Nu știu voi, dar eu sunt cam pe ultima sută de metri cu cititul. Se apropie sfârșitul anului și vreau să bifez tot ce mi-am propus încă din ianuarie (genuri literare, apariții noi, etc).
Din păcate în ultima vreme, timpul nu îmi e deloc prieten însă nici eu nu mă las și, pentru această lună am pregătit tot trei titluri pe care vreau să le „devorez”.
Pe lista de citit am următoarele:
Rătăcitorii – Olga Tokarczuk
Rătăcitorii – Olga Tokarczuk
Deși această carte a apărut anul trecut, eu abia acum am reușit să o strecor în bibliotecă. De ce am ales-o? Pentru că, conform The Guardian, Rătăcitorii îmbină observațiile unei călătoare moderne cu povestea unei secte religioase mereu rătăcitoare, biografia unui anatomist de acum mai bine de patru secole și descrierea drumului postum al inimii lui Chopin de la Paris.
Rătăcitorii arată ce înseamnă să călătorești, să fii hoinar, un trup în continuă mișcare nu numai în spațiu, dar și în timp. De unde suntem? Pe unde am trecut? Unde ne ducem?
P.S: Olga Tokarczuk, unul dintre puținii scriitori europeni remarcabili ai ultimului sfert de secol, a fost premiată cu Premiul Nobel pentru literatura 2018.
2. Bastarda Instambulului – Elif Shafak
Pare un titlu interesant, nu? Ei bine, chiar este! Și dacă vă așteptați să pășiți într-o lume orientală, înconjurată de tradiționalism și nonconformism, ați nimerit bine. În cuprinsul său, scriitoarea țese firele unui șir nesfârșit de istorii care se ramifică, se pierd o clipă în negura trecutului, ies din nou la suprafață, se intersectează, se unesc.
Bastarda Instambulului este o poveste coplexă, pe alocuri ironică, plină de îndrăzneală și fascinantă în același timp. Aici o descoperim pe Zeliha, o femeie care dă peste cap așteptările unui musulman, fiind exact opusul a ceea ce trebuia să fie. Zeliha poartă haine provocatoare, fumează și dorește să scape de copilul pe care îl poartă în pântec. În alt colț de lume o întâlnim pe Rose, americanca care rămâne însărcinată cu un armean. Ideea este că, copilele celor doua femei se cunosc în adolescență și de aici începe toată povestea…
Populat de figuri feminine puternice și memorabile, Bastarda Istanbulului este un roman fascinant în care se împletesc libertatea și opresiunea, realul și fantasticul, memoria și uitarea.
3. Tentația de a fi fericit – Lorenzo Marone
Tentația de a fi fericit m-a tentat sși pe mine. Lorenzo Marone ne propune o poveste puternică și emoționantă, scrisă cu meștesug, despre viață și moarte, condimentată deseori cu accente comice.
Personajul principal în această poveste este Cesare Annunziata, un septuagenar prins într-un păienjeniș de relații cu fiul lui homosexual, cu fiica adultera, cu amanta prostituată și cu toți vecinii de bloc. Dacă până aici vi se pare interesant, un subiect captivant, cu siguranță o să vă placă această carte deoarece devine tot mai picantă.
Eroul nostru pare un moșuleț obișnuit care își duce zilele la fel ca ceilalți, plângându-se de neajunsuri, singurătate, bântuit de trecut și paralizat de prezent. Însă, pe neașteptate apare „ceva” care îi schimbă viața. Acel ceva este Ema, o tânără și misterioasă femeie abuzată de soț, care reușește să spargă platoșa construită de erou cu atâta migală.
De la apariția sa în 2015, romanul Tentația de a fi fericit cunoaște un răsunător succes de public și de critică, fiind distins cu mai multe premii literare: Premio Stresa 2015, Premio Scrivere per amore 2015, Premio Caffe Corretto – Citta di Cave 2016
Voi ce citiți în luna noiembrie?
Vă doresc lectură plăcută orice ați citi!