Recenzie Monstrul – Walter Dean Myers

Monstrul

Monstrul este un roman inovator care ne arată cum o singură decizie poate să ne schimbe viața pentru totdeauna.

Am ales această carte deoarece am fost atrasă atât de titlul cât și de coperta complexă și am refuzat să citesc sinopsisul precum și alte recenzii din dorința de a fi surprinsă. Dacă a funcționat? Mai mult ca sigur!

Nu știam la ce să mă aștept ori în ce poveste mă poartă însă, eram convinsă că descopăr suspans. Nu am descoperit doar suspans ci și un alt mod de a relata o poveste, un scris jucăuș și inteligent care a știut cum să mă păstreze între coperți. Romanul lui Walter Dean Myers este prezentat ca un scenariu de film și cuprinde toate elementele unuia de succes. Autorul ne trece lejer prin cadre, ne prezintă interiorul, exteriorul, ne poartă prin mimică și expresivitate și punctează mereu care este locul camerei de filmat precum și unghiul potrivit. Recunosc că la început mi-a fost puțin greu să mă acomodez cu schema autorului însă după câteva pagini totul a decurs firesc, chiar familiar.

Walter Dean Myers (1937–2014) a fost un autor prolific, foarte apreciat pentru cărțile sale de ficțiune, non-ficțiune și poezie. Primul laureat al Michael L. Printz Award, Walter Dean Myers este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori de cărți pentru copii și adolescenți.

Ca să vă introduc puțin în subiect (nu vreau să vă povestesc prea multe ca să nu vă stric lectura) vă fac cunoștință cu Monstrul, pe numele său real Steve Harmon, un băiat care a fost la locul nepotrivit într-un moment nepotrivit. Astfel, Steve ajunge să fie acuzat că a luat parte la o crimă care a avut loc în drogheria domnului Nesbitt. Toată harababura a pornit de la un jaf și s-a terminat cu moartea lui Alguinaldo Nesbitt, proprietarul magazinului. Steve sau Monstrul, așa cum îl numește procurorul, a ajuns la închisoare și își așteaptă procesul.

P.S: Verifică cel mai mic preț al romanului, pe care îl găsiți la Libris

Cu sigurnță, închisoarea nu e un loc în care ți-ai dori să rămâi însă modul în care descrie autorul experiența la care i-a parte Steve, este de-a dreptul dureros și emoționant.

„La asta mă gândeam, ce fel de inimă am și ce-nseamnă asta. Pur și simplu nu sunt un om rău. Știu că nu sunt deloc rău la inimă.”

În noua lume a Monstrului pericolele sunt la fiecare pas, crimele și răutățile sunt la ordinea zilei. Totul îi este străin, chiar și el se vede un străin. Sunt momente în care își pierde rațiunea, în care nu-și mai cunoaște valorile și se îndoiește de propria nevinovăție. Ideea este că, întreg romanul s-a consumat pe parcursul a aproape 300 de pagini care îl au în prim plan pe Steve iar pe noi, cititorii, ne obligă să fim martorii unui caz destul de greu de rezolvat. Printre paginile autorului totul este imprevizibil iar emoțiile sunt la ele acasă. E drep că acțiunea nu este exagerat de alertă însă, vă asigur că veți avea impresia că urmăriți un adevărat film atunci când citiți acest roman.

Într-un fel, întotdeauna mă întorc la perioadele cele mai turbulente din viața mea. Scriu cărți pentru băiatul frământat care am fost cândva și care încă trăiește undeva în mine. Asta e ceea ce fac. – Walter Dean Myers

În concluzie, Monstrul este o lectură care merită citită, este o poveste sensibilă și dură în același timp, Monstrul este romanul care ne implică în poveste și care ne permite să fim atât jurați cât și martori în procesul care va decide soarta adolescentului.

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns