Cărțile lunii Martie – recomandare de lectură

Cărțile lunii Martie alinas.ro

Bine ai venit, Martie! Nu știu cum e pentru voi dar pentru mine această lună este cea pe care o numesc a renașterii și an de an îmi dă o stare de bine, de noi începuturi, de căldură și de frumos.

Pentru această lună am ca obiectiv devorarea a șase lecturi însă doar patru dintre ele reprezintă un must read și am de gând să le împărtășesc cu voi. Celelalte două lecturi nu le-am ales încă deci sunt deschisă la sugestii și aștept cu nerăbdare recomandările voastre.

Pe lista de citit am următoarele:

  1. Bird Box. Orbește – Josh Malerman

bird box

Bird box. Orbește este romanul de debut al autorului american Josh Malerman care ne surprinde cu un thriller psihologic, plasat într-un peisaj post-apocaliptic.

Acest roman este foarte captivant și intens, ilustrând orbește o poveste plină de suspans și teroare. Printre file descoperim o lume apocaliptică cusută cu scene de sinucidere provocate de o entitate necunoscută care te „virusează” de cum o privești. Din această cauză, personajele sunt nevoite să trăiască legate la ochi, bazându-se doar pe celelalte simțuri. Iar când spun să „trăiască”, mă refer mai mult la o luptă pentru supraviețuire, la dorința de a scăpa de coșmar și de a redescoperi o lume normală.

Malorie este eroina care ne însoțește în această poveste, o luptătoare a cărei scop este să își protejeze copilașii cu orice preț, instruindu-i zi de zi și învățându-i să cunoască lumea înconjurătoare fără să se ajute de vedere. Practic, trăiesc într-o colivie iar dorința de libertate este din ce în ce mai mare. Oare vor reuși să scape de întuneric?

Eu am citit acest roman după ce am vizionat filmul pe Netflix. Mare prostie… Nu filmul (nu mă înțelegeți greșit) ci alegerea mea. Cartea este cu mult mai bună căci ne permite să simțim teama, încordarea, ne permite să ne imaginăm întreg parcursul. Nici filmul nu s-a lăsat mai prejos așa că, vă recomand ambele variante dar vă sugerez să începeți cu lectura.

2. Să nu mă părăsești – Kazuo  Ishiguro


să nu mă părăsești

Se spune că Să nu mă părăsești este este unul dintre cele mai bune romane al lui Ishiguro, nominalizat chiar la Booker Prize, National Book Critic Circle Award și Arthur CClarke Award. Acest roman este inclus pe lista celor mai bune cărți ale anului în The New York Times, Publishers Weekly și în numeroase alte reviste prestigioase.

Povestea din spatele titlului este emoționantă, încărcată cu tensiune și elemente tragice. Aici o cunoaștem pe Katie H. care are ca scop să-i ajute pe „copiii-clone” să creadă că, în instituția de la Hailsham vor uita adevaratul și unicul motiv al existenței lor, acela de a dona organe.

Clonele lui Ishiguro nu sunt plasate într-un plan ireal ci în lumea pe care noi o cunoaștem. Acestea duc o viață aproape normală (se joacă, învață, etc.) până când ajung la vârsta la care pot „dona”. Tulburător este faptul că, clonele chiar trăiesc, au sentimente, sunt capabile să simtă bucurie și tristețe.

Contextul este înnebunitor, povestea este uimitoare iar imaginația autorului întrece orice limită.

3. Supraviețuitorii – Georgia Hunter


supraviețuitorii

 

Am ales această carte deoarece aduce un omagiu spiritului uman și puterii de a renaște având în vedere că până la sfârșitul Holocaustului, 90% din cele trei milioane de evrei din Polonia au fost anihilați. Din cei 30.000 de evrei care locuiau în Radom au supraviețuit mai puțin de trei sute.

Așadar, Supraviețuitorii descrie cu durere lupta impresionantă pentru supraviețuire, speranța amăgitoare precum și momentele de frică intensă. Acest volum înrămează suflete de adulți și copii, prinse în vârtejul morții dar și clipe furate de fericire, toate petrecându-se în timpul Holocaustului, acea perioadă care va rămâne adânc imprimată în fiecare suflet.

