Aristotel și Dante descoperă secretele Universului – B.A.Saenz

Aristotel și Dante descoperă secretele Universului este o lectură caldă, emoționantă și scrisă atât de frumos încât, cu greu te desparți de personaje când ajungi la ultima filă.

Pentru mine, Aristotel și Dante descoperă secretele Universului este acel gen de lectură pe care aș recomanda-o oricui, indiferent de vârstă. Este acel gen de lectură din care nu mă pot opri căci curiozitatea crește cu fiecare filă parcursă.

Benjamin Alire Saenz a plasat acțiunea în anul 1987 și a pictat 384 de pagini cu magie, stele, galaxi și, cel mai important, prietenie. Acțiunea romanului se învârte în jurul lui Dante și al lui Aristotel, punctând cu delicatețe o prietenie între două persoane cu temperamente și pasiuni opuse.

Prima dată facem cunoștință cu Aristotel care își urăște numele și preferă să i se spună Ari, un băiat dur care cu greu își face prieteni (asta până să îl întâlnească pe Dante) și care își dorește să descifreze misterele familiei sale. Ari are două surori gemene și un frate mai mare care este la închisoare și de care își amintește prea puțin. Tânărul nostru nu înțelege de ce în casă nu se discută despre Bernardo și nici nu cunoaște delictul pe care l-a comis. Un alt mister pe care trebuie să îl descifreze este absența tatălui său, prezența glaciară, tăcerea și distanța pe care o păstrează. Tatăl lui Ari își duce propriul război (pe care îl aflăm mai târziu), este zgârcit la cuvinte și la gesturi pe când mama sa, se așează undeva la un pol opus căci este foarte energică și iubitoare, numită uneori fascistă, dar plină de umor. Replicile dintre Ari și mama sa sunt un deliciu, împrăștiând când un aer comic, când unul apăsător.

„Aşa că eu eram fiul unui bărbat în interiorul căruia trăia Vietnamul. Da, aveam tot felul de motive tragice să mă autocompătimesc. Şi faptul că aveam 15 ani nu mă ajuta cu nimic.”

Nu după mult timp, intră în scenă și Dante Quintana, un tânăr sensibil (comparativ cu Aristotel), visător, care citește poezie și desenează. Dante este singur la părinți și are o relație foarte bună cu aceștia, mai ales cu tatăl său. Ari privește uneori cu tristețe toate gesturile părintești, precum și săruturile oferite de domnul Quintana și astfel, își formează o idee despre cum ar trebui să se poarte un tată. Și tânjește. Și își dorește.

„M-am întrebat unde învăţase să deseneze. Dintr-o dată am devenit invidios pe Dante. Putea să înoate, putea să deseneze, putea să discute cu oamenii. Citea poezie şi se plăcea pe sine însuşi.

Legătura dintre cei doi tineri care doresc să descopere secretele Universului este foarte puternică, se creează natural și se dezvoltă frumos, prea frumos ca să se rezume la o simplă prietenie. Autorul provoacă cititorii să renunțe la prejudecăti, la stereotipuri, să înțeleagă și să accepte pe toți semenii care nu ne seamănă. Autorul ne provoacă la „acordat de șanse”, de înțelegere. Benjamin A.S. ne expune oarecum viața mexicanilor precum și problema părinților afectați psihic de război.

Aristotel și Dante descoperă secretele Universului este mult mai mult decât aș putea eu puncta în câteva rânduri căci ascunde mistere și enigme din care avem ce învăța, mistere pe care le vom descoperi pe parcursul lecturii și care, ne vor propune un mic exercițiu de reflectare asupra vieții, a ceea ce suntem, a ceea ce ne dorim cu adevărat.

„– Într-o zi o să descopăr toate secretele universului.

Asta m-a făcut să zâmbesc.

– Ce o să faci cu toate secretele alea, Dante?

– O să ştiu eu ce să fac cu ele, a spus el. Poate că schimb lumea.

L-am crezut.

Dante Quintana era singura fiinţă umană pe care o cunoscusem vreodată care putea să spună aşa ceva.”

Ca să aveți și voi parte de o lectură la fel de delicioasă (precum am simțit-o eu) o să mă opresc aici cu recenzia însă, nu o să mă opresc din a vă recomanda Aristotel și Dante descoperă secretele Universului deoarece este un roman care merită citit 100%.

Pieteni, familie, sinceritate, susținere, deșert, ploi și curaj. Da. Asta descoperim aici. Iar la final, o să vreți să vă descifrați propriile mistere. V-am tentat destul?

„În tot acest timp, încercasem să-mi dau seama de secretele universului, secretele timpului meu, ale inimii mele. Toate răspunsurile fuseseră mereu atât de aproape, dar eu luptasem mereu împotriva lor, fără ca măcar s-o ştiu.”

Lectură Plăcută!

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns