Recenzie Bad Romance – Heather Demetrios

Bad Romance

Bad Romance este primul meu contact cu Heather Demetrios, o autoare care scrie frumos, profund, fără temă că cineva o va judeca pe ea sau adolescența sa.

Bad Romance m-a captivat încă de la primele pagini și am decis să rămân în poveste deoarece eram cum nu se poate mai curioasă de finalul relației dintre personajele principale. Am savurat fiecare pagină și fără să vreau m-am apropiat atât de mult de personaje încât le-am simțit emoțiile, stările și tot ceea ce îi sufocă. M-am simțit sufocată și agasată, am simțit nevoia să scutur câteva personaje și să le plesnesc pe altele. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că am apreciat încărcătura acestui roman și felul în care este construit însă, când am ajuns la final, nota autoarei m-a uimit și m-a făcut să-i apreciez și mai mult scrierea.

În romanul său, Heather Demetrios ne spune povestea unei relații toxice, punând accentul pe dezintegrarea umană provocată de greutăți, neînțelegeri și abuzuri. Personajul prinicpal este tânăra Grace care locuiește împreună cu mama sa, frățiorul vitreg și tatăl vitreg pe care îl numește Matahală (credeți-mă că își merită porecla). Grace este o elevă model, are note mari și este implicată în activitățile școlare, regizând piese de teatru, pasiune pe care își dorește să o urmeze în viitor. Cu toate acestea, acasă este abuzată și trăiește cu frică din pricina Matahalei care dictează totul inclusiv pe mama sa.  Grace trebuie să-i pregătească masa, să tundă iarba, să spele vasele, într-un cuvânt, să se asigure că în locuință domnește o curățenie sfântă. Toate acestea sunt poruncile mamei și a Matahalei care nu țin cont că puștoaica are școală, job, teme și examene. După căsătoria cu Matahala, mama lui Grace nu mai este persoana din trecut. Grace nu comunică cu părinții, nimeni nu îi oferă sfaturi, vorbe bune, îmbrățișări, și nimănui nu îi pasă cum i-a decurs ziua la școală ori cât de mult muncește aceasta. Ba mai mult, până la finalul cărții Grace primește pedepse absurde, ratează examene importante (din pricina nepăsării), înghite lacrimi, adoarme plângând și ajunge să plătească chirie în propria casă ca mai târziu, să fie și dată afară așa, din senin.

Verifică cel mai bun preț la Libris!

Razele de soare pentru Grace sunt Gavin, băiatul ăla mișto pe care toate fetele îl vor dar care, ajunge să fie iubitul lui Grace. Ei bine, noi, cititorii, ne dăm seama încă de la început că Gavin este ușor instabil în momentul în care amenință cu sinuciderea însă Grace privește lucrurile altfel. Starul rock, cântărețul după care leșină publicul, este extrem de atent cu Grace, îi înțelege situația de acasă, o sprijină și o ajută să treacă peste toate rahaturile pe care le îndură. Gavin îi scrie cântece, o îmbrățișează, o iubește așa cum nimeni nu a mai iubit-o. Părinții lui o adoră și deja o consideră parte din familie, vizualizând chiar și nunta celor doi.

„Ești ca un labirint. Nu știu cum să ies din tine, nu pot vedea unde sunt. E ca alergatul pe întuneric atunci când sunt cu tine. Mă simt prinsă într-o capcană. Oriunde întorc privirea, e o fundătură. Mă tot întorc în punctul din care am plecat.”

Chiar dacă totul pare frumos, avem parte de un bad romance. Gavin devine poseiv, de nesuportat, sufocant și chiar agresiv. Când Grace observă cât de toxic este totul, decide să pună capăt relației însă Gavin amenință din nou că se sinucide. Lumea lui Grace se prăbușește. Acasa lucrurile merg prost. Relația merge prost. Singurele care o mai alină sunt cele două prietene pe care le apreciază mult și pe care reușește să le păstreze chiar dacă iubitul ei nu le suportă. Pentru Grace, Gavin devine Matahala din viața ei. Oare își dă seama prea târziu? Oare lucrurile se pot îndrepta fără ca viața cuiva să fie pusă în pericol? Acestea au fost întrebarile mele până la finalul lecturii și probabil vor fi și întrebările voastre.

„Am un milion de motive pentru care nu pot. Nu am niciunul. Nu contează. Sentimentul de neputință e mai tare decât orice altceva, ca un vrăjitor care a pus stăpânire pe mine.”

Bad Romance este ca o scrisoare mai lungă, o scrisoare de trezire pentru destinatar iar monologul interior este elementul picant, drama pentru care îți dorești să ajungi la finalul poveștii. De multe ori am simțit nevoia să iau locul lui Grace, să izbucnesc, să-i reproșez lucruri mamei, să-i întorc vorba Matahalei și să plec. Am simțit că trebuie să-i dau curaj personajului însă, când ajungeam la momentul confesiunii, când observam câtă înțelegere este în personaj și câte poate îndura, mă simțeam vinovată pentru impulsurile mele.

Concluzia mea? Bad Romance este genul de lectură din care ai ce învăța, genul de lectură perfectă pentru adolescenți și nu numai.

Lectură Plăcută!

4 COMENTARII

Lasă un răspuns