Recenzie Cei care merită să moară – Peter Swanson

Cei care merită să moară este o lectură terifiantă, fascinantă și plină de suspans, o lectură în care autorul sondează natura răului absolut.

La această carte m-a atras în primul rând titlul. Oare despre ce să fie vorba? De ce ar merita cineva să moară? Ei bine, în viziunea unora, cei care merită să moară sunt persoanele care fac rău, care îi rănesc pe cei din jur. Dar cine sunt cei care decid cine moare? Răspunsul îl găsiți în filele acestui roman.

Cei care merită să moară este un thriller psihologic, o carte pe care o veți citi cu sufletul la gură, o carte care nu doar promite ci și ne oferă o lectură pe cinste.

Toată povestea pornește de la o călătorie, mai exact un zbor de la Londra la Boston, prilej în care personajele noastre, doi străini, se întâlnesc. Această întâlnire sublinează întreaga acțiune deoarece se încheie cu un plan nebunesc, diabolic.

Așadar, Ted Severson o întâlnește pe Lily Kintner la barul aeroportului iar după câteva pahare de martini îi povestește acesteia cum a descoperit că soția sa, Miranda, îl înșeală cu constructorul casei lor, Brad. Deși Ted este conștient că această căsnicie a fost doar un vis frumos (Miranda fiind interesată doar de banii acestuia) sentimentele de suferință și furie sunt inevitabile așa că, mânat de supărare, îi spune partenerei de pahar, mai mult în glumă, că ar vrea să o omoare pe Miranda, că acesta este destinul pe care îl merită. Reacția lui Lily este absolut neașteptată dându-i dreptate lui Ted.

„Arareori găsim în cărți o răzbunare mai nemiloasă ca în excepționalul  thriller al lui Peter Swanson. Cu remarcabilă pricepere, autorul sondează natura răului absolut. Puțini cititori vor fi pregătiți pentru copleșitorul punct culminant.”

Cu Lily de partea lui, Ted nu se mai simte atât de vinovat pentru gândurile urâte și chiar este de părere că moartea Mirandei este un fel de beneficiu pentru toată lumea. Drept urmare, cei doi pun la cale, detaliat, un plan menit să-i ia viața soției infidele. Însă, acest plan necesită timp și diverse întâlniri între cei doi, întâlniri care îi apropie și mai mult.

Naivul Ted este fermecat de Lily, o femeie frumoasă cu părul de foc și pistrui ademenitori însă nu știe prea multe despre ea și implicit nu știe nici despre trecutul ei ori despre faptul că aceasta nu va fi prima crimă pe care o comite. Planul pare a fi unul bun, fără urme, fără vinovați însă este dat peste cap de moartea lui…Ted. Da, ați citit bine. Ted este ucis în propria casă iar această crimă intră în vizorul poliției, urmând să fie soluționată de către detectivul Henry Kimball.

Lily decide să ducă planul la sfârșit de una singură doar că lucrurile iau o altă întorsătură iar cititorul primește o nouă doză de suspans. Și pentru că nu doresc să dezvălui mai multe ca să nu stric bunătate de lectură, va trebui să aflați singuri dacă Lily reușește să o omoare pe Miranda. De asemena veți descoperi și care este adevăratul rol al Mirandei în toată această nebunie și dacă Kimball este un detectiv cu adevărat bun.

Personal, mi-a plăcut felul în care Peter Swanson a construit acest roman, felul în care s-a jucat cu acțiunea, păstrând un mister până la final. Încă un plus aș adăuga modului în care a dat viață personajelor, construindu-le atât de real încât ai impresia că ele chiar există pe undeva în lumea asta. Trăirile, emoțiile și grijile acestora sunt reale, intense și amețitoare.

„M-am uitat lung la ea și am realizat că era mult mai frumoasă decât mi se păruse inițial. Avea o frumusețe eterică, atemporală, ca și cum ar fi fost un personaj dintr-o pictură renascentistă.”

Nu pot încheia fără să vă mărturisesc că Lily este unul dintre cele mai complexe și reale personaje cu care m-am întâlnit în ultima perioadă și sunt convinsă că o să vă fascineze totul la ea începând cu frumusețea orbitoare și terminâd cu mintea ei malefică, bolnavă, culminând cu felul în care decide, cu ușurință, cine merită să moară și cine merită să trăiască. Lily este un fel de Dumnezeu în această poveste, un zeu tangibil cu un parcurs la care noi suntem martori.

Cei care merită să moară este un roman care se joacă cu minte cititorului, o clepsidră întoarsă și reîntoarsă de zeci de ori, o lectură capcană plină de suișuri și coborâșuri. Crezi că tu ai descoperit adevărul din prima jumătate a cărții? Nu îți face griji, Peter știe cum să schimbe cărțile și cum să te afunde din nou în ceață.

Dacă recomand Cei care merită să moară? Cu siguranță!

Și totuși, cei care au murit meritau cu adevărat să moară?

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns