Recenzie Pactul – Jodi Picoult

Pactul de Jodi Picoult este o lectură antrenantă care, vă jur, că vă va captiva încă de la primele pagini.

Am ales această carte convinsă de scurta descriere și nu îmi pare rău că am făcut-o. Este mult mai bună decât mă așteptam. În mare, printre file tronează misterul și suspasul, autoarea condimentând totul cu așteptarea adevărului care nu ni se mai dezvăluie odată. Vă întrebați dacă există clișee și dacă l-ați putea ghici? Vă spun eu că nu. De câte ori am crezut că am rezolvat misterul, am întors fila și m-am lovit de alte secrete…

  „E imposibil să nu fii fermecat de modul profund în care te obligă să gândești despre bine și rău.” – Washington Post Book World

Să o luăm cu începutul, nu? Ei bine, timp de 18 ani familiile Harte și Gold au trăit una lângă cealaltă, împărțind practic totul. Atât părinții cât și copiii au fost cei mai buni prieteni, iar vestea că relația dintre Chris și Emily devine ceva mai mult decât o simplă prietenie, nu a mai uimit pe nimeni. Cei doi au fost suflete-pereche încă de la naștere.

Când pare că totul merege bine, un telefon în miez de noapte aduce cu el vești groaznice. Tânăra Emily este moartă (doar 17 ani) iar cauza a fost o împușcătură în cap. Pistolul în cauză aparținea tatălui lui Chirs și, după spusele acestuia, avea un singur glonț în el, menit să-i încheie socotelile cu viață, în urma unui pact pus la cale împreună cu iubita lui.  Un detectiv local are îndoieli cu privire la pactul sinucigaș mărturisit de Chris și de aici începe întreaga aventură.

Totuși, acesta să fie Pactul? Toată lume se îndoiește, până și cititorul ajunge să se îndoiască iar acum mă întreb dacă nu cumva și autoarea a avut îndoieli… Cu siguranță nu a avut căci a dus acest roman la final cu măiestrie, cu inteligență și cu un joc uimitor de roluri. Da, este un roman foarte inteligent scris, un roman care te obligă să gândești, sa fii atent și să ți pasul cu acțiunea. Este nevoie de un singur moment de neatenție ca să pierzi filmul și să nu mai înțelegi nimic.

Chris este un personaj foarte bine conturat, un personaj real, cu trăiri reale și incertitudini. Pe Emily o vom cunoaște doar din primsa trecutului însă, chiar și așa, autoarea a știut cum să-i construiască personalitate. Dramele părinților sunt dure, dureroase și punctate cu o exactitate amețitoare.

Să citesc Pactul a fost ca o călăorie în necunoscut, ca un film bun, ca un carusel din care nu voiam să mai cobor până ce nu aveam să aflu tot adevărul.

Jodi Picoult trece cititorul prin toate tările posibile accentuând mereu interesul și curiozitatea. Mai multe decât asta, se și joacă cu mintea cititorului într-un mod în care aduce la nesiguranță. Iar sfârșitul… este criminal de-a dreptul.

Dacă aveți nevoie de puțină acțiune, vă recomand cu căldură să citiți Pactul!

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns