Revista Salve este un brand veritabil al Colegiului Tehnic Independența Sibiu, o revistă care, de-a lungul timpului a fost premiată la concursuri naționale și internaționale de profil.
Revista Salve abordează tematici specifice profilului Colegiului, precum și abordări educaţionale destinate elevilor, părinţilor dar și cadrelor didactice. Tot în această revistă sunt prezentarea proiectele derulate iar tinerii talentați sunt încurajați prin publicarea creaţiilor sau promovarea lor. Subiectele abordate vizează şi dimensiunea interculturală, respectiv tradiţiile locale şi racordarea la semnificaţiile agendei internaţionale anuale.
Zilele trecute mi s-a lansat invitația de a participa la lansarea Revistei Salve cu Nr.56-57, o invitație pe care am onorat-o cu mult dor și drag. Știu că v-am mai povestit în repetate rânduri cât de dragi îmi sunt oamenii care clădesc Colegiul și care, prin spiritul lor de echipă reușesc să facă lucruri minunate și să ancoreze și mai bine această instituție însă, nu pot trece mai departe fără să le amintesc asta din nou și fără să le mulțumesc pentru ceea ce sunt ei și, implicit, pentru ceea ce am devenit eu.
A găsit în scris calea cea mai potrivită pentru a fi ea însăși…
…își îmbracă ideile în haine de cuvânt și le lasă vii…
Evenimentul a fost foarte bine pus la punct ca de fiecare dată, începând cu o frumoasă prezentare detaliată a Revistei Salve, oferită de Prof.Ramona Petrișor și terminându-se cu elevii „talentoși” care și-au prezentat creațiile și pasiunile cum au știut ei mai bine. Elevii talentați nu doar că au cântat frumos, ci ne-au încântat și cu un număr de karate, precum și de taekwondo. Spre sfârșit ni s-a permis să „patrulăm” printre ideile creative și frumoase ale elevilor care știu să transmită atât de multe prin arta desenului și a fotografiei.
Bucuria de a participa la acest eveniment mi s-a împletit cu emoțiile transmise de dascăli și cu onoarea de a fi prezentă în Revista Salve la secțiunea Invitați alături de Liviu Beju (fost absolvent și jurnalist în prezent la Digi24) și de Cătălina Elena Potârniche (mentor motivațional). Ca și invitat am avut parte de un amalgam de sentimente, de un vulcan interior care era pregătit să erupă, în sensul bun. Mereu am fost de părere că, cuvintele alese cu sufletul și așezate cu delicatețe, pot trezi cele mai pure emoții. Acest lucru mi-a fost confirmat prin prisma sensibilității cu care Prof.Ramona m-a conturat pe mine întreagă „…pe palier literar, reușește să trezească emoție autentică, să transforme cuvintele în veritabile bijuterii și să promoveze acele întâlniri livrești demne de a fi ținute minte.”
Prezentă am fost și la secțiunea Creație Literară unde, gândurile din Eternitate cu tine, din suflet pentru suflet și-au găsit un loc al lor împreună cu poezia Poem despre buzele tale. Iar eu, pentru tot frumosul pe care l-am primit, transmit întregii echipe sincere mulțumiri și milioane de îmbrățișări calde.
Revista Salve Nr.56-57 – cuprins, căldură și bogăție
Revista Salve își deschide paginile începând cu un motto tare frumos care aparține lui Lucius Annaeus Seneca și care sună cam așa: „Dacă dorești să ajungi undeva trebuie să știi întâi cu exactitate de unde ai plecat.” Cuvântul Înainte aparține Directorului Mirela Hanea care, an de an a luat parte la schimbări memorabile, reușind să modeleze frumos generație după generație.
Povestea merge mai departe cu secținea Educație în care găsim articole utile despre interdisciplinaritate în educația modernă, conformism-nonconformism, idei pentru un stil de viață sănătos precum și scurte eseuri despre școala corigentă la…școală, școala în care toți copiii erau fericiți și, preferatul meu, liceanul de ieri – profesionistul de azi – inovatorul de mâine.
La Dezvoltare personală tronează un veritabil articol intitulat Fă-ți propria ta potecă spre Dumnezeu, care aparține lui Cosmin Chelcea, precum și o scurtă prezentare a cărții Atlasul frumuseții. Femeile lumii în 500 de portrete de Mihaela Noroc, carte pe care o puteți achiziționa de AICI.
Dacă mai răsfoim puțin ajungem și la secțiunea Proiecte unde este prezentată Independența la feminin cu tema În oglinda timpului, o activitate care își propune să promoveze frumosul artistic, dezvoltarea simțului estetic și cultivarea valorilor și a atitudinii pozitive. Următorul proiect este despre Voluntar la Mocănița, în cadrul căruia mocănițarii și-au format o echipă puternică și au ca scop reabilitarea acesteia. Întreaga echipă dinamică și pusă pe fapte mari dorește să reamintească comunității rolul pe care l-a avut și îl are Mocănița în dezvoltarea zonei. Proiectele nu se opresc aici ci continuă cu EcOprovocarea, anul 7 din Viața la Pozitiv, Campionii Sportului, Bazarul de azi – afacerea de mâine, precum și cu premianții și voluntarii Cercului de Geografie.
Bunătățile din Revista Salve continuă cu rânduri frumoase scrise de Prof.Crina Mordășan despre Miracolul Eminescian. Ideile de călătorie vin de la Prof.Otilia Sofron care ne propune o vizită la Târgul Jiu unde putem vizita și admira Coloana Infinitului a lui Brâncuși, Poarta sărutului sau Masa tăcerii.
Tot în Revista Salve găsim și un articol minunat despre Sakura – cireșul japonez și despre cei 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, articol coordonat de Prof.Livia-Maria Crețulescu. Desigur, nu lipsește nici rubrica de Știați că…?, Ați aflat că…? sau de Citate celebre ale unor matematicieni celebrii.
Toate rubricile din Revista Salve sunt bine gândite și atent structurate, articolele și eseurile sunt calitative și foarte utile pentru cultura generală iar proiectele și creațiile de orice fel sunt bucăți desprinse din suflete minunate care știu cum să îmbrățișeze conceptul de artă.
Aștept cu nerăbdare următoarea lansare dar și să cunosc mici creatori care pot schimba lumea. Cu aceași nerăbdare aștept să vă reîntâlnesc pe voi, dascăli și oameni calzi care, împreună, reușiți imposibilul!
P.S: În imaginile de mai jos puteți vedea lansarea prin ochii mei.
Felicitări și mult succes in continuare!
P.S. Îmi place foarte mult blogul.
Iti multumesc mult :*
Ar fi de dorit ca toate scolile, colegiile, liceele, etc, sa aiba revista proprie prin care sa -si promoveze proiectele, elevii si dascalii.
Pare o revista interesanta. Ar fi interesant ca fiecaree scoala sa aiba un proiect de acest gen care sa le dezvolte creativitatea