Recenzie Camere de hotel – Anda Docea

Recenzie

2
1693
views

Camere de hotel este o scriere din suflet pentru suflet, un amalgam de emoții pe care Anda Docea le leagă strâns, cu un nod frumos și le ține captive între filele cărții sale.

Camere de hotel poartă amprenta Editurii Herg Benet și, deși are doar 161 de pagini, credeți-mă că sunt foarte bine închegate, capabile de a transforma lectura într-una foarte plăcută și relaxantă. Recunosc că după primele file răsfoite m-am “mâniat” puțin pe Anda din cauză că nu a mai adăugat încă 100 de pagini, dar apoi mi-am amintit că esențele tari se țin în sticluțe mici și exact asta a făcut autoarea.

Practic, Anda Docea ne servește pe o tavă frumos ornată pasaje din drumurile pe care tălpile ei le-au făcut, vârtejuri în care inima ei a fost prinsă și neliniști care se cuibăresc în suflet. Această carte este o invitație la viață, la trecut, la acceptare și la frumos.

“Viaţa ne ordonează relaţiile aidoma unor camere de hotel, fiecare dintre ele însemnând un alt loc din suflet. Intrăm în el cu o geantă de mărime medie, conţinând nimic mai mult decât ce e nevoie, cu freamăt de nou şi chef de viaţă, ca şi când suntem primii oaspeţi şi nimeni n-a mai dormit acolo vreodată. Ca şi când ni s-a predat, la cheie, un palat pe care îl putem decora după propriul gust. Şi începem să o facem. Ne zugrăvim amintirile, ne transformăm visele în ornamente perfect asortate, împrăştiem în aer parfum de altă poveste, alt om, alt loc. Şi rămânem, rămânem o vreme.”

Fiecare poveste prezentă în Camere de hotel este chiar o cameră de hotel, un loc în care ai fost, o situație prin care ai trecut sau un eveniment la care te-ai întoarce. Când am parcurs cartea Andei, am simțit că, cu fiecare poveste începută deschid o nouă ușă spre necunoscut ajungând să trăiesc prin cuvinte propria-mi viață sau pe a altcuiva, îmbrăcând o altă haină.

Am poposit puțin atât la Ora decesului: Chiar acum, unele frazele citindu-le de mai multe ori, cât și la Cât să nu mori de sete, scurtă povestioară care mi-a captat toată atenția. Apoi, m-am plimbat leneșă prin Tărâmul cuvintelor nerostite, nedorindu-mi să îl mai părăsesc.

“Amprenta mea olfactivă îşi alesese un loc ferit pe toată retina sufletului tău, iar cuvintele mele, glazuroase şi explicite, fuseseră deja şoptite doar pentru tine.”

În concluzie, Camere de hotel te sfâșie pe alocuri, îți fură respirația uneori și învie pași ai trecutului făcându-te să analizezi din nou tot firul poveștii tale. Anda Docea pictează în culori cuvintele și povestește frumos, adevărat și convingător.

Vă recomand cu drag această lectură care poate fi savurată în orice moment al zilei. Mai mult de atât, este una dintre acele cărți pe care le poți reciti fără să te saturi.

Pasaje preferate din Camere de hotel

„Construim uneori planuri peste planuri, ca niște cuburi de joc colorate, iar o forță superioară nouă așează peste ele altele mult prea mari, descentrate, care ne schimbă direcția sau ne fac să ne prăbușim.”

„În noaptea cu pricina, ne-au încăput toate visele.”

„Se spune că mintea umană are o capacitate grozavă de autoprotecție. Că, de multe ori, blochează un eveniment neplăcut, ceva ce a adus durere, dezechilibru, deprimare.”

 

Lectură Plăcută!

"Scrisul facilitează cristalizarea gândului, iar gândul constituie motivaţia acţiunii." - Colin Turner
DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

Lasă un răspuns