Recenzie Fraiero! – Ciprian Pop

fraiero

Fraiero! este romanul de debut al autorului Ciprian Pop, un roman apărut sub protecția Editurii Quantum Publishers, și primul încadrat în colecția „18+ Hot”.

Fraiero! este un roman-jurnal în care autorul povestește despre cea mai frumoasă și tumultoasă perioadă a vieții, adolescența. Ciprian Pop își păstrează amintirile mai vii ca niciodată și are curajul să le împărtășească cu noi, cititorii. Aceste amintiri încep din perioada liceului, trec prin facultate și se termină…(probabil vom afla în volumul II).

Despre această carte am aflat de pe rețelele de socializare și încă de la început m-a intrigat titlul, apoi coperta. Ambele elemente trezesc curiozități și te fac să te întrebi care este subiectul și acțiunea cărții. Deși nu am dorit să aflu detaliat despre ce este vorba până când nu citesc cartea, mi-a fost imposibil să trec peste anumite postări care aveau la bază fragmente din carte. Fragmentele respective m-au amuzat copios și cum am nevoie zilnic de o doză de umor, mi-a fost clar că nu pot rata această lectură.

Înainte de a vă povesti puțin despre aventurile lui Ciprian, țin să menționez că această carte conține limbaj licențios și scene explicite, nefiind recomandată persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Acum că am lămurit și acest aspect, putem trece mai departe 🙂 .

Autorul, și în același timp personajul pincipal, Cipri, își începe jurnalul de la „vârsta aceea magnifică a liceului când ploua cu majorate”. Ca oricare alt adolescent normal, tot ce își dorește este să se distreze și să profite din plin de tinerețe, iar toate acestea se traduc prin petreceri, multă băutură și fete frumoase. Alături de el, în Fraiero!, autorul și-a invitat și cei mai buni prieteni, pe Ionuț (care va pleca la facultate în București), Andrei și Izabela. Acest grup este destinat boacănelor, spre amuzamntul nostru, dar și celor mai haioase întâmplări.

Câteva pagini sunt dedicate descrierii personajului princiapal, descrieri din care aflăm că lui Cipri îi place să petreacă dar nu îi place starea de mahmureală, îi place să ia cluburile la rând, să bea cafele în loc să treacă pe la cursuri, să le numească RATB-uri pe gagicile prietenilor săi (explicația este foarte amuzantă și o gasiți în carte), să meargă la mare dar nu pentru bronz, și să dea petreceri.

„Când s-a terminat ritualul, săracul Mircea era atât de beat, încât cel mai bun prieten al lui era un desfăcător de bere. Și, ori eram și eu foarte beat, ori desfăcătorul chiar îi răspundea la întrebări.”

Pentru că din perioada adolescenței nu pot lipsi iubirile văratice sau sezonale, Cipri nu a avut norocul să îl ocolească și, s-a pricopsit cu câteva dezamăgiri. În prima fază a recunoscut că este oarecum îndrăgostit de Izabela, prietena lui cea mai bună, o frumusețe de fată perfectă, însă fiind prieteni atât de buni, Cipri a conștientizat că o viitoare relație avea să le strice prietenia și să îi îndepărteze până la urmă. Așadar, a renunțat destul de ușor la Izabela și și-a dat seama că o place pe Laura, dar nici ea nu era prea eligibilă deoarece era îndrăgostită de Andrei.

Prima lui relație se „întâmplă” imediat după terminarea liceului, când pleacă la mare cu gașca. Acolo o întâlnește pe Dana și devin un cuplu pentru câteva luni. Aceștia continuă să țină legătura chiar și după ce se întorc la Cluj însă lucrurile o iau puțin razna și se sfârșesc prin despărțire. Să vă spun și despre răpirea Danei? Nu vă spun pentru că întreaga situație este atât de amuzantă încât trebuie să o descoperiți singuri. Se pare că această Dana și-a pus amprenta în sufletul lui Cipri deoarece acesta dă semne de suferință însă îi trece repede, adică când o întâlnește pe Antonia, fata cu sânii perfecți. De data aceasta norocul a fost de partea lui Cipri căci această relație rezistă (sau cel puțin deocamdată).

„Și s-a terminat. Și nici măcar un sex nu am făcut în aproape trei luni de relație. Nici măcar sexul de adio. Să fi plâns în timp ce eram peste ea.”

Fraiero! este un roman plin de peripeții pe care nu le pot cuprinde în câteva rânduri deoarece spațiul nu mi-ar ajunge și nici nu ar fi corect față de cei care își doresc să parcurgă această carte. Nu doresc să vă stric stare de bine, să dezvălui mai mult decât trebuie și nici să stric misterul.

Înainte să închei, simt nevoia să mă revolt puțin pentru felul în care autorul a decis să să sfârșească primul volum. Nu mi-a venit să cred! Când totul era mai palpitant, când simțeam stresul și îngrijorarea personajelor, Ciprian Pop s-a decis să lase suspansul pentru viitorul volum. Să nu mai vorbesc de faptul că nu a dezvăluit cine este Q deși o mică idee tot am.

Una peste alta, Fraiero! este o carte ușoară, o lectură care te relaxează, care îți aduce zâmbete în colțul gurii (asta dacă știi să râzi subtil) și care se citește cu lejeritate. Limbajul este elementul important care îi oferă un iz prietenos dar și dialogurile care decurg cu naturalețe. Și, cel mai important și fascinant lucru este faptul că întreaga poveste este reală și „doar numele persoanelor au fost schimbate, pentru că așa este mai bine.”


Cere Oferta Cărții

Lectură Plăcută!

P.S: Verifică oferta cărții și la următoarele librării online: Libris, Cărturești, Quantum Publishers.

Mulțumesc Editurii Quantum Publishers pentru exemplarul oferit spre recenzare!

3 COMENTARII

Lasă un răspuns