Georgia Hunter ne pune pe tavă o bucată de istorie, fragmente dureroase care au fost trăite. Georgia ne scoate din zona de confort și ne trezește la realitate prin intermediul unei lecturi care zguduie și te macină în același timp.

4. Ce a lăsat în urma ei –  Ellen Marie Wiseman


The Huffington Post afirmă că Ce a lăsat în urma ei este una dintre cele mai bune cărți ale anului. Eu tind să cred acest lucru doar citind descrierea care sună cam așa:

„Cu zece ani în urmă, mama lui Izzy Stone l-a împușcat mortal pe tatal ei, care dormea. Devastată de aparenta boală mentală a mamei sale, Izzy, acum în vârstă de 17 ani, refuză s-o viziteze la închisoare. 

Dar când noua familie o roagă să ajute la inventarierea lucrurilor găsite într-un azil de stat închis de multă vreme, Izzy descoperă un teanc de scrisori nedeschise, un jurnal vechi de câțiva zeci de ani și o fereastră spre propriul ei trecut. Jurnalul aparține Clarei Cartwright, care, cu aproape o sută de ani în urmă, a respins o căsătorie aranjată, iar tatăl ei a trimis-o la un sanatoriu de lux pentru oameni cu probleme mentale. Însă el își pierde averea în timpul prăbușirii bursei, nu-și mai permite îngrijirea ei, și Clara este internată într-un azil de stat. Izzy pune cap la cap bucățelele din viața Clarei și ajunge să-și reconsidere propriile alegeri – cu rezultate șocante.”

Ce a lăsat în urma ei este o lectură în care prezentul și trecutul se întâlnesc într-o impresionantă poveste despre ce înseamnă dragostea și loialitatea, precum și despre cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a-i proteja pe cei care au cel mai mult nevoie de noi.

Voi ce citiți în luna martie?

 

Vă doresc lectură plăcută orice ați citi!

18 COMENTARII

  1. Nu am întocmit o listă cu lecturi lunare – cu atâtea tentații în jur ar fi cam greu să o respect.? Am câteva cărți care sunt în așteptare de ceva vreme. Imediat ce termin Stoner de John Williams cred că o citesc Privind înăuntru de Petronela Rotar, apoi Zaira de Cătălin Dorian Florescu. Deasemenea in pending este și Furiously Happy de Jenny Lawson și Printre tonuri cenușii de Ruta Sepetys… și lista de priorități se tot modifică… ? . O primăvară frumoasă cu lecturi memorabile ?!

    • Din lista ta am parcurs Privind inauntru si mi-a placut tare mult. Restul titlurilor le-am notat si cel care ma atrage cel mai tare este Furiously Happy. Lecturi minunate iti doresc si iti multumesc ca ai trecut pe aici :*

  2. „Scara lui Iakov” de Ludmila Ulițkaia – considerat un roman-parabolă în care istoria unei familii se întâlnește cu marea istorie…

  3. Arata bine lista ta pentru luna martie. Spor la lecturi. Eu m-am impotmolit tare de tot, sper sa-mi revin luna asta. Pana acum luna asta am citit putin mai mult de un sfert din „In cautarea unui destin”, a lui Jojo Moyes. E frumoasa si as da pagina dupa pagina, dar… 🙂

  4. Am tot văzut foto cu Bird Box, am fost tentată să o comand și eu dar m-am răzgândit în ultimul moment.
    Mi-am propus să citesc Povestea mea de Michelle Obama pe care mi-a adus-o prietena mea Georgiana, iar dacă voi primi în timp util Într-o gară mică – Sidonia Drăgușanu și Un apartament la Paris – Guillaume Musso le voi citi dacă nu, rămân pentru luna viitoare,
    Mulțumim pentru recomandări!

  5. Luna martie pentru toti cred ca reprezinta un nou inceput. Si e bine sa incepem primavara cu cateva carti bune. De Bird Box am mai auzit si imi pare interesanta.Dar pe restul nu le stiu. Te pup, si iti urez mult spor la citit?

  6. Bird Box mi-a stârnit interesul inca de cand am vazut-o prima oară. Acum ca am citit si la tine despre ea, cred ca merita sa o citesc

Lasă un răspuns