Igor Bergler și 3 lecturi de pus în bibliotecă

Igor Bergler

Igor Bergler este unul dintre cei mai cunoscuți autori români ai momentului dar și cel mai bine vândut autor român din ultimii 30 de ani.

Pe lângă „joaca” de-a scrisul, Igor Bergler are un CV interesant, bifând „meseria” de regizor, scenarist și critic de film, doctor în management și profesor de Naratologie. Primul său roman, Biblia pierdută, deține, cu peste 150 000 de exemplare vândute, recordul postrevoluționar de vânzări în România. Drepturile de traducere pentru această carte au fost vândute în peste 30 de țări. Celui de-al doilea roman, Testamentul lui Abraham, i-au trebuit mai puțin de nouă luni pentru a atinge 100 000 de exemplare vândute. Ambele romane au primit votul publicului pentru „Cea mai râvnitaă carte“ a celui mai important eveniment editorial romanesc – Târgul Internațional Gaudeamus –, în anii 2015 și 2017.

„Cel care refuză să citească cărțile lui Igor Bergler pentru că au succes seamănă cu cei care îl resping pe Umberto Eco pentru că și-a vândut romanele în zeci de milioane de exemplare.” – Milo Temesvar

 

Igor Bergler și 3 lecturi de pus în bibliotecă

Biblia Pierdută


biblia pierduta

Biblia Pierdută este o carte eveniment care captivează de la prima propoziție, oferind o experiență literară de neegalat. Despre această carte se mai spune că este o adevărată odisee culturală care îmbină desăvârșit momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse și coduri secrete minuțios construite.

Biblia Pierdută a văzut lumina tiparului în 2015 iar autorul, Igor Bergler, a ales ca personajul principal în povestea sa să fie o carte. Ei bine, aici nu vorbim despre orice carte ci despre una plină de controverse și mister. Ideea este că întreaga lectură se bazează pe mister și suspans, pe intrigi și secrete iar deliciul este subliniat de răsturnările de situație precum și de adevăruri bine ascunse.

Fiecare capitol din Biblia Pierdută ne permite să ne întoarcem în timp, să cunoaștem o istorie reală și să călătorim prin marile orașe ale lumii cu sufletul la gură și înconjurați de suspans.

Dacă decideți să vă rupeți puțin de cotidian și să vă pierdeți în această lectură, o să aveți parte de un fin umor voalat dar și de date reale „venite” tocmai din istoria medievală.

Testamentul lui Abraham


testamentul lui abraham

Testamentul lui Abraham este cartea pe care am achiziționat-o cu foarte mult timp în urmă (am prins o super ofertă la elefant) și pe care am citit-o pe nerăsuflate.

Despre această scriere a lui Igor Bergler ar fi multe de povestit însă, oricât m-aș strădui nu aș putea cuprinde esența cărții în câteva rânduri și, chiar dacă aș putea să o fac, nu v-ar fi de prea mare folos căci această lectură trebuie citită în întregime, rumegată, gândită. Totuși, pot să vă dezvălui că printre file veți găsi o adevărată bombă de informații, suspans cât cuprinde și frânturi dintr-o istorie extraordinară.

Igor Bergler promite și oferă conspirații teribile, mistere adânci și un ritm amețitor. Lectura lui este o experiență absolut unică, o experiență pe care nu o putem ignora datorită complexității și a construcției.

„Parodia și satira, aluzia subversivă și interogația gravă, țesătura epică, de o acuratețe geometrică aproape monstruoasă, imaginarul baroc, frisonul magico-metafizic devin, în mâinile lui Igor Bergler, arme paradoxale: devastatoare și fascinante în același timp. „(Pavel Susara)

6 povești cu draci

6 povesti cu draci

6 povești cu draci este o carte altfel, o lectură surprinzătoare care ne poartă într-o călătorie aețitoare prin istorie, artă și religie.

După primele două cărți, Biblia pierdută și Testamentul lui Abraham, ambele surprinzătoare și unice în literatura noastră actuală, Igor Bergler pare că face o mică pauză de respirație și se relaxează cu șase povestiri scurte. Lectura cuprinde un text de o densitate nebună, inteligent și distractiv în același timp, în care Marquez se întâlnește cu Borges, Kafka cu Goethe și Eco cu Bulgakov. Așadar, 6 povești cu draci este o carte de neratat, un roller coaster în care nu poți urca fără centura de siguranță și unde nimic nu e ceea ce pare.

Totuși, ce sunt dracii lui Igor Bergler? Ei bine, într-un univers plin de mistere, dracii autorului sunt entități ale infernului, pedepse năprasnice pe care omul trebuie să le îndure din pricina simplă că răul este complementul obligatoriu al binelui, sunt forțe ale disoluției, pentru că nu pot suporta măreția creației, sau, pur și simplu, sunt natura noastră mai mult sau mai puțin conștientă.

„Fiecare nouă citire a acestor șase povestiri e încă și mai surprinzătoare decât cea anterioară. În acest sens, este o operă în mișcare – una care trăiește, lucrează și evoluează! O capodoperă!” – Simona Epuran, Cleveland State University

2 COMENTARII

Lasă un răspuns