Cum să îți alegi biblioteca. Top 4 biblioteci recomandate

Cum să îți alegi biblioteca alinas.ro

Nu știi cum să îți alegi biblioteca potrivită pentru tine și pentru nevoile tale? Ei bine, atunci ai nimerit unde trebuie :).

În rândurile următoare nu îți voi prezenta un ghid pe care trebuie să îl respecți întocmai ci doar câteva sfaturi bazate pe cele mai importante criterii astfel încât, piesa de mobilier pe care o vei alege să fie cea potrivită pentru locul tău special. Și, ca să vă ușurez puțin munca (sau căutările online), la finalul articolului voi include și un Top 4 cele mai bune biblioteci, un top realizat pe baza raportului calitate/preț oferit.

Din punctul meu de vedere biblioteca este una dintre cele mai frumoase piese de mobiler, un centru al încăperii sau un portal magic prin care poți evada în ce poveste dorești. Tocmai din această cauză este foarte important să știi cum să îți alegi biblioteca potrivită în funcție de spațiul de care dispui dar și în funcție de numeroasele romane pe care le-ai colecționat. Desigur, nu este o regulă ca biblioteca să adăpostească numai cărți iar dacă alegi rafturi mai încăpătoare ai posibilitatea să strecori și obiecte de artă, figurine din romanele preferate sau fel și fel de lucrușoare care îți sunt dragi și te caracterizează.

Cum să îți alegi biblioteca – criterii importante

  1. Tipul de bibliotecă – modele

Din fericire avem posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de modele de biblioteci astfel că este foarte puțin probabil să nu găsim ceva pe gustul nostru. Și, dacă totuși nimic nu ne este pe plac, putem apel la un profesionist care să ne creeze biblioteca de vis.

Primul pas este să îți stabilești anumite priorități înainte de a alege un anumit model. Este necesar să iei în calcul faptul că biblioteca este un mobilier de durată (nu o schimbăm în 2-3 ani) și trebuie să fie practică, din materiale calitative și suficient de încăpătoare pentru ceea ce dorim să depozităm.

Biblioteca tip consolă – este acel gen de bibliotecă care ocupă un peret întreg și cred că este visul oricărui iubitor de carte însă, de multe ori nu este atât de accesibilă din pricina prețului foarte ridicat dar și pentru că necesită un spațiu foarte mare.

Acest tip de bibliotecă se așează de obicei în living și este piesa care eclipsează întreaga cameră. În general, biblioteca consolă este formată din multe rafturi de dimensiuni diferite, prevăzută chiar și cu sertare sau dulăpioare de dimensiuni medii.

Biblioteca clasică – este cea mai întâlnită bibliotecă, ușor de găsit și ușor de amplasat. În general, aceasta piesă de mobilier este construită din lemn ori MDF, cu spatele gol sau închis și este dotată cu rafturi de dimensiuni egale însă, nu foarte încăpătoare.

Biblioteca raft – este un model destul de accesibil care ne permite să ne jucăm cu imaginația deoarece putem opta pentru etajere (lemn sau sticlă), rafturi pentru colțuri (salvează spațiul) sau rafturi cub pe care le putem organiza în funcție de preferințe, fie standard fie în stil minimalist.

Acest tip de bibliotecă este foarte accesibilă ca și preț dar și din punct de vedere al spațiului din cămin. Rafturile se pot amplasa în camera de studiu, în dormitor și chiar în sufragerie, oferindu-ne posibilitatea să le aranjăm frumos chiar și lângă o bibliotecă clasică.

Biblioteca tip scară – oferă un aer modern oricărei încăperi însă nu este foarte practică dacă ai tone de cărți. Acest tip de mini bibliotecă se sprijină de perete și este compusă din rafturi în scări (crescătoare ori descrescătoare). Modul de prindere nu ne dă bătăi de cap și este o piesă flexibilă deoarece o putem folosi și pentru depozitarea altor obiecte.

2. Mărimea și designul bibliotecii

Aceste două criterii sunt foarte de importante deoarece nu țin doar de alegerea unei biblioteci ci și de aspectul întregii camere. Astfel că, nu putem alege o bibliotecă tip consolă dacă nu dispunem de spațiul necesar dar nici una în tonuri foarte deschise dacă camera care o va „caza” are nuanțe foarte închise. Culorile joacă un rol foarte important iar pentru ca senzația de bine din propriul cămin să persiste, trebuie să alegem culori sau nuanțe care să se completeze și să se accepte. O diferență prea mare între stiluri creează stare de nervozitate și 0 senzație de bine ori relaxare.

Așadar, atât stilul, materialul, cât și culorile bibliotecii trebuie să fie în deplină armonie cu restul camerei, ținând cont de mobilă și decorațiuni.

Cum îți alegi biblioteca potrivită ținând cont de mărimea acesteia? Este simplu. Tot ce trebuie să faci este să dai atenție dimensiunilor ( înălțime, lățime, adâncimea rafturilor, precum și spațiul dintre rafturi) și să vizualizezi dacă tot arsenalul tău de cărți se potrivește în spațiul ales. Este bine să ții cont și de faptul că s-ar putea să te aprovizionezi cu cărți noi și nu ai vrea ca acestea să se simtă neglijate, nu?

3. Funcționalitatea bibliotecii

Nu putem sări peste funcționalitate căci biblioteca perfectă trebuie să fie și utilă nu doar aspectuoasă deci, la acest criteriu putem lua în considerare următorii factori:

  • o adâncime de cel puțin 30 de cm. (rafturi) ne oferă posibilitatea de a depozita și alte obiecte
  • uși în dotare – acestea sunt practice deoarece mențin cărțile curate și le feresc de praf sau de uzura cauzată de trecera timpului. Nu știu voi ce părere aveți despre bibliotecile cu uși însă mie nu îmi sunt pe plac căci nu doresc să îmi ascund bijuteriile.
  • roți în dotare – bibliotecile cu roți sunt flexibile dacă esti genul de persoană care redecorează des sau dacă dorești să îți muți destul de des biblioteca dintr-o cameră în alta. O astfel de bibliotecă se poate folosi și drept separator între camere mai ales dacă ai un living open space.
  • rafturi reglabile –  cu acest aspect mă împac destul de bine și îl consider mai mult decât util căci mereu îmi rearanjez cărțile și uneori simt nevoia să pot muta rafturile după bunul plac. Desigur, acest model este puțin mai costisitor și mai greu de găsit.

4. Buget și investiție

În primul rând, înainte de a te gândi cum să îți alegi biblioteca potrivită trebuie să îți aloci un buget pentru a nu căuta în van. Axează-te doar pe modelele încadrate într-un anumit preț sau dacă un model mai scump îți face cu ochiul, așteaptă până dispui de suma necesară.

Sfatul meu este să nu achiziționezi o bibliotecă doar pentru că ți-o dorești acum ci să aștepți până când descoperi modelul potrivit cu o funcționalitate potrivită pentru tine. Nu uitați că această piesă de mobilier este propriul portal către lumi imaginare și frumoase care ne scot puțin din cotidian iar orice investiție este una pe termen lung.

În plus, dacă nu dispui de bugetul necesar, îți poți construi propria bibliotecă de vis din diferite rafturi și etajere iar în același timp te poți juca cu imaginația decorând un perete întreg la un preț accesibil.

Dacă ai parcurs toate criteriile prezentate mai sus înseamnă că deja știi cum să îți alegi biblioteca potrivită și sunt convinsă că vei face o alegere perfectă. Totuși, poți  arunca o privire și peste topul din rândurile următoare :).

Top 4 biblioteci recomandate

  1. Bibliotecă Adore Nurdan

Am ales să încep cu această bibliotecă deoarece pot vorbi cu lejeritate despre acest model, din proprie experiență.

Mi-am dorit o bibliotecă micuță (din lipsă de spațiu) de un alb curat,pur și, după zile întregi de căutări atât în oraș cât și online, am optat pentru biblioteca Adore Nurdan de la eMag. Când am achiziționat-o m-am bucurat de o reducere frumușică dar și de faptul că a ajuns foarte repede și, cel mai important, în stare perfectă.

Biblioteca Adore Nurdan se montează foarte ușor, are instrucțiuni pe înțelesul tuturor iar culoarea nu este deloc pretențioasă așa cum m-am așteptat. Praful nu se depune cu ușurință iar datorită faptului că este lucioasă, se curăță incredibil de repede.

Rafturile sunt încăpătoare (îmi încape pe un raft cam 24-25 de cărți potrivite) și mai îmi rămâne și puțin spațiu în fața cărților pentru a depozita mici obiecte. Dimensiunile (170x23x58 cm.) au fost perfecte pentru spațiul de care dispuneam și am fost încântată de faptul că toate punctele de îmbinare se acoperă complet. Deși are un sistem de prindere (de perete) ca un fel de protecție, nu a fost nevoie să o ancorez căci este foarte stabilă și nici vorbă să se clintească.

 

Încă un punct primește pentru faptul că deși am fost avertizată să nu încarc prea tare rafturile căci acestea s-ar putea deforma, biblioteca mea rezistă eroic. Acest produs este disponibil în mai multe nuanțe deci se poate adapta cu ușurință oricărui spațiu.

2. Bibliotecă VidaXL

VidaXL recomandă și acest model calitativ la un preț destul de accesibil care, din când în când, este listat la promoție.

Biblioteca are un design elegant și clasic, fiind un element de decor practic și atrăgator în locuința ta.
Aceasta este realizată din placă, fiind robustă și durabilă, rezistentă.

Proiectată cu 7 rafturi, biblioteca asigură un spațiu amplu de depozitare pentru a ne păstra revistele, cartile, DVD-urile si dispozitivele multimedia bine organizate și la îndemână.

P.S: Acest model este disponibil și pe negru/maro.

Câteva caracteristici:

  • Culoare: Alb
  • Material: PAL
  • Dimensiuni: 50 x 25 x 106 cm (l x ad. x i)
  • Cu 7 rafturi
  • Asamblare necesara: Da

3. Bibliotecă Consuegra

Recomand acest tip de bibiotecă deoarece am avut ocazia să mă învârt în jurul ei și să o studiez detaliat. Concluzia? M-am îndrăgostit de forma acesteia, de detaliile elgante și de prezența impunătoare. Mi-a plăcut atât de mult încât mi-aș schimba livingul doar ca să se potrivească în decor (și probabil aș renunța la alte piese de mobilier ca să-i fac loc).

Această bibliotecă este modernă, bine proporționată și realizată din PAL melaminat de 18 mm, în nuanțe de cireș și wenge. Mânerele aplicate sunt din PAL melaminat wenge și alternează plăcut cele 6 spații închise cu cele deschise. Este foarte rezistentă și stabilă, rafturile cele mari adăpostind în jur de 22 de cărți în funcție de mărimea acestora (da, le-am numărat).

Biblioteca Consuegra este foarte practică căci spațiile închise fie protejează cărțile de praf fie pot adăposti alte lucruri. Această piesă de mobilier se livrează destul de repede, în 4 colete diferite, lucru care nu trebuie să vă sperie deloc căci schema de asamblare este foarte precisă. Dimensiunile sunt de 160x195x31 cm.

3. Bibliotecă HOMCOM


 

HOMCOM ne sugerează un model inedit și surprinzător la un preț neașteptat de bun.

Aceasta biblioteca are 24 de compartimente pentru organizarea cărților sau a CD-urilor. Înălțimea compartimentelor este reglabila pe 3 niveluri. Este fabricată din PAL de înaltă calitate, durabilă și stabilă. Are  4 coloane cu 6 rafturi, având 24 de compartimente totale, care sunt ușor de curățat. 

Dimensiunile sunt de 130.5 × 89 × 20 cm, iar fiecare compartiment este de 20 × 20 × 15 cm.

Ce îți poți dori mai mult? 

Dacă preferați să vă jucați cu imaginația, tot pe eMag am descoperit o serie de rafturi draguțe iar prețul acestora este mult mai accesibil, pornind de la 50 ron. O să vă las un link mai jos iar dacă doriți să aruncați o privire veți descoperi numeroase modele care pot fi combinate în diverse moduri astfel încât rezultatul să fie unul delicios de frumos.

Partea bună la aceste rafturi este că le puteți personaliza după bunul plac îmbrăcându-le în tapet sau autocolant astfel încât să se potrivească cu restul camerei (asta dacă nu le găsiți direct în nuanța potrivită). Această magie se realizează doar cu puțină îndemânare.

Când am achiziționat biblioteca Adore nu am anticipat că trec prin acea perioadă în care voi cumpăra mai multe cărți decât haine așa că, în scurt timp am umplut-o până la refuz. Pentru că nu am un alt perete liber pe care aș mai putea adăuga o bibliotecă, am pus mâna pe niște etajere clasice (din lemn) pe care le-am îmbrăcat în tapetul rămas de la redecorarea camerei iar în acest fel le-am introdus în poveste și am câștigat loc nou și proaspăt pentru cărți.

Pe lângă etajere am mai cumpărat și trei rafturi pătrate (dimensiuni diferite) pe care încă nu m-am hotărât dacă le umplu cu cărți sau cu alte obiecte însă, un lucru este sigur: le voi îmbrăca în autocolant alb lucios ca să fie în ton cu biblioteca mea. Momentan aceste rafturi sunt negre căci stocul pe alb se epuizase însă acest lucru nu m-a oprit din a-mi transforma locul meu special după bunul plac.

Tu cum îți alegi biblioteca potrivită?

 

Mulțumesc că ai trecut pe aici 

5 COMENTARII

  1. Chiar ca biblioteca de tip consola este visul oricarui cititor :))
    Visez sa imi iau una cand ma voi muta la casa mea. Pana atunci am una destul de maricica. E din setul intregii mobile, nu e separat dar nici asta nu ma mai duce mult. Prea multe carti si prea putin spatiu. :)))))

  2. Desigur interesant pentru estetica unei locuite, dar eu speram sa aflu care ar fi acele carti ce nu ar trebui sa lipseasca, caci ar trebuie (re)citite, dintr-o biblioteca, oricare ar fi ea. Ma refer la legatura simpla, dar cruciala, a continutului fatâ de ïnvelis, Ambele isi au importanta lor desigur, dar in zilele de azi, mai ales de cind femeile insistâ, si pe drept, sa apreciem continutul si sa nu ne luam dupa aparente, mie personal mi-ar fi placut o mai aplecare mai serioasa spre ce inteleg ca pare esential femeilor i.e. continnutul.

Lasă un răspuns