Gustave Flaubert și 4 Lecturi Nemuritoare

carti de gustave flaubert alinas.ro

Gustave Flaubert este marele romancier și dramaturg francez care ne-a lăsat drept moștenire opere minunate, printre care se numără și Doamna Bovary (Madame Bovary), o operă capitală pentru literatura secolului al XIX-lea.

Flaubert provenea dintr-o familie burgheză pe care, analizând-o cu meticulozitate, a descoperit ca este limitată și îngustă. Drept urmare, s-a rupt de tot ceea ce îl înconjura și, înzestrat fiind cu talent literar, a început să scrie povestiri romantice încă de la vârsta de 16 ani.

În anul 1832 a intra ca extern la liceul din Rouen, un liceu căruia îi păstrează o tristă amintire iar mai târziu reface trăirile de atunci în paginile Memoriilor unui nebun unde spunea că: „Mă mai văd așezat, pe băncile clasei, absorbit în visele mele de viitor (…) în timp ce pedagogul râdea de versurile mele latinești, iar colegii mă priveau batjocoritor”. În anul 1857, imediat după publicarea operei sale Doamna Bovary, romanul a stârnit un mare scandal în urma căruia Gustave Flaubert a fost judecat și achitat cu mare greutate de acuzația de „ultragiu la adresa moralei publice și a religiei”. Marele scriitor a murit în 1880 (accident cerebral) lăsând neterminat un roman satiric, Bouvard si Pecuchet.  Importanța lui Flaubert în literatură constă în faptul că acesta a respins conceptul romantic de artă pentru artă și a creat un nou concept artistic.

„El a înlocuit structura episodică, discontinuă a romanelor timpurii cu o metodă de construcție împrumutată din poezie, cu contrapunct și imagistică în care cititorul trebuie să vibreze la un model elaborat de asociații menite să dezvolte narațiunea romanului.”

Sunt convinsă că mulți dintre voi au citit măcar un roman de-a lui Flaubert. Chiar și așa, sunt pornită să vă tentez cu 4 opere care nu s-au pierdut în timp și care, probabil, vor rămâne nemuritoare.

Așa cum am afirmat încă din primele rânduri, Doamna Bovary este o operă capitală pentru literatura secolului XIX și a fost menționată în volumul 1001 de Cărți de citit într-o viață, volum coordonat de Peter Boxall.

Povestea relatează viața lui Charles și a Emmei Bovary, a unui medic și a unei femei care este în căutarea unei evadări romantice, evadare pe care inițial o „gustă” prin lectură. Emma Bovary este o femeie foarte frumosă, prinsă într-o căsnicie plictisitoare. Aceasta tânjește după toate emoțiile pe care le descoperă în romanele de dragoste și …. își ia un amant.

Flaubert redă povestea adulterului și ne expune un element central al dramei casnice și anume, atmosfera încărcată de meschinarie și de ipocrizia burgheză care domină întregul roman. Naratorul pare că ia în derâdere întreaga întâmplare, că privește de la distanță iar acest fapt, transformă romanul într-unul complex, punctat cu meticulozitate.

„Iubirea, trebuia să vină pe neaşteptate, cu tunete şi fulgere – uragan din cer care se prăbuşeşte peste viaţă, o schimbă total, smulge voinţele precum frunzele şi târăşte cu el în furtună inima.”

P.S: Știați că trăsături ale tatălui lui Flaubert se recunosc în portretul doctorului Larivière din această operă?

2. Memoriile unui nebun. Noiembrie

Acest roman este un jurnal al crizei sentimentale pe care o traversează un adolescent exaltat iar filele sale sunt pline de idei filozofice despre moarte, tinerețe, artă și iubire. Textul, este aproape în întregime autobiografic, gânduri ale primelor decepții amoroase, încercări, precum și gânduri despre drumul către maturizare.

De ce Noiembrie? Pentru că reprezintă descoperirea iubirii dar și a dezamăgirii. Flaubert o cunoaște la Trouville pe Elisa Schelesinger, soția unui afacerist, o femeie frumoasă de care se îndrăgostește. Această femeie plină de mister care îi oferă și o relație mistuitoare, rămâne pentru toată viața marea pasiune a scriitorului. Episodul întâlnirii este povestit amănunțit în Memoriile unui nebun, unde tânăra doamnă se numește Marie; ea va deveni modelul lui Marie în „Educația sentimentală”.

Textele pasionante, răscolitoare, străbatute de angoasa adolescenței și de fervoare, dar și de spiritul autocritic ale celui care se știe predestinat literaturii, ne oferă o imagine captivantă, inedită, a scriiturii unuia dintre cei mai mari prozatori ai secolului al XIX-lea.

„Un nebun! Asta e ceva ce stârnește oroare. Tu ce ești, cititorule? În ce categorie te încadrezi – a proștilor sau a nebunilor? Dacă ți s-ar da să alegi, vanitatea te-ar împinge să o preferi pe ultima.”

Salammbo este un roman istoric plasat în vechea Cartagina, un roman pentru care Flaubert a călătorit în Tunisia ca să strângă materialul de bază. În filele sale este ilustrat realismul vieții franceze iar acțiunea se desfășoară în timpul războaielor Punice, sub conducerea lui Hamilkar Barka. Acest roman exhibează în chip somptuos, cu sclipiri de purpură și aur, faldurii descrierilor sublime, unice în literatura franceză, precum și în cea mondială.

Salammbo, eroina romanului, este o fată frumoasă și inteligentă care își petrece timpul în rugăciune și meditație. Este fiica lui Hamilkar dar crescută și educată de un enuc. Viața ei se schimbă în seara în care îl cunoaște pe Matho, un mercenar puternic și frumos. Prin intermediul celor doi cunoaștem puterea sacrificiului, a riscului, dar și zbuciumul îndoielilor.

Salammbo este parca locul însuși al descrierii, principiul, originea ei, în care intrăm pas cu pas, din ce în ce mai fascinați, în care rămânem prinși ca de o vrajă, din care nu mai vrem să plecăm, suspansul suprem fiind aici însăși mișcarea prin care progresează pânza, textura, textul detaliilor acumulate la nesfârșit, cu o bucurie dar și cu o știință care li se comunică și cititorului.  – Irina Mavrodin

4. Educația Sentimentală

carti de flaubert

Educația Sentimentală este un alt roman adăugat în culegerea 1001 de Cărți de Citit Într-o Viață și punctează atât pasiunea care se formează în jurul unei femei cat și un timp trecut în care destinele erau schimbate din pricina evenimentelor sociale.

Flaubert plasează acțiunea în Franța și ni-l aduce în prim plan pe Frederic Moreau, care își dorește cu ardoare să „dețină” o singură femeie, pe cea innacesibilă. Acesta este prezentat ca omul care și-a irosit viața timp de 30 de ani, ca omul care nu se poate mulțumi cu lucrurile obținute într-un mod ușor sau firesc. Aflat mereu în căutare de noi aventuri, dragostea sau obsesia pentru Madame Arnoux îl determină să atingă anumite limite.

Educația sentimentală e perversă nu ca educație, ci ca literatură. Toate scenele de amor, destule, sunt mentale, iar efectele trupești țin de stilul în care sunt redate. (…) Un roman despre vise, de o subtilitate care pe alocuri taie până la sânge, fără sa poți spune de unde curge…  – Alexandru Matei

Acestă scriere este considerată una dintre cele mai influente opere ale secolului al XIX-lea și a fost apreciată de către scriitori importanţi ai vremii, constituind un punct de plecare şi de inspiraţie pentru un număr mare de scriitori contemporani.

Acestea au fost recomandările mele și, desigur, le aștept cu mare drag și pe ale voastre!

P.S: Dacă ai ajuns până la final și nu te-am plictisit, îți recomand și următorul articol: 3 Cărți memorabile de Charles Bukowski

Sensiblerie – POEM

Ultimul rămas bun, în dragoste, este acela care nu se spune. – Alexandre Dumas Și dacă nu-l spui, îl scrii ori îl cânți. Îl îmbraci

Citește

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns