Recenzie Lista de dorințe – Anna Bell

lista de dorințe

Lista de dorințe sau cum să vindeci o inimă frântă este un roman jucăuș, lejer, amuzant, un roman care se parcurge foarte ușor, transformându-se în alegerea perfectă dacă îți dorești să te relaxezi prin lectură.

Dintre cele trei cărți primite de la Libris am ales să citesc întâi Lista de dorințe deoarece coperta frumosă are un acel ceva care te atrage, ca și cum ți-ar șopti „citește-mă„. Nu doar coperta, ci fiecare pagină te invită să avansezi, să aprofundezi și să mergi mai departe, până la final, cât mai repede. Această lectură mi-a amintit de cărțile lui Sophie Kinsella, pe care le îndrăgesc și care mereu îmi ofereau o super dispoziție plus un zâmbet cât casa.

Autoarea, Anna Bell, își începe romanul cu scena despărțirii de iubitul său ca mai apoi să ne invite în miezul problemei, să ne amuze și să ne surprindă. Aici o cunoaștem pe Abi, o tânără frumoasă care credea că are totul. Desigur, cariera sa o împlinea însă relația cu Joseph făcea ca totul să-i sclipească în jur. Asta până când… Joseph a decis că cel mai bine este să se despartă și fiecare să își vadă de viața lui.

Cititorul este martor la suferința lui Abi care este atât de afectată de această despărțire încă se închide în casă pentru o perioadă refuzând chiar și să meargă la birou, la agenția de publicitate la care lucrează. Alături îi este cea mai bună prietenă, Sian, o super tipă petrecăreață care cu siguranță știe cum să își trăiască viața. Sian a fost mereu sceptică în privința lui Joseph și analizând împreună cu Abi relația lor, ajunge la conluzia că acest făt-frumos nu o merită. Soarta face ca Abi să fie totuși de altă părere…

Eroina noastră, Abi, încearcă să își reia viața, se întoarce la birou vizibil devastată și efectiv își târăie zilele până când o cutie lăsată la ușă îi readuce speranța de al recuceri pe Joseph. Cutia cu pricina este chiar de la Joseph și conține lucrurile lui Abi însă, din greșelă acolo este strecurată și o carte care nu îi aparține și în care se află lista de dorințe a lui Joseph. Această listă ar trebui să fie rezolvată până la împlinirea vârsteai de 40 de ani și cuprinde următoarele: Servirea ceaiului la Ritz, Învățarea unei limbi străine, Degustarea vinului într-o podgorie, O vizită la Paris, Participarea la festivalul Glastonbury, Înconjorul insulei Wight cu bicicleta, Cățărarea pe cele patru piscuri din Marea Britanie, Lecții de windsurfing, Alergarea unei jumătăți de maraton și Coborârea în rapel a Turnului Spinnaker.

Planul lui Abi este să rezolve ea lista lui Joseph crezând că în acest fel îl va recâștiga, acesta dându-și seama cât sunt de compatibili.Lista nu pare atât de grea însă pentru o persoană ca Abi, mai comodă din fire, cu frică de înălțimi și groză de a pedala, aceasta este o adevărată provocare.

Deoarece este disperată după Joseph și își dorește să se împace cu el mai mult decât orice, este hotărâtă să termine lista în doar 3 luni și să își învingă fricile. Prietena sa cea mai bună, Sian, este foarte mândră de ea și o încurajează cu lista crezând că este a ei și că dorește să o parurgă ca să îl uite pe Joseph.

„Încerc să înlătur gândul legat de turul cu bicicleta. Măcar știu, de când am coborât dealul săptămâna trecută, că pot acum să merg pe bicicletă, plus că nu mai am febră musculară din cauza windsurfingului. Mai știu, de asemenea, că odată cu acest festival și cu turul de mâine, voi bifa jumătate de listă. (…) Sunt la jumătatea listei, adică la jumătatea drumului până la inima lui Joseph. Ori la jumătatea drumului spre eșec.”

Ritmul acțiunii se schimbă puțin când Abi îl întâlnește pe Ben, propietarul unui magazin de biciclete, care se oferă să o ajute să ducă lista la bun sfârșit, încurajând-o în fiecare moment. Călătoria la Paris se dovedește a fi mai romantică decât era prevăzut, Ben îndrăgostindu-se puțin câte puțin de Abi…

Cât despre Abi, ea este confuză în fața sentimentelor și încă afirmă cu tărie că îl vrea pe Joseph înapoi. Oare cât din listă reușește Abi să bifeze? Și care este reacția lui Sian când află că a fost mințită? Dar Joseph se va întoarce la Abi? Și cu Ben cum rămâne? Ei bine, veți afla toată povestea citind Lista de dorințe căci ar fi păcat să vă dezvălui eu chiar tot.

Înainte de a încheia, mă simt datoare să vă spun că această poveste este inspirată din viața autoarei (care mai scrie și cu pseudonimul Annabel Scott) care, după despărțirea de iubitul său a găsit o listă de dorințe. Acest lucru face ca lectura să fie mult mai specială.

În plus, acțiunea este cu mult mai complexă decât am reușit eu să povestesc, autoarea plimbându-ne în locuri minunate, prin sentimente de confuzie și extaz, bifând chiar și compania la care lucrează Abi și unde aceasta întâmpină diferite probleme.

Lista de dorințe este despre de ce să nu te schimbi pentru cineva care nu te place pentru ceea ce ești, despre cum nu este bine să pretinzi că ești altcineva și despre relațiile toxice care nu îți permit să evoluezi ca om. În același timp este despre descoperire, voință și putere. Despre cum poți să scoți tot ce este mai bun din tine și despre cum poți învinge orice dacă ai lângă tine persoana potrivită și nu numai.

Lectură Plăcută

Lasă un răspuns