Recenzie Pacienta tăcută de Alex Michaelides

Pacienta tăcută este un thriller psihologic șocant despre un act de violență extremă al unei femei împotriva soțului ei și despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act.

Pacienta tăcută este un adevărat thrille, un roman pe care nu l-am mai lăsat din mână până când nu am ajuns la ultima filă. M-a captivat, m-a prins între pagini și mi-a alimentat imaginația. Pe parcursul romanului, întrebările au început să curgă iar, uneori, eram chiar convinsă că am descoperit câteva indicii însă, autorul a avut mereu grijă să îmi bulverseze gândirea și să mă provoace să mai încerc odată.

Toate aceste stări pe care le trasmite cu brio cititorului, propulsează romanul într-unul perfect, extraordinar de bine organizat, structurat. Dacă mai adăugăm și faptul că este un roman de debut, am ajunge la un nivel foarte înalt cu laudele pentru simplul fapt că merită.

Ca să nu vă mai țin în suspans, v-o prezint pe Alicia, o pictoriță foarte talentată, cu o carieră strălucitoare.  Căsnicia ei, este și ea una fericită, Alicia împărțindu-și viața cu un fotograf pe care îl adoră. Totul pare bine până aici însă, din nu știm ce motive (o să le aflăm pe parcurs) într-o seară Alicia își împușcă soțul de 5 ori, omorându-l. Șocant, nu? Ei bine, ceea ce a adus la acest gest o să vă șocheze și mai mult.

Din acea seară Alicia devine mută. Nu mai scoate nici o vorbă și așa devine pacienta tăcută a spitalului The Grove. Internarea o aduce într-o stare vegetativă, uneori devenind chiar violentă. Medicamente îi sunt administrate în neștire, fapt ce ne intrigă pe noi, cititorii, deoarece nu putem găsi nici un răspuns în comportamentul Aliciei. Dacă insistați, o să vă spun că avem oarecum un răspuns, un motiv pe care Alicia l-a dezvăluit prin intermediul artei. Aceasta a pictat un tablou pe care l-a numit Alcesta, iar asta spune multe atâta timp cât știm să descifrăm.

Din altă perspectivă îl cunoaștem pe Theo, psihoterapeutul care s-a luptat să primească un post la The Grove tocmai în perioada în care ar fi trebuit să fugă de acest loc. Noi rămânem cu întrebarea de ce? Ei bine, Theo dorea cu ardoare să fie psihoterapeutul lui Alicia, pacienta tăcută. Și totuși, din nou, de ce? Motivele nu vi le puteți închipui. Poate, încercați să găsiți un răspuns și vi se pare că se potrivește cu contextul însă, credeți-mă, autorul schimbă cărțile de atâte ori încât ținem pasul cu greu.

 ”Nu era nebună. Și atunci ce era? Ce era expresia din ochii săi? Care era cuvântul potrivit? Era…”

Într-un final, Alicia capătă glas datorită lui Theo. Rolurile se schimbă de câteva ori iar jocul se condimentează cu suspans dar vă las pe voi să vă delectați cu restul lecturii.

Desigur, Pacienta tăcută ne prezintă și alte personaje la fel de bine conturate care, la rândul lor își joacă rolul pentru alte interese ascunse.

După cum am afirmat și la începutul recenziei, Pacienta tăcută este un thriller în adevăratul sens al cuvântului și vă recomand cu drag această lectură.

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns