Recenzie Orbi – Petronela Rotar

Orbi de Petronela Rotar este romanul care înfățișează adevărul, situații distrugătoare și drumuri pe care la abandonezi cu greu.

Am ales să citesc Orbi datorită titlului sugestiv și al coperții care transmite o durere devastatoare (cel puțin asta am văzut în micuța carte). Intuiția nu m-a înșelat căci dincolo de titlu, răsfoind paginile, am descoperit acea durere, neliniște și frică. Și, chiar dacă cartea e micuță (în pagini) surprinde și adună în ea toți demonii cu care, mai devreme sau mai târziu ne putem lupta.

Petronela Rotar, prin stilul său minunat, mi-a amintit de Pierdut în Purgatoriu, încă o lectură cu aceeași tentă psihologică. Și despre Orbi pot spune că este o carte care merită recitită oricând simți nevoia unui imbold sau a unui sfat.

Din fericire, nu am trecut prin situația personajului principal însă, modul prin care Petronela a împrăștiat emoțiile m-a făcut să mă conectez cu Alexa, să-i simt zbuciumul și teama. Am apreciat faptul că această carte nu este despre clasica poveste de dragoste în care dăinuie lumina iar iubirea este sentimentul suprem care învinge orice. De ce? Pentru că realitatea este mult mai dură decât basmele și puțini sunt norocoșii care știu să aleagă sau care, pur și simplu sunt binecuvântați doar cu sentimente pure, fără să cunoască și părți amare. Autoarea mută acest sentiment în cealaltă extremă, îi dezvăluie părțile mai puțin frumoase, pe cele posesive, bolnave și chiar distrugătoare.

Alexa este jurnalist, o femeie frumoasă, foarte cunoscută iar în ochii celorlalți, puternică. Vulnerabilă devine după o relație toxică cu Andrei, un bărbat însurat. Oarbă sau îndrăgostită, Alexa a ales greșit și a durat ceva timp până să își dea seama de acest lucru.

„Alexa nu fusese bătută în copilărie, dar fusese abuzată psihic. O văzuse pe mama ei plângând mult prea des și, inconștient, se agăța de bărbații nepotriviți, căuta cumva să „recreeze” atmosfera de acasă.”

Bandana de pe ochi nu a dat-o jos definitiv căci întâlnește un alt EL iar istoria se repetă oarecum în alte circumstanțe. Pe el în întâlnește când evadează și îl găsește perfect în ciuda defectelor. El are în spate o listă lungă pentru care nu ar merita atenție (un copil de care trebuie sa aibe grijă, se află la finalul unei căsătorii dar încă se bucură de vacanțe pe banii soției și mai este și șomer), însă Alexa nu pare deranjată ci din contră, îi găsește scuze și pentru cele mai relevante probe contrarii. Pe tipul fermecător, Călin, l-am văzut ca pe o iluzie, ca pe o nouă păpușă apărută doar pentru a o necăji pe Alexa, ca pe omul care tot ce știe este să ofere bucățele mici de iubire deoarece spiritul său este mult prea libertin pentr a-i cere seriozitate.

Aici intervine terapeutul Bogdana, un personaj important care o ajută pe Alexa să se redescopere, să se regăsească și să își dea seama că cel cu care și-a împărțit timpul era o copie a omului pe care Alexa îl urăște foarte mult, și anume, tatăl ei.

Călin devine posesiv, dominator, în mare parte furios, un distrugător al tuturor lucrurilor care puteau evolua frumos. Alexa se lovește din nou de dezamăgire și incertitudine astfel că, ședințele de terapie îi sunt atât de necesare.

„Șarmul imediat al scrisului Petronelei Rotar vine din faptul că ea tratează literatura ca pe o problemă personală. Una directă, intensă și presantă, care nu suferă amânare. Ea vine în literatură așa cum vii la confesor, la psiholog: aducând cu tine complicațiile cele mai intime și mai chinuitoare ale vieții tale personale.” – Radu Vancu

Poveste este una simplă dar atât de detaliată încăt i se atribuie o gravă încărcătură emoțională. Autoare insistă în fragmente, în descrieri și dincolo de ele. Insistă la cititori și transmite mai mult decât putem accepta. Orbi te sufocă și te provoacă, te învață să nu judeci și îți oferă răspunsuri.

Lista cărților scrise de Petronela Rotar o găsiți AICI.

Orbi este despre situații limită, relații toxice până la refuz, despre depresie cu tot întunericul ei dar și despre acceptare și reușită.

Dacă a trecut ceva vreme de la ultima lectură zguduitoare, vă recomand să parcurgeți Orbi, să vă lăsați purtați și salvați de romanul care oferă o imagine dură a realității căci, la un moment dat, cu toții devenim orbi.

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns