Un băiat pe lista lui Schindler sau povestea imposibilului care a devenit posibil nu este doar cartea autobiografică a lui Leon Leyson, ci și singura carte de memorii publicată de unul dintre evreii salvați de Schindler.
Un băiat pe lista lui Schindler poartă o încărcătură emoțională pe care cuvintele mele nu o pot reda în totalitate de aceea vă recomand acestă lectură care trebuie simțită pe propria piele.
Totuși, las să-mi scape o scurtă istorisire despre această carte, așa, ca să vă faceți o mică idee în cazul în care acestă lectură se află în wishlist-ul vostru. Pentru început vă pot spune că limbajul folosit nu este tocmai ușor dar vă prinde cu rapiditate iar povestea se conturează lejer dincolo de el.
Leon rememorează anii copilăriei sale, o copilărie tristă (o mai putem numi copilărie?) care se dezvoltă sub imperiul fricii. Frica nu este singurul element care îl marchează, ci și moartea, care își face simțită prezența în orice colț sau unghi.
Atunci când trupele naziste invadează Polonia, familia lui Leyson se vede obligată să se mute într-un ghetou din Cracovia, iar acest fapt îndepărtează tot confortul pe care micuțul copilaș de doar 10 ani îl simțise până în acel moment.
Lui Leyson, practic i s-a furat viața, dreptul la educație, copilăria plină de promisiuni și speranțele care trebuiau să se nască. Războiul văzut prin ochii unui copil înfățișează o imagine extrem de dură, o imagine pe care ne-o imaginăm cu greu din rândurile scrise și pe care o simțim mult mai aspră decât ne-am fi dorit.
Atât Leyson, familia lui, cât și toți evreii prinși în războiul lui Hitler, încep propria luptă pentru supraviețuire, îndurând ulimilințe, frig, foame și o frică nesfârșită care se accentuează în fiecare minut.
În tot acel haos, Oskar Schindler, un industriaș german care deținea diverse firme (email sau muniție) a salvat peste 1200 de evrei, îndepărtând pericolul morții și lăsând în urmă brațe pline de recunoștință.
Dacă iubiți istoria sau vă fascinează acea perioadă pe care ne-o expune Leon Leyson, trebuie neapărat să vă faceți timp pentru această lectură.
Vă avertizez că, Un băiat pe lista lui Schindler este o poveste dură, încărcată cu emoții și dorințe pentru supraviețuire, o relatare cutremurătoare și dureroasă.
Nu știu dacă cuvintele mele au reușit să puncteze tot haosul prezent în lectură sau să transmită tremurul acelei perioade, și tocmai de aceea, vă recomand să o parcurgeți singuri.
Dacă tot suntem la subiect, iubitorilor de lecturi dure le sugerez încă un titlu la fel de bun și anume, Băiatul cu pijamale în dungi. Recenzia o găsiți AICI și vă garantez că o să vă convingă!
Ca o ultimă recomandare v-aș sugera să vizionați filmul Lista lui Schindler în regia lui Steven Spielberg, bineînțeles, după ce răsfoiți această carte.
Aștept cu drag impresiile voastre despre Un băiat pe lista lui Schindler!
Lectură Plăcută!