Recenzie Orice om îi este teamă – Radu Paraschivescu

orice om îi este teamă

Orice om îi este teamă este o carte-parastas a României după doi ani de guvernare PSD, este o amendă simbolică pentru partidul care mai are puţin şi îşi îngenunchează ţara precum și un instrument care măsoară trei decenii de speranţe înşelate şi de iluzii pierdute.

Orice om îi este teamă reprezintă un adevărat simbol al revoltei și al disperării, un drum presărat cu rușine și alimentat constant de miniștri analfabeți care se exprimă cu greutate chiar în propria lor limbă. Autorul, Radu Paraschivescu, ne introduce într-o lume deja cunoscută doar că, rândurile sale dure adunate la un loc, ne fac oarecum să conștientizăm și mai mult ridicolul situației, să ne indignăm dar și să râdem copios căci așa suntem cunoscuți noi, românii, făcând haz de necaz, nu?

„Îşi bat joc de tine. Te fură, te învârt pe degete, te mint. Îţi castrează legile şi-ţi râd în nas. Te fac să-ţi fie ruşine să scoţi buletinul în aeroporturile lumii. Te tratează cu dispreţ şi, când li se pare c-ar fi nevoie, cu gaze. Te duc cu preşul promisiunilor. Te cred naiv, manipulabil, neinformat. De doi ani. Săptămână de săptămână, zi de zi, ceas de ceas.”

Avem umor iar Paraschivescu ne demonstrează acest lucru căci romanul său este plin de fraze comice născute din realitate (asta este trist) iar titlul, cel pe care probabil îl credeți greșit (o greșeală intenționată) este o inspirație venită de la premierul României, distinsa Viorica Dăncilă, care a stâlcit o frază (mai multe în cariera ei) în fața presei și anume: „Orice om îi este teamă de o plângere penală.

Verifică Oferta Cărții la Libris

Fruntașii acestei scrieri sunt Viorica Dăncilă și Petre Daea cărora autorul le dedică două capitole întregi. Autoru nu îi ridiculizează (pentru că ei sunt deja ridicoli) ci îi citează cu eleganță și își exprimă părerea despre acțiunile acestora în mod liber și sincer, părere pe care o împărtășim și noi, ceilalți (majoritatea). Întreaga carte este ca un fel de comentariu literar care pornește de la fraze „istorice” rostite de „conducători”, de acei oameni importanți care iau „cele mai bune decizii” pentru noi, pentru popor, pentru țară. Sesizați ironia, nu? Ei bine, ar trebui să vă familiarizați cu asta căci Orice om îi este teamă este o lectură plină cu așa ceva…

Capitolul meu preferat se numește Meditații la dăncileză și începe cu una dintre cele mai amuzante gafe ale premierului (Sfinția voastră, i am glad for this opportunity), continuând cu un alt șir care nu cred că se va sfârși vreodată și spun asta căci, este posibil ca, în timp ce tu citești această recenzie, Viorica să o gafeze din nou :). Și dacă o face, nu este ceva nou pentru noi căci ne-am obișnuit ca sunetele ei să își piardă rostul inițial (nu pe parcurs, ci chiar de la început), ne-am obișnuit ca Viorica Dăncilă să intuiască pretutindeni (în limba română) capcane, să se simtă încolțită de cuvinte și de sensul acestora. Tocmai din această cauză nu putem învinui presa pentru faptul că o vânează și că îi pândesc fiecare greșeală apoi, reluând-o până la saturație.

Comicul situației nu se oprește aici ci continuă în alte capitole (Oarbă în țara chiorilor, Pentru că putem, etc.) menite să ne îngrijoreze, să ne trezească, capitole care conțin prima biografie inversată a lumii.

Despre Orice om îi este teamă.Un partid, doi ani și trei premieri sunt multe de povestit însă, doar citind această carte cap-coadă vă veți putea da seama de dimensiunea tragediei.

În concluzie, nu doar că recomand această carte ci o consider una dintre acele lecturi care nu ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă din simplul motiv că scrierea lui Paraschivescu este unică, reușind să graveze în doar 220 de pagini o antologie a prostiei, a lipsei de cultură și a lipsei de carte.

„Cartea aduce o veste bună la braț cu alta proastă. Vestea bună: cum-necum, sunt pe punctul să treacă doi ani de guvernare PSD. Vestea proastă: ne mai așteaptă doi.”

Orice om îi este teamă este un manifest și un act de curaj, este istorie și revoltă!

Sensiblerie – POEM

Ultimul rămas bun, în dragoste, este acela care nu se spune. – Alexandre Dumas Și dacă nu-l spui, îl scrii ori îl cânți. Îl îmbraci

Citește

13 COMENTARII

Lasă un răspuns