Tessa Nadir este o tânără autoare îndrăgostită de literatura polițistă și nu numai.
Primul meu contact cu Tessa Nadir a fost prin intermediul romanului Sânge și flori de portocal, un roman captivant care oferă mistere la fiecare filă întoarsă. Prima impresie? L-am savurat cu atenție, m-a atras din primele pagini, am elucidat enigme, am simțit emoții. Mi-a plăcut!
Autoarea are un stil aparte de a manevra idei și fapte, de a ne induce într-o stare de curiozitate maximă și de a ne ține în suspans. În scrierile sale regăsim elemente asemanatoare cu cele din thrillere, intensitate și o doza de horror.
Dacă căutați astfel de lecturi vă recomand cu drag atât Sânge și flori de portocal, cât și Lacrimi de Ceacâr, două romane fantastice care ne încântă cu o proză bine închegată.
Nu pot încheia fără să-i mulțumesc Tessei pentru interviul acordat, pentru prietenie și pentru frumoasa colaborare care, cu siguranță nu se oprește aici.
-
Sunt convinsă că multă lume te cunoște deja și totuși, începem cu clasicul: Cine este autoarea Tessa Nadir?
Bună ziua Alina, îţi mulţumesc pentru prietenie şi amabilitate. Tessa Nadir este o trecătoare pe aleea vastă a Literaturii. Sper să nu se ofenseze că pe bătrâna ei spinare mai desenez şi eu cu creta câte o literă care se transformă în roman. Promit să păşesc delicat şi să nu las deranj în urma mea.
-
Cine sau ce anume te-a determinat să intrii în lumea minunată a scrisului?
Întotdeauna am fost pasionată de literatura poliţistă şi de groază. Mult timp am trăit şi visat alături de personajele Agathei Christie, Edgar Wallace, Georges Simenon, John Saul, H.P. Lovecraft, Poe şi alţi minunaţi autori. Până într-o zi când am decis să îmi creez o lume proprie în care să îmbin tot ce mi-a plăcut la aceste două genuri atât de captivante.
-
Care este romanul tău preferat din toate timpurile și de ce?
Este o întrebare foarte grea… Mie îmi plac mult personajele negative. Mă gândesc la un antierou foarte puternic şi diabolic. Annie Wilkes din Misery a lui Stephen King, mână în mână cu celebrul doctor Hannibal ar face un cuplu pe gustul meu.
-
Am aflat că te atrage civilizația Japoneză. Ce anume ai găsit interesant la modul lor de viață?
Totul este fascinant la ei. Începând de la filosofia lor de viaţă, disciplina cu care trăiesc, cultura lor fascinantă, tradiţiile, samuraii şi arta războiului, graţioasele gheişe, ceremonia ceaiului, florile de cireş, kimonourile superbe precum şi oraşele lor impresionante. Apreciez atât arta lor culinară cât şi modestia şi puterea de muncă de care dau dovadă.
-
Sânge și flori de portocal este romanul tău de debut și încă unul foarte bun. Cum te-ai decis asupra titlului și asupra coperții?
Titlul cărţii reprezintă un lait-motiv, florile de portocal însoţind personajul principal masculin pe tot parcursul cărţii fiind aproape ca o carte de vizită a acestuia. Coperta înfăţişează eroina romanului, mai exact felul în care este văzută ea de criminalul în serie, printr-un cârlig de măcelar.
-
Nu pot să nu observ că scrierile tale sunt foarte complexe și bine definite. De unde aduni atâta inspirație?
Cred că mi se datorează pasiunii pentru citit şi pentru anumite ramuri ale medicinei despre care mă documentez constant. Mă pasionează psihiatria, medicina legală şi comportamentele umane. De asemenea mi s-a spus că am şi o imaginaţie bogată şi asta mă ajută foarte mult.
-
Personajele tale au propria personalitate și o descriere pusă la punct. Le conturezi de la începutul romanului sau ele ajung să capete formă pe parcurs?
De foarte multe ori mă bazez pe intuiţie şi inspraţia de moment. Rareori creionez de la început acţiunea şi descrierea personajelor. Îmi place să împrumut trăsături şi comportamente de la oamenii din jurul meu. Ador să exagerez cu anumite defecte umane pentru că dau adesea o notă amuzantă cărţii.
-
Cele două romane care poartă semnătura Tessa Nadir sunt tipărite la edituri diferite. Cum alegi editura perfectă pentru scrierile tale?
Mă consider norocoasă că am publicat la aceste edituri şi ţin să le mulţumesc pe această cale. Am avut de pildă oportunitatea să o cunosc pe doamna Silvia Colfescu un om deosebit, o profesionistă şi iubitoare de literatură cum rar putem întâlni în ziua de azi. Factorul uman reprezintă un punct important în alegerea mea ca autoare.
-
Te-ai gândit vreo clipă că romanele tale vor prinde atât de bine la public?
Nu, niciodată nu mi-am imaginat, mai ales la debut, că oamenii mă vor primi cu atâta dragoste. La fiecare lansare am fost înconjurată de persoane dragi care au citit cu plăcere romanele mele, conferindu-mi încredere şi dorinţa de a scrie mai departe.
-
Cum descrii această experiență unică de a publica, de a-ți ține creația în propriile mâini și de a fi citită?
Este un sentiment minunat acela de a-ţi trece mâna peste coperta propriei cărţi. Aceeaşi mână cu care luni de zile, cu multă speranţă aşterni acele litere nădăjduind că povestea conturată va avea succes. Este un pas lung de la manuscris până când produsul final ajunge la cititor iar faptul că acesta alege să te descopere pe tine este cel mai onorant lucru pentru un scriitor. Nimic nu oferă mai multă satisfacţie decât să ştii că romanul tău este citit şi apreciat.
-
După Lacrimi de Ceacâr ce alte proiecte așteaptă cuminți în agenda ta?
În continuare lucrez la un roman poliţist precum şi la o poveste de groază.
-
Un gând pentru cititori si nu numai.
Vă îmbrăţişez cu drag, aştept să ne cunoaştem la lansări sau la târguri de carte şi apreciez feedback-ul vostru legat de scrierile mele. În continuare sper să nu vă dezamăgesc şi vă mulţumesc pentru mesajele frumoase, încrederea şi timpul pe care mi l-aţi acordat.
Mulțumesc pentru răspunsurile pline de sinceritate! Îți transmit toate gândurile mele bune!