarie au participat, în calitate de voluntari la Asociația Prietenii Mocăniței, la refacerea metru cu metru a celei mai pitorești linii de cale ferată îngustă –Linia Mocăniței Sibiu-Agnita, linie mâncată de rugină și înghițită de bălării. Linia ”Mocăniței” – pe toată lungimea ei – și cu ceea ce a mai rămas din infrastructură este, prin Ordinul 2015 din 14 ianuarie 2008 al Ministerului Culturii și Cultelor, monument istoric, categoria ansamblu, grupa B, împreună cu toate componentele (cantoane, halte, podețe, poduri, gări, depozite, remiza de locomotive).
În acest sens, elevii și profesorii – voluntari de la Colegiul Tehnic Independența Sibiu, au completat eforturile mocănițarilor, au adus un aflux de entuziasm, energie, voie bună.
La pagina dedicată Creației Literare ( Revista Salve ) am descoperit versuri scrise cu sufletul și cu multă îndemânare. Poezia Fior de Toamnă a obținut mențiune la Concursul Județean de creație “Poezia anotimpurilor”.
Mulțumiri doresc să transmit oamenilor frumoși care se află în spatele acestui proiect ( Revista Salve ) deoarece au găsit un loc special pentru ceea ce înseamnă alinas.ro, la pagina absolventului. O îmbrățișare caldă precum și încă un set de mulțumiri pleacă spre Prof. Crina Mordășan, sufletul cald care m-a învățat să iubesc literatura, cuvintele, să-mi descopăr emoțiile, să-l îndrăgesc pe Bacovia precum și tot ceea ce înseamnă simbolism.