Recenzie Cu toții suntem făcuți din molecule – Susin Nielsen

Cu toții suntem făcuți din molecule este un roman pentru adolescenți, care surprinde dramele celor aflați la pubertate. Imperfecțiunile sunt subliniate iar maturitatea își leagă nodurile chiar sub privirile noastre, a cititorilor.

Susien Nielsen, ajutată de o paletă plină cu teme diverse, pictează cu mare atenție romanul Cu toții suntem făcuți din molecule, prezentându-ne viața a doi adolescenți foarte diferiți. Aici îi întâlnim pe Ashley și Stewart, naratorii romanului, doi puști care transmit o atmosferă apăsătoare, greoaie și unde toxice. Din conversațiile lor nu lipsesc jignirile și amenințările, ilustrând în același timp răutatea celor din jur și ușurința cu care poți răni o persoană în mod gratuit.

Nielsen abordează teme majore – moartea unei persoane dragi, comportamentul ostil și abuzul fizic și emoțional cu care se confruntă adolescenții și ura față de persoanele homosexuale – dar reușește să le combine armonios și construiește un roman minunat, înduioșător și plin de umor. O carte pe care nu o vei putea lăsa din mână și care te va face să râzi și să plângi în același timp. – The Bookseller

Ashley este adolescenta de 14 ani care nu acceptă schimbările și sfaturile. Pentru Ashley contează mai mult aparențele și părerile celor din jur, popularitatea și hainele, în defavoarea fericirii și a liniștii propriei familii. Micuța răzgâiată refuză să mai vorbească cu tatăl său deoarece acesta și-a dat seama că este homosexual și dorește să înceapă un nou capitol care include un iubit. Părinții fete s-au despărțit de comun acord iar între ei a rămas o prietenie puternică, lucru pe care Ashley nu îl poate înțelege.

„După școală, eram deja cu capsa pusă. În primul rând, Lauren a apărut în acea dimineață îmbrăcată cu fusta mea. Pe bune, purta exact aceeași fustă pe care i-o arătasem sâmbătă când fuseserăm la H&M.”

Stewart este un băiețel extraordinar, de o sensibilitate și bunătate aparte. Micuțul geniu este foarte matur pentru vârsta lui iar eu am savurat cu plăcere fiecare replică de-a lui în care găsea o explicație pentru orice lucru, stare sau dorință. Piticul suferă cumplit după moartea mamei sale însă, nu este o suferință captivă căci el are curajul de a discuta deschis cu tatăl său, un bărbat înțelegător și atent la nevoile copilului.

Destinul face ca mama lui Ashley să se îndrăgostească de tatăl lui Stewart, iar urmarea acestor sentimente puternice este mutatul împreună. Stewart este bucuros la aflarea veștii deși este nevoit să lase în urmă toate amintirile și lucrurile care îi erau comoară. Acceptă imediat gândul că va avea o soră, renunțând chiar și la școala pentru copii cu aptitudini intelectuale deosebite în favoarea unui liceu normal. Ashley cea cu nasul pe sus nu a fost la fel de încântată și este pornită să-i facă viața un chin „puștiului tocilar”. Aceasta îl detestă, îl ignoră, îl rănește și îl privește ca pe un inamic până când realizează că și ea este ca Stewart și ca noi toți…făcută din molecule.

Cu toții suntem făcuți din molecule este o carte plină de umor, umor evidențiat cel mai des de replicile „prințesei îmbufnate” care nu are un vocabular prea bogat, încurcând sensul cuvintelor și stârnind comicul. În roman se strecoară și o doză de citate înțelepte și draguțe care transformă această lectură într-una plăcută și relaxantă.

„Două lucruri sunt infinite: universul și prostia omenească, iar eu nu sunt sigur în ceea ce privește universul.” Albert Einstein

Personal, consider că romanul lui Susin Nielsen are o tentă psihologică, protagoniștii expunându-ne în fața propriilor jurnale din care le descoperim trăirile, gândurile, emoțiile, toate specifice vârstei. Autoarea are un stil frumos prin care povestește cu naturalețe, transmițând foarte profund relația adolescenților și problemele cu care se confruntă aceștia.

Povestea din spatele titului Cu toții suntem făcuți din molecule este exact ca și coperta, o delicioasă brioșă cu diferite tipuri de glazură (sau cel puțin așa o văd eu). În concluzie, dacă vă doriți o lectură draguță și surprinzătoare în același timp, nu ezitați să vă opriți asupra acestui titlu.

Ispită din Cu toții suntem făcuți din molecule

„- Ce îi spune zero lui opt? am întrebat

– Ce?

– Drăguță curea.”

 

„(…) mi-am petrecut restul vacanței în camera mea, cuibărit sub cuvertura mamei, inspirându-i moleculele.”

 

„Există multe mistere științifice care încă așteaptă să fie rezolvate. De pildă, lumina este o undă sau o particulă? Ce produce gravitația? Cum a început universul? Și de ce este comportamentul lui Ashley atât de derutant?”

 

„(…) trebuie să mai aștept doi ani înainte să pot să-mi angajez un avocat și să devin neconstipată. Stați. Nu-i bine. Vreau să spun emancipată.”

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns