Pictorița din Shanghai este un roman construit pe baza schimbărilor politice din China (1913-1957), și ne aduce în prim plan viața pictoriței (Xiuquing) Pan Yuliang, un personaj real, cu un rol influent în mișcarea artistică post impresionistă.
Autoarea, Jennifer Cody Epstein are licență în studiile asiatice, a trăit cinci ani în Japonia, la Tokyo și Kyoto, apoi în Hong Kong și Bangkok iar pentru primul său roman, Pictorița din Shanghai, și-a dedicat zece ani din viață. Pentru acest fapt și nu numai, acestă lectură merită parcursă deoarece este rezultatul unei munci îndelungate. Pictorița din Shanghai s-a bucurat de cronici elogioase din partea presei americane și a devenit bestseller internațional.
Aici vorbim despre secolul XX, un secol al emancipării, depre o continuă transformare, o dezvoltare și o depășire a barierelor în fața noilor idei și a noului demers. În această pânză este creionată și Pan Yuliang, o artistă postimpresionistă și prima femeie de origine chineză care a pictat în stil vestic.
Călătorind printre pagini, avem parte de scene autentice, peisaje remarcabile și tradiții. Romanul punctează viața artistei de la nașterea sa (1895, sub numele de Xiuquing), trece și prin perioada în care a rămas orfană și în grija unui unchi zăpăcit dependent de opium care o vinde unui bordel pe când fata avea doar 14 ani și se oprește asupra unei perioade de glorie care a fost dobândită prin sacrificii.
P.S :Găsești Pictorița din Shanghai la Libris, la un preț super accesibil!
La Salonul Eternei Splendori, cea mai căutată fată devine noua “floare”, numita Yuliang care, în fiecare zi este tot mai îngrozită de acest destin deoarece această lume a bordelurilor era mizeră și plină de vulgaritate. Soarele de pe strada lui Yuliang apare când îl cunoaște pe Pan Zanhua, un inspector vamal care se îndrăgostește de ea și care o „salvează” (prin răscumpărare), oferindu-i șansa la o educație. Astfel, tânara artistă învață alături de protejatul ei să scrie și să citească.
“Nu simte pentru el această dependență viscerală despre care vorbește bărbatul.(…) își dă totuși seama că el are dreptate – acest fel de iubire seamană puțin cu nevoia de aer. Nu ești conștient de asta decât atunci când rămâi fără oxigen. Și, brusc, îți dai seama că ești pe punctul de a te sufoca. ”
Alături de Pan Zanhua, Yuliang își descoperă vocația pentru pictură, devine o studentă apreciată a Academiei de artă din Shanghai și reușește să câștige o bursă în Franța la Școlii de arte frumoase din Paris, mai apoi mergând la Roma.
Chiar dacă pare că viața artistei se duce spre bine, spre realizare, acest drum nu este deloc ușor deoarece trecutul încă o urmărește iar drumul lung spre succes este presărat cu foarte multe sacrificii, prejudecăți, temeri și dezamăgiri. Yuliang scapă de tumult abia când devine soția lui Zanhua și se predă în totalitate picturii, reușind să-și contureze un viitor, visul cel mai dorit, și toate acestea într-o perioadă în care China se balansa între viitorul ca republică democrată și comunism.
Personal, mi-a plăcut Pictorița din Shanghai și evident, doresc să v-o recomand și vouă căci nu este doar un roman biografic ci și o lecție de viață, un urcând al curajului și al ambiției. Pictorița din Shanghai împletește istoria pe înțelesul tuturor și ajută la îmbogățirea culturii generale.
Dacă alegi să citești Pictorița din Shanghai nu pierzi nimic, ci din contră.
Lectură Plăcută!