Recenzie Lunea începe sâmbăta – Arkadi și Boris Strugațki

lunea începe sâmbăta

Titlu original: Понедельник начинается в субботу
Editura: Nautilus
Format: paperback, 200x 130 mm
Anul ediției: 2017
Anul primei publicări: 1965
Număr pagini: 264

Lunea începe sâmbăta este un SF mai neobișnuit dar complex în același timp, în care descoperim mult umor, elemente fantastice și paranormale precum și “fragmente” din mitologie și folclor rusesc.

Lunea începe sâmbăta a prins viață datorită fraților Arkadi și Boris Strugațki care ne întorc în timp până pe vremea Uniunii Sovietice îndemnându-ne să ne aventurăm într-o lume fantastică alături de Sașa din Leningrad.

Ca să înțelegeți mai bine, Privalov Alexandr Ivanovici ( zis Sașa ) este un tânăr programator din Leningrad care ia la ocazie doi autostopiști. Cei doi îl conving să rămână în Soroveț și să lucreze alături de ei la CANCI. Așadar, totul începe de la Centrul de Analiză a Noțiunilor Cabalistice Inexplicabile ( CANCI ), loc ce ne poartă în lumea fantastică care zace printre rânduri.

Construise o mașină de călătorit în timpurile descrise de literatură. După spusele lui, exista cu adevărat și o lume în care trăiesc și acționează Anna Karenina, Don Quijote, Sherlock Holmes, Grigori Melehov, ba chiar și căpitanul Nemo.”

Publicată în anii ’60, în plin avânt al cercetării științifice sovietice, amintind de lumea lui Gogol și de universul lui Kafka, romanul Lunea începe sâmbăta etalează o fantezie fără margini și un umor irezistibil. Aventurile lui Sașa sunt povestite cu un simț ludic inegalabil iar romanul, per total, conține multe referințe la basme și mitologie. La CANCI facem cunoștință cu personaje precum Merlin, Cain, Baba Yaga și vampiri.

Romanul reprezintă o critică la adresa comunismului, o lectură despre psihologia omului de știință în care cei doi frați au presărat doza optimă de umor efervescent.

M-am trezit din cauza unei dureri și am văzut alături un țânțar bărbos și posomorât, care încercă să-și înfigă în gamba mea trompa groasă cât un stilou. „Zât”, am țipat la el și l-am lovit cu pumnul peste ochiul holbat.

În concluzie, îți recomand ca, atunci când ai puțin timp liber să te așezi confortabil pe canapea și să te delectezi cu această carte demnă de toată atenția. Dacă ai și o cafea alături, cu atât mai bine.

Citește și: Recenzie Întoarcerea – Am murit, din fericire – Theo Anghel

Lunea începe sâmbăta este povestea care a avut o mare influență asupra cititorilor Uniunii Sovietice din anii 60’, 70’ și 80’, multe fraze din această scriere devind între timp aforisme.

Cartea se găsește la Libris, Elefant și eMAG (transport gratuit). Caută cea mai bună ofertă!

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns