Recenzie Contraste – Maria Metco

Contraste este un roman care m-a captivat, care m-a surprins în cel mai plăcut mod și care mi-a transmis fiori, simțire.

Contraste este romanul care mi-a fost dăruit de Maria Metco și nu pot decât să-i mulțumesc că mi-a permis să-i cunosc scrisul frumos, dăruirea cu care leagă cuvintele și talentul care trebuie neapărat recunoscut.

Când m-am pierdut printre filele romanului am avut impresia că citesc un autor clasic care are în spate foarte mulți ani petrecuți cu penița în mână, un om care știe exact ce trebuie să facă pentru a acapara cititorul și da, rămân la aceași părere.

Maria Metco scrie atat de frumos și de profund încât cu greu lași cartea din mână și cu greu te poți desprinde de poveste atunci când te hotărăști și închizi filele. Recunosc că am terminat această lectură acum ceva timp și că am cam întârziat cu recenzie deoarece (încă) îmi cam dă bătăi de cap datorită complexității romanului. Nu știu ce să dezvălui și ce să păstrez căci în mintea mea un lucru este clar: romanul Contraste trebuie citit, simțiti și trăit, nu povestit. Totuși, am să încerc să redau esența și sper din tot sufletul să vă doriți să îl parcurgeți.

 „Autoarea construiește, contrapunctic, cu sensibilitate și empatie, un text alert și incitant, în care îmbină veridic, armonios, cu real talent, întâmplări obișnuite cu vise și coincidențe stranii, pline de suspans, conspirații și incursiuni fantastice, aproape ca în filmele polițiste.”

Încep prin a vă spune că romanul Contraste este ca un săculeț în care s-au adunat toate aspectele care îl pot propulsa spre succes. Aici descoperim un print al societății românești, necazuri, speranțe, dragoste, dorință, toate gândite din perspectiva românului (o să mă înțelegeți mai bine dacă reușiți să îl citiți).

În primul capitol îl cunoaștem pe Șerban Nistor, inginer, un as în domeniul construcțiilor, alături de care pășim în diverse decoruri pe care le putem vizualiza la perfecție datorită preciziei autoarei. Tot alături de Șerban vom avea parte de dialoguri tipice românești dar și de situații în care ne putem regăsi cu ușurință. Șerban este tipul care nu a cunoscut fericirea iar întâlnirea cu Vali (pe care o cunoaștem în capitolul doi) îi schimbă viața.

„-Nu-i păcat de Dumnezeu, Domn’ Director? Să fac o sută de ani de la Unire și nouă ni-s copchiii plecați în lumea mare! (…) Hai mai faină sărbătoare ar fi să li se întoarcă oamenilor familiile acasă!”

Vali Stoian, protagonista romanului, este un medic fizioterapeut care poartă în suflet multă durere (o căsnicie eșuată, pierderea părinților pe când era micuță, o sarcină pierdută). Chiar și așa, Vali nu este genul de femeie care împrăștie nesigurnață ci din contră, debordează de rafinament, este naturală și foarte directă.

Autoarea ne întoarce în trecut și ne propune să trăim alături de Vali episodul pierderii sarcinii care este atât de dureros și emoționant, plin de energii încât, cu siguranță vă va lăsa și pe voi cu un gust amar. Maria descrie totul cu atâta naturalețe și precizie, transmițând cititorului fiori adevărați. Reacțiile lui Paul Stoian sunt veritabile și profunde, o adevărată lecție.

În jurul doctoriței Vali au fost create personaje excepționale, conturate cu mult bun simț la care s-a adăugat personalității aparte. Iar aici o amintesc pe Adela (o personalitate puternică, o adevărată apariție), pe Manu (băiatul surdomut) și pe Paul (soțul eroinei).

Cele două planuri prezentate până acum se suprapun armonios iar întâlnirea lui Vali cu Șerban reprezintă dinamica acțiunii. Cei doi au un incipit derutant însă, pe parcurs, lucrurile se așează devenind mult mai clare ( asta este partea pe care trebuie să o descoperiți singuri).

„Corpul ei gol avea în semiîntuneric grația unei feline. Șerban se gândi că nu experimentase niciodată ceva asemănător. Nu mai ținuse până acum, în brațele lui, o asemenea făptură.”

Constraste este prin construcție o analiză psihologică și am apreciat faptul că autoarea a reușit ca din spatele acestei povești să transmită mesaje esențiale, să lase cititorul cu întrebări și să îl facă să analizeze cu atenție anumite aspecte ale vieții. Titlul este simbolic, ales cu înțelepciune căci este vorba despre potriviri ori nepotriviri, despre toate contrastele care apar pe parcurs.

Mi-ar fi plăcut să pot surprinde mult mai multe în această recenzie însă nu doresc să dezvălui esența ori legăturile acestui roman care merită citit căci Maria Metco cu siguranță și-a vărsat tot sufletul în această scriere, altfel nu îmi pot explica profunzimea din traseele descrise.

Nu pot încheia această recenzie fără să nu vă mărturisesc că pe tot parcursul romanului am simțit nevoia ca în viitor să îl pot vedea și pe un ecran. Un film ori o piesă de teatru ar fi mai mult decât perfect.

În concluzie, Contraste este romanul care surpinde un tumult de stări, romanul în care te simți prezent trăind cu fiecare personaj în parte nu doar alături de cel principal. Contraste a fost adus la viață într-un mod unic, remarcându-se prin stilul frumos al autoarei de la care aștept cu nerăbdare să mai citesc și alte opere.

Lectură Plăcută!

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns