Recenzie Unsprezece minute – Paulo Coelho

unsprezece minute

Paulo Coelho este unul dintre autorii mei preferaţi pentru că are un stil aparte prin care transmite mai mult decât îi permit scrierile.

Aşadar, o să mai vorbesc despre operele sale, dar deocamdată m-am oprit asupra romanului Unsprezece minute, cea mai recentă carte pe care am savurat-o.

Unsprezece minute este romanul prin intermediul căruia facem cunoştinţă cu povestea unei fete dintr-un sat brazilian, pe nume Maria, care rămâne cu inima frântă din pricina primei întâlniri cu dragostea.

Primele rânduri ale cărţii m-au cam băgat în ceaţă şi au alimentat puţin misterul. Paulo Coelho începe scurt şi la obiect spunând că: “ A fost odată că niciodată o prostituată pe nume Maria. Ca toate prostituatele, se născuse fecioara şi nevinovată…”

Începutul clasic “ a fost odată ca niciodată “ m-a dus puţin cu gândul la poveştile copilăriei însă, clar că nu putea fi vorba despre asta ( prinţese sau vrăjitoare malefice ) din moment ce numea personajul principal ca fiind o prostituată.

Continuând să răsfoiesc cartea am aflat că Maria, pe fondul unor relaţii amoroase din trecut ( nu din obligaţie aşa cum credeam la început ) a decis să devină prostituată.

Aceasta a părăsit ţara natală în ideea de a ajunge dansatoare, însă aterizează tocmai în Geneva unde se angajează la un club select numit Copacabana. Decizia îi aparţine în totalitate şi este uimită de cât de uşor poate câştiga bani. Aceasta plănuieşte să rămână în Geneva pentru un an de zile, timp suficient în care poate să strângă banii de care are nevoie pentru a construi o fermă părinţilor ei.

Maria este ambiţioasă, un amalgam de stări, un vârtej de voinţă şi perfect raţională. Frecventează o biblioteca unde s-a şi împrietenit cu bibliotecara, o doamna drăguţă dar sobră, care mereu îi da cărţile cerute şi se îngrijorează atunci când Maria îi cere scrieri despre sex. Protagonista căreia Coelho îi da viaţă prin intermediul cuvintelor, doreşte să aprofundeze sexul şi să ajungă la un nivel profesionist. Pe lângă aceste cărţi, ea mai este preocupată şi să studieze dezvoltarea fermelor de vite dar şi să înveţe limba franceză.

Maria din Unsprezece minute are un mod aparte de a iubi şi afirmă cu tărie că: „În dragoste nimeni nu poate leza pe nimeni, fiecare este răspunzător pentru ceea ce simte şi nu putem da vina pe altul pentru asta. Nimeni nu pierde pe nimeni pentru că nimeni nu posedă pe nimeni.”

Când se apropie data la care aceasta trebuie să se întoarcă în Brazilia, se întâmplă inevitabilul şi îl întâlneşte pe pictorul Ralf Hart, care o cucereşte în timp ce o pictează.

Cred că deja v-am dat prea multe detalii şi este timpul să mă opresc aici. Dacă v-am stârnit puţin interesul, nu ezitaţi să va delectaţi cu această poveste frumoasă. Citind-o veţi pătrunde într-o lume mai puţin cunoscută şi totodată veţi descoperi semnificaţia titlului Unsprezece minute.

Vezi Oferta Cărții pe Cărturești   Vezi Oferta Cărții pe Libris

 

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns