Welcome, students! Dacă ați ajuns până aici este foarte probabil să simțiți din plin febra examenului de bacalaureat și toate emoțiile aferente acestuia. Vă sugerez să vă relaxați (știu că ați auzit asta de nenumărate ori) căci nu este atât de greu precum pare.
În acest articol am ales să vorbesc despre Genul Epic și Opera Epică, alcătuind un mic rezumat sub forma unei schițe astfel ca voi să puteți reține mult mai ușor aceste informații. Keep calm, nu mă voi lungi cu vorba scrisul ci voi sublinia doar esențialul.
Definiție
Genul Epic – cuprinde totalitatea creațiilor (proză și versuri) în care predominantă este narațiunea.
Opera Epică – este o creație literară în care autorul își exprimă în mod indirect gândurile, ideile, sentimentele, prin intermediul personajelor și al acțiunii.
Trăsături
- Vocea autorului – exprimă ideile și se numește narator. Acesta poate fi obiectiv sau subiectiv. Obiectiv atunci când narează despre alții și în text apar forme pronominale și verbale la persoana a III-a iar subiectiv când povestește despre sine și în text apar mărcile subiectivității naratorului precum pronume, verbe la persoana I-a (în acest caz naratorul este și personaj) și adjective pronominale.
- Modurile de expunere predominante în opera epică sunt: narațiunea (cu rol în prezentarea faptelor) și dialogul (cu rol în caracterizarea personajelor prin vorbe și limbaj ori pentru a conferi dinamism acțiunii). Modurile de expunere secundare pot fi descrierea și monologul.
- Acțiunea – se desfășoară gradat, urmărind momentele subiectului (expozițiune, intrigă, desfășurarea acțiunii, punct culminant, deznodământ), integral sau parțial. La acțiune iau parte personaje principale, secundare, episodice, etc. iar desfășurarea sa are loc în timp și spațiu, în textul epic existând numeroși indici temporali și spațiali.
De reținut!
- În textul narativ se remarcă frecvența verbelor și a adverbelor.
- Din textul epic nu lipsesc figurile de stil însă, sunt mai rare și mult mai puțin expresive decât în creațiile lirice.
Specii ale Genului Epic
- în proză: povestirea, basmul, romanul, schița, nuvela
- în versuri: poemul eroic, fabula, balada, etc.
Good Luck! 🙂