Interviu Mădălina Alexandru

 

INTERVIU mădălina alexandru alinas.ro

Mădălina Alexandru este tânăra care a cucerit sute de cititori din mediul online, urmând să îi cucerească și pe cei care preferă cititul clasic, pe suport de hârtie.

Nu am avut ocazia să o cunosc pe Mădălina încă de când scria pe Wattpad însă, am avut ocazia să iau parte la povestea ei, să-i cunosc personajele dar și scrisul frumos. Mădălina Alexandru a presărat stropul ei de originalitate lecturii, a făcut o frumoasă magie cu muzica și, prin tonuri înalte, a pictat iubirea.

Dincolo de cuvintele pe care le așterne pe hârtie, Mădălina este o fire caldă, prietenoasă și deschisă la provocări. Eu nu pot decât să-i mulțumesc pentru modul frumos și complex în care a răspuns la întrebările mele.

Recenzia volumului I, Nostalgia pianului fără clape de Mădălina Alexandru, o puteți citi aici.

 

  1. Cum se descrie Mădălina Alexandru?

madalina alexandru

Începem în forță deci. Întotdeauna mi s-a părut dificil să îmi realizez o caracterizare, dar cel mai important lucru de spus despre mine este că sunt condusă de pasiune. Fie că vorbim de adevărata mea vocație sau de meseria de farmacist, mă dedic complet. Fac ceea ce iubesc și iubesc ceea ce fac. Sunt un om normal, vesel deseori și melancolic uneori. Sunt perfecționistă și mă torturez cu asta.

 

  1. Dacă îndepărtăm scrisul, ce alte activități te fac fericită?

Îmi place foarte mult să citesc – de aici a și pornit aventura mea cu scrisul -, să ascult muzică, să văd filme, dar mai ales animeuri (le devorez unul după celălalt), să călătoresc și să port conversații cu oameni care mă stimulează. 

3. Care sunt autorii pe care îi citești cu plăcere?

De-a lungul timpului au fost nenumărați autori care mi-au schimbat viziunea asupra lumii și care m-au marcat. Modelul meu de foarte mulți ani este Haruki Murakami, pe care îl respect și admir în aceeași măsură. Îmi plac foarte mult scriitorii nordici de romane polițiste (îmi cer scuze, dar nu rețin niciodată numele lor concret), Stephen King, Amanda Quick, Mihail Drumeș, Cella Serghi, Lisa Darlent, Theo Anghel, Marina Neagu, Georgiana Vâju, Cristinne C.C., Raluca Chiper.  

4. Care este părerea ta despre literatura română contemporană? Crezi că se află într-un stadiu de stagnare sau că aceasta evoluează tot mai frumos?

Mereu am crezut că literatura noastră este promițătoare, încântătoare și cu la fel de multă inspirație încununată de talent ca a celor din afară. Doar ca noi nu avem aceleași șanse de promovare, iar românii noștri nu ne susțin în mod special. Totul începe cu editurile mari ce preferă traducerile de succes în locul riscului asumat cu debutanți. Așa că vina e undeva la mijloc. Noroc cu editurile mai mici care au o misiune ceva mai nobilă decât câștigul imediat.

5. Știu că ai cochetat cu platforma Wattpad. Cum ai descrie experiența ta cu cititorii din mediul online?

Într-un singur cuvânt: minunată! Cititorii mei mi-au dat curajul de a visa departe și energia necesară de a-mi îndeplini visul cel mai arzător! Cred că aș fi publicat mai devreme sau mai târziu, însă nu în aceste circumstanțe, nu atât de bine. Ei m-au susținut, m-au învățat să am încredere în mine, în pianiștii mei și m-au încurajat atunci când a contat cel mai mult. Am legat multe prietenii frumoase prin intermediul acestei platforme care a fost o foarte bună rampă de lansare.

6. Cum s-a desfășurat colaborarea ta cu Editura Quantum Publishers?

Editura Quantum este o mare familie care, nu numai că m-a primit cu brațele deschise, dar mi-a transformat visul în ceva mult mai frumos decât am sperat eu că va fi. Atunci când am luat decizia de a semna contractul cu ei, am avut așteptări mari, ca orice debutant desigur, însă cumva ei au reușit să mi le întreacă. Întregul proces de editare, de la selectarea manuscrisului până la aducerea romanului pe piață, a fost tratat cu atenția și corectitudinea pe care mi-aș dori să o văd peste tot. Theo este o editoare foarte bună, o prietenă extraordinară și un om pe care nu poți să îl uiți prea ușor. Și-a lăsat pentru totdeauna amprenta asupra mea. Marina, Georgiana si Cristina sunt prietene minunate, scriitoare talentate și oameni care m-au făcut să simt că aparțin în această echipă grozavă. Am numai cuvinte de laudă la adresa editurii.

7. Care au fost reacțiile apropiaților când au citit povestea ta minunată?

Majoritatea cunoscuților mei știu de mult timp că scriu. Prietenele mele cele mai bune, Lisa Darlent si Andra Jianu, mi-au fost alături de la bun început și mi-au încurajat constant inclinația spre asta. De fapt, dacă ele două nu ar fi insistat să continui romanul, astăzi el nu ar fi existat. Ar fi rămas ceva incomplet. Familia mea m-a încurajat de asemenea, chiar dacă nu de la început. Cea mai mare surpriză a fost să constant că mama mea e surprinsă de rândurile mele. Este printre singurele persoane care a citit in avans volumul doi.

8. Care au fost stările care te-au încercat atunci când ți-ai ținut propria creație în mână?

Având în vedere faptul că a fost cel mai mare vis al meu de când aveam cincisprezece ani, aș zice că a fost o cantitate enormă de emoții ce încă nu mi-au părăsit complet corpul. Fericire, încântare, senzația că totul este doar o impresie, din nou bucurie, extaz, dar și o cantitate mică de teamă. Nu știam cum va fi primită de cititori sau dacă aceștia se vor regăsi în povestea celor doi pianiști. Puteam doar să sper că voi reuși să ajung în inimile lor.

9. Am citit Nostalgia pianului fără clape și am apreciat originalitatea ideii. De unde ai „cules” inspirația sau ce te-a determinat să introduci frumoasa muzicalitate in povestea ta?

Mă bucur tare mult că ți-a plăcut! Romanul acesta are la bază dragostea mea din copilărie pentru pian. Acest intrument minunat, la care nu am avut ocazia niciodată să cânt, m-a atras de pe la vârsta de doisprezece ani când puteam doar să ascult diferite interpretări. Ethan și Charlotte au fost construiți în jurul pasiunii pentru muzica clasică și au evoluat pe frontul acesta. Toate bătăliile lor importante s-au dat mai întâi pe acest teren. Amândoi sunt manifestări ale trăsăturilor mele, însă duse la extrem. Cei doi au făcut tot ceea ce eu nu am reușit până în prezent. Prin ei, mi-am îndeplinit anumite dorințe și am călătorit într-o lume magică cu tente de realitate.

10. Pentru Nostalgia pianului fără clape ai conturat personaje puternice și pline de personalitate, personaje care captivează. Întrebarea este: Acestea și-au schimbat traiectoria pe parcurs sau au rămas așa cum au fost gândite de la început?

Atât Ethan, cât și Charlotte au păstrat trăsăturile de bază, așa cum au fost gândite pentru ei la început. În schimb, s-au maturizat împreună cu mine. Romanul a luat naștere când aveam șaptesprezece ani, iar pianiștii mei, deși cu vârste mai mari decât a mea, dețineau tente naive și copilăroase. De-a lungul anilor, acest aspect s-a schimbat, iar ei au devenit mai credibili.

11. Cât de departe duci povestea lui Ethan și a lui Charlotte? Te oprești la volumul doi?

Povestea lor este finalizată deja dinainte de a semna contractul cu editura Quantum. Volumul doi este suficient, consider că la finalul cărții am spus tot ceea ce aveam de spus. Finalul este dulce amar, însă nu neapărat deschis. Mi-a fost greu să îi eliberez după ce mi-au fost alături șase ani, însă a trebuit să o fac. În fond, Ethan m-a învățat că a fi prins în trecut nu face decât să te țină pe loc. Dar mi-e așa dor de ei uneori.

12. Ce alte surprize literare ne pregătești în viitorul apropiat?

Am câteva planuri noi, printre care o lucrare paranormală și încă una romantică, însă momentan nu lucrez la niciuna. Aștept să mi se așeze ideile ceva mai bine înainte de a mă arunca într-o nouă aventură. Sunt obișnuită să scriu pe nerăsuflate atunci când inspirația divină mă lovește.

13. Un gând pentru cititori!

Va mulțumesc din tot sufletul pentru că ați citit romanul, pentru că mi-ați împărtășit părerile voastre sincere și pentru că m-ați încurajat! Mi-ați fost alături la fiecare pas, iar acest lucru este neprețuit! Fără voi, întreaga experiență nu ar fi fost deloc la fel! Sper să fiu mereu apropiată de voi și abia aștept să aud fiecare impresie de-a voastră, indiferent de forma ei!

Mulțumesc tare mult, Alina, pentru acest interviu frumos! Mi-a plăcut la nebunie să particip! Te imbrățișez strâns! 

Îți mulțumim pentru gânurile frumoase iar eu, îți doresc să atingi mereu tot frumosul pe care îl visezi!

2 COMENTARII

Lasă un răspuns